Pe 11 aprilie, canalul de Telegram „Первый в Молдове” Новости a publicat un mesaj însoțit de o secvență video în care Irina Bezbașennaia, reprezentantă a blocului politic Victorie din Soroca, coordonat de oligarhul fugar Ilan Șor, afirmă că o femeie de 82 de ani „a decedat, după ce polițiștii i-au aplicat o amendă”. Informația neînsoțită de dovezi a fost răspândită rapid pe rețelele sociale, site-uri de știri și persoane cunoscute pentru promovarea falsurilor propagandei ruse. Afirmația cum că femeia ar fi decedat după ce ar fi fost amendată nu este adevărată, iar activista care a răspândit falsul s-a ales cu un proces-verbal din partea oamenilor legii, transmite stopfals.md.

Moartea unei bătrâne, transformată în subiect de propagandă

„O femeie în vârstă de 82 de ani din satul Cremenciug, raionul Soroca – Anastasia Petrovna Lisnic – a decedat după ce polițiștii, care în aceste zile intimidează locuitorii diferitor regiuni ale țării, i-au aplicat o amendă. A doua zi după ce i-a fost înmânat procesul verbal, vecinii au găsit pensionara fără suflare” (în original: «82-летняя женщина из села Кременчуг, Сорокского района - Анастасия Петровна Лисник скончалась после того, как сотрудники полиции, которые в эти дни запугивают жителей разных регионов страны, выписали ей штраф. На следующее утро после вручения пенсионерке штрафа, соседи нашли женщину мертвой»), a publicat, pe 11 aprilie, canalul de Telegram „Первый в Молдове" Новости.

Postarea este însoțită de o secvență video în care reprezentanta blocului Victorie din Soroca, Irina Bezbașennaia, spune că: „Potrivit sătenilor, în satul Crișcăuți, a decedat o femeie în vârstă de 82 de ani. Ea nu a putut suporta o asemenea durere - ea a fost amendată cu 25 de mii de lei. Dimineață a fost găsită moartă” (în original: «По рассказам односельчан, в селе Кишкэуць, погибла женщина в возрасте 82 года. Она не могла пережить такое горе - ей принесли штраф на сумму 25 тысяч леев. Утром ее нашли мертвой»).

Deși în știre este indicat satul Cremenciug, raionul Soroca, în video Bezbașennaia spune că femeia decedată este din satul Crișcăuți, care de fapt este o localitate din raionul Dondușeni, nu Soroca.

Informația publicată de „Первый в Молдове" Новости a fost distribuită de alte canale de Telegram, majoritatea cunoscute pentru răspândirea dezinformării și vizate în repetate rânduri în materialele Stopfals.md: Канал 5, Gagauznews — Новости для Гагаузии, GOVORIT.MD | новости Молдовы, WTF Moldova?!, Треш Киш, KP Moldova, GRT.MD I Новости Гагаузии и Молдовы, Salut Moldova, Свежие Новости Молдовы, Молдавский пистон și Рышканы Сейчас.

Informația a fost distribuită și de propagandiștii Veaceslav Jukov (consilier municipal din Bălți), Tudor Șoilița și de Nina Dimoglo, activistă a fostului partid Șor, declarat neconstituțională în R. Moldova.

Mesajul tras la indigo a fost distribuit și de unele conturi de Facebook. Printre cei care au distribuit informația se numără fostul deputat PSRM Oleg Savva, dar și consilierul bașcanei Evghenia Guțul, Mihail Vlah, care a distribuit informația și pe TikTok. Tot pe această platformă, informația a fost distribuită de canalele propagandistice MD24, Gagauznews și fărăcenzură.

Informația a fost distribuită și de canalul de Instagram al blocului Victorie, dar și de canalul Copceac News, care însă indică în descriere că femeia decedată este din „satul Chișcăuți, raionul Soroca” (în original: «села Кишкэуць, Сорокского района»). De fapt, un asemenea sat nici nu există în R. Moldova.

