Copiii din familii social vulnerabile din sudul tarii, aflati in situatii de risc, vor putea fi plasati intr-un centru de plasament, deschis la Taraclia. Acolo, copiii vor trai in siguranta si vor primi consiliere psihologica. Plasamentul lor va fi temporar, pana cand autoritatile vor decide daca cei mici pot sa revina in familie sau vor fi indreptati catre orfelinate. Centrul a fost creat la initiativa unei asociatii obstesti, cu suportul autoritatilor raionale si Uniunii Europene. 

„Aici copilul poate veni sa isi faca temele la calculator si sa foloseasca masa. Totodata, planificam sa avem o biblioteca variata”.

Asa arata noul centru de plasament temporar, pentru copiii aflati in situatii de risc, deschis in satul Corten, raionul Taraclia. Reconstruit dintr-o scoala internat, care nu mai functiona de cativa ani, centrul va putea gazdui 25 de copii din familii social vulnerabile.

Georgeta SCUPENCO, DIRECTOR EXECUTIV ASOCIATIE OBSTEASCA, TARACLIA: „Aceasta intrebare a fost abordata in raionul nostru, deoarece o buna parte din familiile social vulnerabile si-au abandonat copiii, plecand peste hotare sau au practicat alcoolismul. Astfel a aparut necesitatea de a-i plasa pe copii intr-un plasament temporar”.

Alexandr BUREMECICOV, PRIMAR ADJUNCT, TARACLIA: „Se vor oferi toate facilitatile: trai, mancare, haine, activitati. Acest lucru este important, intrucat daca copiii sunt lasati de izbeliste, atunci se poate ajunge la o nenorocire”.

Pe langa grija, mancare calda si conditii decente de trai, copiii vor primi consiliere psihologica.

Zinovia GUBOGLO, PSIHOLOGUL CENTRULUI DE PLASAMENT: „Scopul nostru principal este sa reintegram copiii. Le vom explica despre drepturile si obligatiile lor. Apoi le vom dezvolta sentimentul de toleranta, asa incat copilul sa stie ca este acceptat si sustinut de societate”.

Centrul va putea gazdui si mame cu copii, victime ale violentei domestice, iar parintii carora li s-au luat copiii, vor avea posibilitatea sa ii viziteze.

„Copiii se vor putea intalni aici cu parintii, iar parintii vor putea face aici cursuri”.

Valentina STANCEVA, DIRECTOR CENTRU DE PLASAMENT, TARACLIA: „La etajul doi si trei vom amplasa mamicile cu copii, iar la primul etaj vor fi doar copiii de la 3 ani la 18 ani, care pot sta aici timp de un an, fiind separati de parinti. Intre timp, in decurs de un an, parintii pot sa isi gandeasca decizia”. 

Centrul de plasament este un serviciu social, creat la initiativa unei Asociatii Obstesti. Proiectul a costat 60 de mii de euro, bani alocati din bugetul raional, de Uniunea Europeana si de Fundatia Soros Moldova.

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV: „Potrivit datelor oferite de Agentia Nationala de Asistenta Sociala, in Republica Moldova sunt 34 de centre de plasament pentru copii aflati in situatie de risc. A fost creata si o harta online, unde sunt localizate centrele in 10 raioane si municipii din toata tara, printre care Edinet, Soroca, Balti, Hincesti, Cahul si Chisinau. Natalia Ginga, PRO TV”.