Un fost angajat al Parlamentului este obligat sa intoarca statului sase milioane de lei. Barbatul este acuzat ca ar fi falsificat un document din Legea Cazinourilor, asa incat proprietarii localurilor sa plateasca doar jumatate din costurile de intretinere. Avocatul inculpatului spune ca acesta nu are nicio vina si e gata sa mearga la CEDO ca sa demonstreze asta.
Era vara anului 2010, cand un amendament ar fi generat pierderi la bugetul de stat. Directoarea portalului avocaturii de afaceri din Moldova a intrat in detalii si ne-a explicat situatia. Este vorba de proiectul Legii Cazinourilor, care fusese deja votat in lectura a doua.
Dumitrita CIUVAGA, DIRECTOAREA PORTALULUI BIZLAW: “A iesit deputatul pe atunci Veaceslav Untila si a mentionat ca ar fi un amendament. Nu s-a dat citire, doar un pic s-a spus voalat, dar nu s-a zis exact ca este vorba de acea taxa de 360 de mii de lei pentru o masa la cazino la 180 de mii, adica s-a redus in jumatate.”
Modificarile propuse de deputatul Untila constau in reducerea in jumatate a costurilor de intretinere a cazinourilor.
Veaceslav IONITA, FOST DEPUTAT: “Cand s-a ajuns in plen deputatul s-a sculat, a zis ca are un amendament, nu s-a supus votului, el nici nu a citit amendamentul.”
Veaceslav Ionita, pe atunci presedintele comisiei parlamentare de economie, ne-a explicat ca toata lumea ar fi priceput ca amendamentul nu a trecut, lasandu-se loc de o confuzie.
Veaceslav IONITA, FOST DEPUTAT: “Exista o cutuma proasta dupa mine, cand un deputat propune ceva si nimeni nu are obiectii, nu se mai supune la vot, adica nu se mai face procedura formala. Presedintele se uita in sala si daca vedea ca nimeni nu e contra, se considera ca toti sunt de acord.”
In realitate, in stenograma s-ar fi scris ca ideea lui Untila a fost acceptata. Respectiv, un angajat al legislativului a fost considerat responsabil de schimbarea continutului documentului.
Dumitrita CIUVAGA, DIRECTORUL PORTALULUI BIZLAW: “Atunci chiar nimeni nu a verificat textul final.”
Eroarea a fost depistata mai tarziu de Guvern, care a atacat in instanta. In aceasta perioada, statul pierduse aproape 6 milioane de lei, se arata in comunicatul Procuraturii. Procurorii au deschis un dosar penal pentru depasirea atributiilor de serviciu. Acuzatul a fost achitat de prima instanta, dupa care dosarul a fost rejudecat de doua ori.
Alexandru CHISNENCO, AVOCATUL INCULPATULUI: “S-a gasit tap ispasitor in persoana unui executor, elementar care a dus hartiile dintr-un cabinet in altul, de la Guvern la Parlament si il invinuiesc in frauda respectiva. Si daca sa vorbim de acei 6 milioane de lei - e un prejudiciu stors din deget, asa prejudiciu nici nu a existat, ca nu a fost cauzat.”
Obligat sa intoarca statului milioane de lei, inculpatul are totusi dreptul sa atace decizia la Curtea Suprema de Justitie. Avocatul lui spune ca e gata sa ajunga si la CEDO.