Vanzatorii cu amanuntul, care de la 1 iulie vor trece de la patenta, la activitatea independenta, vor primi compensatii de 10 mii de lei. Banii vor fi pusi la dispozitie de Guvern pentru achizitia aparatelor de casa, dar si pentru alte cheltuieli. Chiar si asa, unii titulari de patenta de la Piata Centrala sunt nemultumiti ca vor trece la un alt regim fiscal, care-i va obliga sa achite impozite o data la trei luni. Alti comercianti spun ca au trecut demult la activitate individuala si ca toata lumea trebuie sa achite egal taxe in functie de venit.
„Toata lumea trebuie sa achite si sa utilizeze aparatul de casa, pentru ca atunci cand vom ajunge la pensie, trebuie sa avem pensie, ca putini lucram si multi pensionari.”
„Sa va spun cinstit noi suntem la activitate individuala. Cred ca toti ar trebui sa fim, platim toti impozite, ar trebui sa fim egali.”
„- Eu sunt vanzator, am sefi, dar eu cred ca e suficient 10 mii de lei. - Dar cum vedeti aceasta initiativa de a trece la patenta, la activitate individuala? - Pentru vanzatori asta va incetini munca, pentru ca trebuie sa bati cec, dar in general e bine. Va fi o oarecare ordine.”
Majoritatea vanzatorilor, insa, sunt nemultumiti de initiativa guvernului si spun ca pietele nu sunt pregatite pentru activitatea individuala.
„Uitati-va in ce conditii noi lucram, unde sa tinem noi aparatul de casa? Acum da, e vara, dar in timp de iarna, cand ploua, ninge, aici tot e ud, nu-s conditii. Aparatul trebuie sa-l pui la incarcat, unde sa-l incarcam noi, aici electricitate nu-i.”
„Nu prea suntem noi pregatiti, suntem in aer liber, nu stim unde sa introduci aparatul acela, ce sa faci cu el, nu suntem impresionati de asa ceva. „- Dar cat costa un aparat de casa?
- Nu stiu, nu am fost sa vad.
-Am auzit 7000, 6000 sau poate si mai mult, depinde ce regimuri are.”
Pentru a sprijini tranzitia titularilor de patenta, care desfasoara comertul cu amanuntul, catre regimul de activitate independenta, Ministerul economiei a propus oferirea unor compensatii unice de 10 mii de lei care sa fie utilizati in special la procurarea aparatului de casa.
Viorel GARAZ, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ECONOMIEI:„Prin aceasta masura de sprijin se reduc barierele financiare si incurajam titularii de patenta sa se conformeze cerintelor fiscale. Imbunatatim prin aceasta calitatea serviciilor oferite de acestia, creand un mediu de afacere mai competitiv si prielnic antreprenorilor, precum si diminuand instrumentele sau posibilitatile de evaziune fiscala.”
Bugetul estimat este de 35 de milioane de lei pentru o perioada de implementare de 4 luni. Banii vor fi oferiti prin intermediul Organizatiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.
Viorel GARAZ, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ECONOMIEI:„Solicitarea compensatiilor se va realiza prin depunere online pana la data de 21 august 2023 a unei cereri de compensare prin intermediul formularului electronic completat pe pagina web oficiala a ODA. Toata compensatia se va efectua in termen de 30 de zile din data acceptarii cererii si acordarea statutului de beneficiar.”
Autoritatile spun ca doar titularii de patenta care au trecut la activitate independenta incepand cu data de 1 ianuarie 2023 vor primi compensatii. Acum doua zile patentarii au protestat in fata Guvernului si au cerut autoritatilor sa prelungeasca termenul pentru activitatea in baza de patenta. Reprezentantii de la Ministerul Economiei le-au explicat ce prevede noul regim de activitate si au spus ca unii oameni ar fi manipulati. Astazi Dorin Recean a avut o reactie la acest subiect.
Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:„Este important sa comunicam cu oamenii pentru ca ei nu stiu ca lucrurile sunt mult mai simple, dar este absolut natural ca oamenii sa se teama de o anumita schimbare daca nu o inteleg. Si este sarcina dumneavoastra si a colegilor dumneavoastra sa explicam. Aceasta tranzitie este foarte simpla si este benefica tuturor.”
Ministrul economiei a anuntat la sfarsitul anului trecut ca activitatea in baza de patenta va fi schimbata pe activitate individuala. Asta presupune ca oamenii care lucreaza in piete vor fi obligati sa aiba aparate de casa, iar in locul sumei pe care o plateau pana acum pentru patenta, vor achita, o data la trei luni, un procent din vanzari. In Republica Moldova sunt 5 mii de antreprenori care detin patenta.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.