O data cu scaderea inflatiei, s-a redus si puterea de cumparare a populatiei, adica moldovenii nu mai au bani pe care sa ii cheltuie. Asta afecteaza atat agentii economici, care nu isi pot vinde produsele si inregistreaza pierderi, cat si veniturile la bugetul statului. Asta spun expertii economici, care vin insa si cu vesti bune - dobanda la creditele imobiliare a coborat sub 10 la suta. Si Banca Nationala a Moldovei are prognoze promitatoare pentru perioada urmatoare.

Publicat:24.09.2023, 19:41

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC:„Rata inflatiei inseamna ca preturile cresc, dar nu atat de repede. Ele oricum cresc, dar nu cu 34 la suta, cum au crescut anul trecut, dar doar cu 10 la suta.”

Expertii economici spun ca inflatia a scazut, in principal, din doua motive, primul fiind reducerea preturilor la alimente si la resursele energetice pe piata internationala, ceea ce reprezinta un factor favorabil pentru cetatenii nostri. Al doilea motiv insa este reducerea consumului populatiei din lipsa de bani.

Stas MADAN, ECONOMIST LA EXPERT GRUP:„Oamenii nu mai au atatia bani ca sa sustina aceasta crestere de preturi, si atunci evident ca daca nimeni nu cumpara, nici nu se va vinde la asa preturi inalte."

Iar asta a afectat, in principal, agentii economici.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC:„Pentru noi reducerea preturilor la produsele alimentare este de bine. Dar ieftinirea produselor alimentare pentru agricultori inseamna preturi mici la marfa crescuta de ei. Pentru noi ieftinirea aprtamentelor este de bine, dar pentru constructori inseamna ca nu isi pot acoperi costurile de productie."

Totusi, chiar daca in aceasta vara s-a inregistrat o scadere usoara a preturilor la produsele alimentare, populatia nu a simtit asta.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC:„Dupa socul pe care l-am avut din 2020, imaginati-va ca produsele alimentare care in 2020 au costat 100 de lei, in primavara - 152, si acum s-a ieftinit cu 2 lei. Da, s-a ieftinit, dar au mai ramas inca 50."

Iar dificultatile cu care s-au confruntat oamenii s-au rasfrant si asupra bugetului statului.

Stas MADAN, ECONOMIST LA EXPERT GRUP:„Aceasta stagnare a consumului, ea se vede si in cifrele pe buget. Evolutiile in general pe venituri la buget sunt sub asteptari in prima parte a anului."

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: „Guvernul iar va taia din investitii si iar vom avea un buget, pentru al noualea an consecutiv, care nu se executa. Se planifica un volum de cheltuieli si se fac cu 3-4 miliarde mai putin."

Totusi, sunt si vesti bune pentru moldoveni. Odata cu scaderea inflatiei, s-au ieftinit banii, spun expertii. 

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: „Acum cand rata inflatiei a inceput sa scada, la noi creditele, cel putin cele care le ia Guvernul, s-au ieftinit undeva la 6-7%.”

Iar asta a generat si o scadere usoara a creditelor de consum. Expertul economic Veaceslav Ionita mentioneaza, totodata, ca pentru prima data in ultimul an, dobanda la creditele imobiliare a coborat sub 10 la suta. 

Si se pare ca Banca Nationala a Moldovei are prognoze promitatoare pentru trimetrul patru al acestui an si pentru inceputul lui 2024.

Stas MADAN, ECONOMIST LA EXPERT GRUP:„Rata inflatiei va continua sa scada pana in jur de 5 la suta la sfarsitul anului curent. Iar pe parcursul anului viitor se va inscrie in acel coridor pe care il urmareste Banca Nationala."

Guvernul, la randul sau, are o lista intreaga cu promisiuni pe care spune ca le implementeaza pentru stabilizarea economica si imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor. Intr-un raspuns oferit redactiei noastre, reprezentantii executivului au mentionat ca Guvernul lucreaza pentru mentinerea unei politici fiscale echilibrate, care sa asigure cheltuieli publice responsabile si sa evite acumularea excesiva de datorie. Dar care pasi mai exact intreprinde executivul, nu este mentionat. 

Totodata, in mesaj este specificat ca Guvernul incurajeaza investitiile straine si interne pentru a stimula cresterea economica, promoveaza sectorul energetic, IT si agricultura, colaboreaza cu UE, SUA, si alte tari pentru asistenta financiara si investeste in educatie si formare profesionala, pentru a stimula dezvoltarea economica.

ACTIUNILE GUVERNULUI PENTRU DIMINUARE CRESTERII INFLATIEI

- mentinerea unei politici fiscale echilibrate

- incurajarea investitiilor straine si interne

- promovarea sectorului energetic, IT si agricultura

- cooperarea cu partenerii internationali

- investitii in educatie si formare profesionala

Inflatia a scazut in luna august sub 10 la suta, pentru prima data din ultimii aproape 2 ani, ajungand la 9,7%. In octombrie anul trecut, rata inflatiei a atins cel mai inalt nivel din ultimii 22 de ani, de 34,6%.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.