Un tanar de 20 de ani, originar din Soroca a reusit sa creeze o inima artificiala alaturi de o echipa de studenti de la facultatea de bioinginerie de la Iasi. Dispozitivul a fost premiat in cadrul competitiei globale Heart Hackathon si a primit in Romania titlul de Inovatia Medicala a Anului.

Robert GATMAN, STUDENT:Nu as fi crezut eu cand m-am inscris in acest proiect ca vom ajunge in Dallas, vom obtine acest premiu, era ceva de neatins.”

Faceti cunostinta cu Robert Gatman, un tanar de 20 de ani, student la Facultatea de bioinginerie de la Iasi si care alaturi de o echipa de studenti a obtinut „Premiul pentru cea mai avansata inima artificiala”, la Heart Hackathon, o competitie studenteasca mondiala.

Robert GATMAN, STUDENT: Inima artificiala Mavis este un raspuns pentru persoanele care au insuficienta cardiaca, dar nu dispun de un transplant.

Am obtinut premiul de cel mai avansat design si o suma de 2000 de dolari australieni. Foarte important a fost feedbackul din partea expertilor din domeniu si a titanilor care se ocupa cu inimile artificiale toata viata lor.

Pasiunea si prezenta lui Robert in acest domeniu nu e deloc intamplatoare. Tanarul s-a nascut cu un viciu cardiac, astfel in copilarie a fost mereu inconjurat de medici si tot felul de aparate.

Robert GATMAN, STUDENT: Aveam la nivel de subconstient dorinta de a lupta ca persoanele sa nu sufere si sa nu treaca prin ce am trecut eu.

Se visa chirurg cardiovascular, insa crescand s-a pomenit pasionat de matematica, fizica si chimie. Asa ca a gasit cum sa combine aceste domenii cu medicina si a ales sa studieze bioinginerie. Astazi este student in anul trei.

Robert GATMAN, STUDENT: „Singura facultate de bioinginerie medicala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din spatiul romanesc, si in general din Europa.”

Noi invatam o parte din inginerie, dar si medicina. Pe langa aparate medicale invatam si biomateriale, biotehnologii, biomecanica, elemente de farmacologie, e un domeniu foarte vast. DE SCOS

Perseverenta si insistenta pe care o are in sange, dar mai ales munca asidua pe care o depune l-au ajutat sa se remarce si sa devina liderul echipei de studenti, ce urmau sa creeze inima artificiala.

Robert GATMAN, STUDENT: „A fost destul de greu sa inveti sa faci asta, sunt programe complicate, dar a avut cine sa ma ghideze. Cand creezi ceva nu o sa-ti iasa din prima niciodata, trebuie sa testezi, testezi, testezi.
In cele trei saptamani inainte de a pleca la Dallas lucram de la 10 dimineata pana la 12, 1 noaptea, atunci am obtinut cele mai bune rezultate. A fost fericire pentru ca munca noastra a fost rasplatita. Momentan suntem la stadiul de testare invitro, am testat pe apa si a avut valori bune.”

Dispozitivul a obtinut in Romania si titlul de Inovatia Medicala a Anului. Robert insa nu se opreste aici si urmeaza sa participe si la anul la competitia Heart Hackathon, ce va avea loc in Japonia.  

Robert GATMAN, STUDENT: Am aplicat la granturi europene si nationale. 
Urmatoarea realizare cred ca va fi testarea pe sange a inimii artificiale, ne dorim sa o facem cat mai curand.

Se simte norocos, iar asta pentru ca a gasit ceea ce ii place si ii aduce implinire, asa ca spune ca nu-i ramane decat sa munceasca si sa continue...

Robert GATMAN, STUDENT: Sa fac un master si as vrea sa fac un doctorat si sa profesez la universitate.
Noi suntem niste actori si avem din timp rolurile scrise, ceea ce putem face noi e sa ne jucam cat mai bine rolul, asa vom atinge succesul.