Uniunea Europeană ar urma să aprobe mâine cel mai mare pachet de ajutoare militare letale acordat vreodată Republicii Moldova, în valoare de 20 de milioane de euro. Din aceste fonduri ar urma să fie achiziționate opt sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă. Implementarea proiectului va fi realizat de Centrul Estonian pentru Investiții în Apărare, scrie Europa Liberă. Responsabilii de la guvern ne-au spus că vor reveni în zilele următoare cu mai multe detalii.
Potrivit jurnaliștilor de la Europa Liberă, Ambasadorii UE urmează să-și dea acordul pentru un ajutor de 20 de milioane de euro pentru achiziția a aproximativ opt sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă, constând în lansatoare și circa 24 de rachete.
Conform proiectului, implementarea ajutoarelor va fi realizată de Centrul Estonian pentru Investiții în Apărare, care a furnizat deja echipamente Chișinăului anul trecut. Cele 20 de milioane de euro fac parte dintr-un pachet mai mare, de 60 de milioane în total, anunțat la începutul lunii martie de președintele Consiliului European în timpul unei vizite la Chișinău.
Antonio COSTA, PREȘEDINTELE CONSILIULUI EUROPEAN: “În acest an, în 2025, noi vom oferi încă 60 de milioane de euro pentru a spori capacitățile de apărare ale Republicii Moldova.”
Decizia este una semnificativă, scriu jurnaliștii de la Europa Liberă, având în vedere că Republica Moldova este, prin Constituție, o țară neutră, iar până recent, sprijinul oferit de UE era considerat non-letal, incluzând vehicule militare, echipamente de supraveghere aeriană și sisteme de securitate cibernetică.
Acest lucru s-a schimbat anul trecut, când Bruxelles-ul a alocat primele 9 milioane de euro pentru rachete de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune. Acum, UE mai mult decât dublează acest sprijin, ceea ce reflectă, potrivit diplomaților europeni, o situație vulnerabilă în care se află Moldova, pe fondul presiunilor crescute din partea Rusiei, tot mai agresive față de statele care își doresc apropierea de Occident. Am încercat să confirmăm aceste informații, însă responsabilii de la guvern ne-au spus că vor reveni în zilele următoare cu mai mule detalii. De la începutul agresiunii Moscivei în Ucraina, mai multe fragmande de drone rusești au căzut pe teritoriul Republicii Moldova, iar câteva rachete au încălcat spațiul aerian al țării.