Universitatile din Romania au trecut Prutul. Mai exact, reprezentantii institutiilor au venit la Chisinau ca sa informeze studentii de aici despre ofertele de studii. Universitatea de Medicina, de Petrol si Gaze sau Academia de Studii Economice sunt doar cateva dintre institutiile la care pot aplica studentii. Anual, Romania ofera peste trei mii de locuri bugetare pentru tinerii din Moldova.

"Am mers la Timisoara, nu regret! 

- Dar toti parintii vor cat mai aproape. 

- Aici se invata mai mult chimia sau fizica? 

– Daca mai aveti intrebari!"

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: "Aleea Clasicilor a devenit astazi o alee a universitatilor din Romania. Studentii basarabeni, care invata peste Prut, au instalat panouri si au pregatit pliante pentru a informa si ghida pe cei interesati. Universitati din Brasov, Ploiesti, Alba Iulia sau Iasi sunt cateva dintre institutiile care si-au prezentat ofertele la targ.”

Aceste doua tinere au venit de la Causeni si erau in cautarea universitatii potrivite.

" Sa ne uitam, ai zis ca vrei la Victor Babes. Hai sa vedem. Ia uite, despre taxe..."

Maria vrea sa mearga la studii in Timisoara si isi doreste sa se initieze in administrarea afacerilor sau arhitecura. 

Maria DONTU, ELEVA: "Trebuie sa iti placa, chiar daca nu detii arta desenului, inima te ghideaza.

- Ma orientez la Universitatea de Vest imi place mult.

- Suntem considerati basarabeni de pretutindeni, nu achitam contractul, taxa de intrare."

5 voluntari, care reprezentau 3 universitati din Timisoara, erau gata sa ajute si sa informeze studentii. 

Dan GARBUZ, VOLUNTAR: "Fluxul la mesele noastre e destul de mare, elevii sunt interesati de Timisoara, are oferte bune."

Anastasia STOLEARENCO, REPREZENTANT AL ORGANIZATIEI STUDENTILOR BASARABENI DIN TIMISOARA: "Profesorii sunt deschisi, sunt multe facilitati, transport public gratuit, acces in muzee. Burse care se acumuleaza intre ele si orasul e foarte frumos."

Tinerii pot beneficia de un program de studii european la Universitatea de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie din Targu Mures.

Nicoleta SPIVAC, STUDENTA: "Per modul ai trei patru obiecte pe care le studiezi, dai examen si urmeaza altul, e mai usor pentru a aprofunda intr-un anumit obiect."

Daniel si Alex sunt frati gemeni si ambii sunt pasionati de chimie si fizica. Tinerii au fost atrasi de Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti.

Daniel, STUDENT: "Am dat Bacalaureatul la chimie, am luat 9 si cred ca e potrivita o universitate despre ingineria chimica."

Alex, STUDENT: "Industria petrolului si a gazelor e in cautare mare, mai ales ca resursele naturale sunt epuizabile, am ales facultatea pentru ca e platit bine." 

Iar Corina a venit la targ alaturi de tatal ei, care o sustinea si ghida. Tanara vrea sa studieze marketing.

Corina, STUDENTA: "Imi place matematica, economia, tatal meu la fel e in domeniu.

- Economia, comert, mereu e potrivit. 

- Nu poti gasi online toate universitatile si unele le poti scapa din vedere, e binevenit."

Bucuresti, Oradea, Cluj-Napoca, Craiova, Targoviste si Galati sunt alte destinatii unde tinerii moldoveni pot alege o universitate.

Paula BOTLEV, PRESEDINTA CLUBULUI STUDENTILOR BASARABENI SI BUCOVINENI: "Galati e la 10 km de granita, se ofera un numar mare de locuri bugetate, dispunem si de o facultate transfrontaliera, 275 de locuri bugetate."

Guvernul Romaniei ofera anual in jur de 5000 de locuri bugetare la studiile preuniversitare si universitare pentru elevii si studentii din Moldova. Targul se afla la a XI-a editie. Se va desfasura pe parcursul a patru zile si va ajunge la Balti si Cahul.