Un vin rosu moldovenesc a fost desemnat cel mai bun vin din lume, fiind apreciat cu punctajul maxim la editia din acest an a Concours Mondial de Bruxelles. Evenimentul a avut loc la mijlocul lunii mai si a propus spre degustare peste 7000 de tipuri de vin. Tara noastra s-a ales cu peste 50 de premii, iar vinificatorii care au participat la concurs spun ca orice victorie sau medalie obtinuta este un succes colectiv, pentru ca astfel Moldova este promovata pe arena internationala in domeniul vinificatiei.

Publicat:05.06.2022, 18:52

Sudul Italiei, mai exact regiunea Calabria a gazduit in acest an Concours Mondial de Bruxelles. Peste 30 de vinarii din Moldova s-au aventurat si au obtinut apreciere din partea juriului international. 

Tara noastra s-a ales cu 2 medalii Grand Gold, 30 de medalii de aur, si mai multe medalii de argint. Iar vinul moldovenesc Negre a obtinut cel mai mare punctaj. 

Creat din doua soiuri autohtone: Feteasca Neagra si Rara Neagra si maturat in butoaie de stejar american, vinul capata o culoare intensa si ascunde arome de cirese coapte, visine si pomusoare.

Tatiana CROITORU, OENOLOG: “Atat de simplu si frumos, Negre si a prins din prima. Acest vin ni s-a parut foarte interesant pentru Republica Moldova, multi spuneau ca poate reprezenta tara la diverse forumuri internationale. Un vin emblematic si cu un ambalaj design interesant.

Eticheta a fost inspirata din denumirea veche a soiurilor Feteasca Neagra, care in popor se numea Pasareasca neagra sau coada randunicii, astfel a aparut aceasta pasare pe eticheta.”

In spatele acestei afaceri sta o familie, care pune munca si dedicatia in capul mesei, iar fiecare premiu sau medalie nu este un succes personal, ci o apreciere colectiva a domeniului vinificatiei din Moldova.

Tatiana CROITORU, OENOLOG: „Acest vin din soiuri autohtone a fost inteles. Ma bucur si vreau sa impartim acest succes cu intreaga tara, promovam potentialul soiurilor nationale.”

Concursul a premiat cu medalii sase vinuri de Purcari. Aurul mare a fost cucerit de un Cabernet Savignon, baricat in barrique de stejar frantuzesc, ce ofera o culoare rubinie, arome de cirese negre si condimente exotice. Grand Gold a obtinut si un Roze Competitiv, care mai are in spate alte 4 premii castigate anii trecuti. 

Eugen COMENDANT, DIRECTOR OPERATIONAL, VINARIA PURCARI: „Vinaria Purcari a devenit cea mai premiata din intreaga lume in 2021, la cele mai renumite concursuri internationale, aceste medalii ne arata ca ne reprezinta.”

Orice apreciere de catre un juriu de experti este important. Nu doar pentru Purcari , dar si alte vinarii este important, pentru ca astfel este promovata o intreaga tara.

Iar Dan Prisacaru a expediat trei tipuri de vin la acest concurs si fiecare a luat cate o medalie. Afacerea sa se punea pe picioare acum 9 ani, timp in care a muncit alaturi de sotie si parinti.

Dan PRISACARU, PRODUCATOR DE VIN, MINIS TERIOS: „Vinul care a luat medalia de aur sunt soiuri autohtone, Feteasca Neagra, Cabernet si Merlot, recolta lui 2019, maturat in baric de stejar francez. Al doilea vin care a luat argint este un Bordeau Blend. Al treilea, de care sunt mandru este un Sauvignon Blanc, recolta anului 2021, un vin proaspat care nu e conceput pentru maturare.”

Dan este mandru de acest vin alb, pentru ca ascunde gusturi si arome deosebite, precum frunze de rosii, citrice, lime, mar verde si surpriza – miros de iarba proaspat cosita. Potrivit barbatului, fiecare concurs si medalie contribuie mult la dezvoltarea afacerii sale.

Dan PRISACARU, PRODUCATOR DE VIN, MINIS TERIOS: „Aceste medalii sunt o autocritica. Noi facem vinurile, sunt ca si copiii nostri, ii iubim foarte mult. Vrei sa vezi daca mergi intr-o directie corecta in producerea vinurile. Succesul este direct proportional cu efortul pe care il depui. Sunt mandru ca o companie de la noi a luat cel mai mare punctaj la vinurile rosii. Suntem o tara vitivinicola, dar orientata spre export, astfel succesul cuiva ajuta si pe ceilalti.” 

Peste 400 de jurati au evaluat si degustat mai mult de 7000 de tipuri de vin din peste 40 de tari. 6 persoane din Moldova au facut parte din juratii concursului, printre acestia si Andrei Cibotaru, care ne-a povestit despre program si experienta din Italia.

Andrei CIBOTARU, SOMELIER: „Noi nu vedem eticheta, nu cunoastem tara producatoare, pret, nici soi. Vedem doar vin alb sau vin rosu. Degustarea are loc in fiecare dimineata la ora 8, trebuie sa fii foarte fresh, papilele gustative, mintea nealterata. Aprecierea vinului se face in nas, gura, mai departe nu ajunge, il scuipam. Nu este nevoie sa il inghitim.”

Jurizarea dura jumatate de zi, timp in care erau degustate 50 de vinuri, iar apoi ziua continua cu vizite la vinarii si la atractiile turistice din regiune. 

„Trebuie moderat consumul de alcool, de bucate. Tentatia esti foarte mare sa fii in zone gastronomice ca in Italia. Ne hidratam, gustam cate putin, incercam sa dormim si sa ne pastram mintea limpede.”

Cu un total de 53 de premii obtinute la Concours de Bruxelles, Republica Moldova este lider in Europa de Est. Franta a adunat cel mai mare numar de medalii, fiind urmata de Spania si Italia. Concours de Bruxelles este cea mai mare competie de vinuri din lume si are loc in fiecare an. Anul viitor concursul va sarbatori 30 de ani, iar editia jubiliara va avea loc in Croatia. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.