Informația a fost răspândită și de site-urile КП в Молдове, Pcrm.md, Comunist.md și Enewsmd.online, cunoscute pentru răspândirea informațiilor false și manipulatorii. Mesajul a fost distribuit inclusiv într-un comentariu sub o știre a site-ului Evedomosti.md, care acuză poliția de „fascism”.

Proces-verbal pentru femeia care a răspândit informațiile false

Șefa Secției Comunicare și Protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco, a declarat pentru Stopfals.md că informația răspândită este falsă. „Poliția precizează că femeia care a decedat nu a fost vizată în documentarea instituțiilor de drept. Fiica acesteia, în discuțiile cu oamenii legii, a confirmat cǎ femeia a decedat din cauza problemelor de sănătate (tensiune) și vârsta înaintată”, ne-a spus Fetco.

Potrivit acesteia, Irina Bezbașennaia, cea care a lansat informația falsă, a fost citată de organele de drept pentru a explica scopul răspândirii informațiilor, dar refuză să facă declarații. „Aceasta este membră a organizației Șor și anterior a fost vizată în documentarea Poliției, inclusiv percheziții. Aceasta a fost citatǎ la Inspectorat pentru audieri, pentru a înțelege scopul răspândirii informațiilor eronate în adresa instituțiilor de drept și denigratoare în raport cu o persoană care a decedat, dar refuzǎ sǎ facǎ declarații. Oamenii legii i-au întocmit un proces-verbal pentru răspândirea informațiilor eronate”, a precizat Diana Fetco pentru portalul nostru.

Primarul localității: „Nu s-a plâns de vreo amendă sau că au fost polițiști la ea”

Primarul satului Cremenciug, Anatolie Pînzaru, a confirmat pentru Stopfals.md decesul Anastasiei Petrovna Lisnic. Potrivit lui, bătrâna, care avea probleme de sănătate, a decedat în noaptea de 9 spre 10 aprilie, dar spune că aceasta nu s-a plâns de vreo amendă aplicată de poliție.

„Informația despre decesul Anastasiei Petrovna Lisnic este adevărată. A decedat în seara de miercuri spre joi. Era bătrână, avea probleme cu tensiunea. Ieri a fost îngropată. Soția mea, care este soră medicală, a vorbit cu ea miercuri seara. A rugat-o să-i cumpere niște vitamine, dar nu s-a plâns de vreo amendă sau că au fost polițiști la ea. Nu sunt specialist, dar cred că cei care au anunțat pe internet despre acest caz nu au intenții bune. Poate că pe numele bătrânei ara deschis vreun cont pentru a primi bani de la Moscova, doar că ea nu știa despre asta”, a precizat Anatolie Pînzaru.

Surse de propagandă și dezinformare, antrenate în răspândirea falsului

Marea majoritate a canelelor de Telegram, a conturilor de TikTok și a site-urilor care au răspândit falsul legat de decesul bătrâne sunt cunoscute pentru răspândirea dezinformării. Unele dintre ele, cum ar fi Gagauznews.md, Kp.md și Enews.md au fost blocate la cererea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), pentru promovarea de informații ce „incită la ură și război” sau care pot „genera tensiuni ori conflicte sociale”.

Canal5, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, este un promotor fidel al propagandei ruse, la fel cum sunt Veaceslav Jukov și Tudor Șoilița. Moderatoarea Nina Dimoglo, activistă a fostului partid Șor, a fost vizată și ea în câteva articole ale Stopfals.md. Iar Mihail Vlah, consilierul bașcanei Evghenia Guțul, răspândește falsuri și lansează frecvent critici false la adresa guvernării și a Uniunii Europene. De exemplu, el a spus că integrarea europeană este o ameninţare pentru valorile tradiţionale ale R. Moldova. Nici Oleg Savva nu este străin de răspândirea falsurilor, fostul deputat PSRM fiind vizat de câteva ori în materialele Stopfals.md.

Totodată, canele de Telegram ca WTF Moldova?!, Треш Киш, Salut Moldova sau Молдавский пистон au apărut în numeroase articole ale Stopfals.md, portalul nostru demonstrând, în timp, folosirea acestora pentru promovarea de falsuri și manipulări.