Drumuri renovate, trotuare accesibile, sistem de iluminat eficient, piste pentru bicicliști, un program bine gândit de sortare și reciclare a deșeurilor și...lista continuă. Nu vorbim acum de un oraș european, ci de orașul Ungheni, transformat în ultimii ani într-un „smart city”. Localitatea poate fi numită un oraș exemplu la capitolul infrastructură, servicii publice sau tehnologii inovative. Schimbarea a fost posibilă datorită investițiilor europene, care se ridică la 700 de milioane de lei.

“În ultimii ani Ungheniul a avut o dezvoltare destul de mare.”

“Orașul Ungheni arată foarte bine.”

“Oraș curat, liniștit. Simțim ce înseamnă să fim cu Europa împreună deja.”

Transformarea orașului Ungheni a început acum 3 ani, cu un plan numit „Smart City” sau oraș inteligent, elaborat și aprobat de autoritățile locale, cu ajutorul financiar al Uniunii Europene.

Vitalie VRABIE, PRIMARUL ORAȘULUI UNGHENI: „Acest program este însoțit de un șir mare de acțiuni în care sunt propriu-zis proiecte pentru fiecare segment și domeniu de viață din raza municipiului Ungheni.”

Deci, să luăm orașul la pas. De la primărie, mergem la Ghișeul unic, care oferă 17 servicii publice și e încă în proces de extindere.

Tatiana TALPĂ, SPECIALIST ÎN RELAȚII CU PUBLICUL LA GHIȘEUL UNIC: „Obiectivul ghișeului este de a oferi urgent și operativ servicii cetățenilor ca ei să nu tărăgăneze mult întrebările. Este un ghișeu unic care gestionează cu toată corespondența primăriei toate actele se înregistrează aici.”

De cum am intrat în oraș ne-a atras atenția
curățenia de pe străzi și faptul că la fiecare câțiva metri sunt amplasate coșuri pentru gunoi.

Vitalie VRABIE, PRIMARUL ORAȘULUI UNGHENI: „Probabil că Ungheniul are cel mai dezvoltat sistem de colectare, evacuare și procesare a deșeurilor.”

Așa că... am intrat la întreprinderea responsabilă de curățenia din oraș ca să vedem cun funcționează totul. Managementul deșeurilor este bine pus la punct și monitorizat mereu în timp real, autospecialele fiind noi și dotate cu sisteme GPS, dar și cu camere video.

Claudia CONICOV, DIRECTOAREA ÎNTREPRINDERII DE GESTIONARE A DEȘEURILOR: „În municipiu sunt amplasate 78 de platforme la care sunt amplasate containere de 3 tipuri, deșeurile menajere, deșeurile reciclabile: carton, plastic, sticlă și totodată la platformele din municipiu sunt amplasate și camere de supraveghere.”

Iar asta disciplinează oamenii în ceea ce privește sortarea deșeurilor. Și la capitolul reciclare orașul înregistrează progrese.

„Avem două prese la care balotăm deșeurile date selectate, plasticul, sticla, cartonul, după aia le comercializăm la întreprinderile care au dreptul la reciclare.”

Proiectele au fost implementate datorită investițiilor europene. Tot din fondurile UE a fost dezvoltată infrastructura, în special cea rutieră.

Vitalie VRABIE, PRIMARUL ORAȘULUI UNGHENI: „Peste 70% din oraș sunt absolut asfaltate, cu trotuare, cu colectarea apelor pluviale și evacuarea lor și cu parcări separate de carusabil și o parte din ele în carusabil.”

Orașul are peste 500 de locuri de parcare și 21 de km de pistă pentru bicicliști, astfel că poate fi traversat cu ușurință în lung și în lat pe bicicletă.

Vitalie VRABIE, PRIMARUL ORAȘULUI UNGHENI: „Ungheniul are cea mai lungă în distanță pistă de bicicliști. Toate sunt amenajate, toate sunt demarcate, majoritatea din ele sunt în afara carosabilului.”

Localitatea are un sistem de iluminat inteligent și locuri special amenajate unde oamenii pot munci de la distanță, având posibilitatea de a-și încărca telefoanele sau alte dispozitive electronice. La capitolul securitate publică, poliția din Ungheni are cel mai modern sistem de monitorizare video din țară.

Ruslan GRECU, ȘEF ADJUNCT AL IP UNGHENI: „Noi avem posibilitate să monitorizăm fiecare proces care are loc în stradă, să monitorizăm traficul rutier, să reacționăm prompt la prevenirea și descoperirea infracțiunilor și contravențiilor care au loc la noi în municipiu.”

Așadar, localnicii își văd orașul frumos și curat.

 „Orașul s-a dezvoltat destul de bine. Infrastructura în primul rând, chiar și parcurile s-au modernizat."

„În ultimii ani Ungheniul a avut o dezvoltare destul de mare și desigur se văd și diferențele. Știu că sunt investiții europene.”

„ S-au făcut pe ajutor european, asta tot e foarte bine, de aceea că simțim ce înseamnă să fim cu Europa împreună deja. Chiar dacă nu suntem, dică cum nu suntem, cu sufletul suntem, legal nu suntem.”  

Toate proiectele care au transformat Ungheniul într-un oraș smart au fost implementate cu ajutorul fondurilor europene.

Vitalie VRABIE, PRIMARUL ORAȘULUI UNGHENI: „Și trebuie să recunoaștem că fără o asemenea asistență financiară nu ar fi arătat orașul nostru așa, deci din propriile nostre resurse nu am fi reușit să facem atât de multe, iar investițiile în ultimii ani de zile ar fi echivalente la peste 700 de milioane de lei.”

60% din investiții în orașul Ungheni au venit din UE, 20 la sută resurse proprii și restul din bani de la Guvern.