Viitorii politisti de la Academia Stefan cel Mare au jucat fotbal cu detinutii din penitenciarul pentru minori din Goian. Tinerii aflati in detentie spun ca s-au pregatit serios de acest amical. S-au antrenat zilnic timp de trei luni si au incercat sa repete pe teren trucurile fotbalistilor preferati, deoarece s-au confruntat cu adversari puternici.
Francesca GINDEA, REPORTER PRO TV: „Meciul de astazi este disputat de echipa de jucatori de la academia “Stefan cel Mare” si echipa de la penitenciarul numarul 10 din Goian. Din 37 de detinuti, astazi 10 au iesit pe teren. Ceilalti minori isi incurajeaza colegii din tribune.”
In cele doua reprize ale meciului jucatorii si-au aratat performantele si abilitatile. Intr-un final, a castigat prietenia, scor 5 la 5. Jucatorii din echipa penitenciarului ne-au spus ca au ramas multumiti. Tinerii joaca fotbal zilnic si sustin ca in asa mod se pot degaja.
„Am dat numai doua goluri pentru ca adversarii au fost prea buni. A fost greu pentru ca ei tot pot juca, noi putin ne-am antrenat, nu am stiut ca vor fi asa de buni. Fotbalul ne ajuta sa pierdem mai mult timp si sa nu ne gandim la termen.”
Acest tanar ne-a spus ca la meci a incercat sa repete trucurile fotbalistului pe care il admira.
„Este Neymar, imi place tactica lui si cum joaca. L-am repetat si am facut o „foarfeca”.
-S-a primit.
-Da, si am dat gol.”
Portarul echipei detinutilor crede ca echipa sa a fost mai pregatita decat cea adversara.
„Adversarii au jucat bine, se vede ca s-au antrenat. Am stat in poarta, nu mai stiu cate mingi am pierdut, dar a fost o joaca buna. Noi mai bine ne-am antrenat, aproape 3 luni ne-am pregatit pentru acest meci. Da, noi suntem mai buni.”
Studentii Academiei „Stefan cel Mare”, viitorii politisti, ofiteri de urmarire penala, judecatori sau procurori, ne-au spus ca nu s-au asteptat ca adversarii sa fie atat de pregatiti.
Renardo REVENCO, STUDENT AL ACADEMIEI „STEFAN CEL MARE”: „Sunt foarte prietenosi, ne-au primit cu caldura si reprezinta un colectiv intreg, ei impreuna folosesc fotbalul ca un test de psihologie, ca sa scape de probleme. Am reusit sa ajungem pe teritoriul penitenciarului pentru a juca cu minorii de aici si pentru a ne dezvolta abilitatile noastre de comunicare, deoarece de aceste abilitati o sa avem nevoie sa le folosim in viitor in lucrul nostru care ne asteapta peste cativa ani.”
Nicolae Cepraga a pasit pentru prima data pe teritoriul unui penitenciar. Tanarul nu a iesit pe teren, dar si-a sustinut colegii din tribune.
Nicolae CEPRAGA, STUDENT AL ACADEMIEI „STEFAN CEL MARE”: „Superb, am fost impresionat, nu m-am asteptat la asa meci bun.
-Sunt puternici?
-Foarte. Baietii si-au dat staruinta, se vedea din start, toate miscarile, au fost bravo. Am crezut ca atmosfera va fi mai inchisa dar, la prima vedere pare mai inchis, dar dupa o asimilare, atmosfera este mai lejera.”
Pe langa fotbal detinutii mai practica padel, basket, volei, sah si dame.
Vladislava BALAN, OFITER PRINCIPAL A SECTIEI REINTEGRARE SOCIALA: „Anterior, beneficiarii nostri au mai participat in asemenea activitati cu alte echipe. Astfel de meciuri le consolideaza capacitatile lor de relationare si reprezinta de fapt un model benefic in schimbarea lor comportamentala.”
Evenimentul a fost organizat de Fundatia Regina Pacis, in parteneriat cu ANP.
Cristina VARZARI, COORDONATOR PROGRAME FUNDATIA REGINA PACIS: „Prin intermediul acestui eveniment noi sustinem o viata sanatoasa, dar in acelasi timp cream un cadru de comunicare, de socializare intre copii si tinerii din penitenciar cu societatea din afara penitenciarului. Asta duce la o integrare mai buna a copiilor dupa ce se elibereaza.”
In penitenciarul numarul 10 din Goian sunt detinuti 37 de minori.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.