Vesnicia s-a nascut la sat, spunea poetul. Astazi acolo domneste saracia. Cu tinerii plecati peste hotare, fara infrastuctura si locuite in mare parte de batrani, localitatile rurale din Moldova sunt tot mai departe de ce erau odata. Este si exemplul satului Lipovanca din Sangerei unde nu exista punct medical, gradinita, scoala, sau chiar un magazin. Oamenii trebuie sa parcurga cativa kilometri pentru a ajunge la civilizatie.  

Publicat:14.02.2021, 18:42

“Nu-i nimic, e pustiu la noi.”

“Satul este la limita, poate sa dispara.”  

“Vecinul de peste o casa a decedat vreo doua-trei luni in urma.”

Mosul Andrei spune ca de-o viata traieste in satul Lipovanca, dar nu l-a vazut atat de pustiu de cand e el.

Andrei IVANOV, LOCALNIC DIN LIPOVANCA: “Deja toti au murit, au fugit la Balti, batranii au murit si gata, tinerii nu vin, nu vor sa vina in sat, ce sa faci aici.”

Barbatul spune ca in sat de lucru nu-i, de aceea toti tinerii pleaca de aici. De cativa ani, nici centru medical nu mai este. Asa ca daca are nevoie de o consultare a medicului, este nevoit sa mearga pe jos cinci kilometri pana in localitatea vecina.

Andrei IVANOV, LOCALNIC DIN LIPOVANCA: “- E inchis, de mult l-au inchis. La Bilicenii Vechi ne ducem.

- Cu ce ajungeti acolo?

- Care si cum poate. Cineva cu masina, cei care nu au, pe jos. Alt transport nu-i nimic.”

Anastasia locuieste la o alta margine de sat si creste patru copii. Femeia spune ca ii este greu atunci cand unul dintre ei se  imbolnaveste.

Anastasia, LOCALNICA DIN LIPOVANCA: “Sunam la punctul medical si ei uneori nu mai doresc sa vina, sau ne spun sa bem ceai. Sunam la ambulanta, acestia spun de ce suni aici, suna la punctul medical. Fata cea mica a fost racita, am avut niste probleme, pana nu m-am certat.”  

Vecinii au plecat din sat si nu are cu cine schimba o vorba, decat cu sotul ei sau cu fratii, care locuiesc peste cateva case.

Anastasia, LOCALNICA DIN LIPOVANCA: “Aici vecina vine numai vara, aici abia au cumparat casa, pana acum nu locuia nimeni. Unde si unde cate un om.”

Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV: “Daca in acte, in localitate traiesc 70 de persoane, in realitate fiecare a doua casa este parasita, iar pe strada rar intalnesti vreun om.”  

Pe Svetlana am gasit-o pe pragul casei, iar cand a vazut oameni la drum, a fugit in graba spre poarta. Femeia spune ca nici ea nu are vecini, dar gaseste cu ce sa isi ocupe timpul.

Svetlana, LOCALNICA DIN LIPOVANCA: “Avem vaci, avem porci, cal. Cu animalele, toata ziua esti ocupat, mancare, curatenie pe langa casa, si se duce ziua ca nici nu reusim sa ne tragem aer.”

Iar scoala in sat nu mai este de multi ani. Pana nu demult copiii erau nevoiti sa mearga pe jos pana in localitatea vecina.  

Svetlana, LOCALNICA DIN LIPOVANCA: “Pana acum mergeau la Coada iazului, pe jos. Cea mai mare a mers doi ani. O duceam cu caruta. Acum e bine, este microbuz si ii duce.”  

Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV: “Din magazinul din sat a ramas doar inscriptia si o lacata ruginita.”

Locuitorii spun ca oamenii care au automobil, merg dupa produse alimentare la Balti, ceilalti asteapta weekend-ul, cand in sat vine o masina mobila cu strictul necesar. Veaceslav s-a trezit dis-de-dimineata ca sa mearga la cumparaturi in oras.

“Am cumparat produse. Legume, fructe. Pentru o saptamana ajung, iar peste o saptamana merg din nou.”

Potrivit ultimelor date publicate de Biroul National de Statistica, oamenii de la sate renunta mai frecvent la serviciile medicale din lipsa de bani, dar si pentru ca institutia se afla in alta localitate. Aceleasi date oficiale arata ca in ultimii sapte ani, numarul populatiei a scazut cu peste 200 de mii de oameni (228 de mii - ecran). Iar in fiecare zi, 106 moldoveni pleaca definitiv din tara, potrivit unui studiu realizat de Magenta Consulting in 2019.