Viorel Morari, fostul sef al Procuraturii Anticoruptie, retinut vineri pentru 72 de ore, pledeaza nevinovat, iar procurorul pe caz intentioneaza sa ceara in instanta mandat de arestare, scrie anticoruptie.md.

Publicat:11.01.2020, 14:00

Vasile Foltea, avocutul lui Viorel Morari, ne-a comunicat ca nu l-a asistat pe clientul sau la retinere si in timpul audierilor in calitate de banuit, acestuia fiindu-i impus un avocat din oficiu.

Aparatorul a respins informatiile aparute in mai multe institutii media, cu referinta la procurorul general, Alexandru Stoianoglo, ca fostului sef al Procuraturii Anticoruptie i-ar fi fost inaintata vineri si invinuirea. „Poate ca Dl Stoianoglo a avut in vedere ordonanta de recunoastere in calitate de banuit sau jurnalistii nu au inteles corect. Din discutia avuta cu clientul meu, am inteles ca nu i-a fost inaintata invinuirea. Nici eu nu am vazut-o si nu pot sa ma expun deocamdata asupra acuzatiilor care i se aduc”, ne-a declarat aparatorul.

Intrebat despre intentia Procuraturii Generale de a cere aplicarea arestului preventiv in privinta lui Morari, Vasile Foltea a declarat ca procurorul pe caz urmeaza mai intai sa demonstreze in instanta temeiul aplicarii arestului. „Ei pot sa ceara arestul, dar instanta va decide daca exista pericolul ca invinuitul sa impiedice urmarirea penala, daca exista o banuiala rezonabila sau este vorba de o rafuiala politica”, a punctat avocatul.

CITESTE MAI DEPARTE PE: ANTICORUPTIE.MD

Procuratura ofera detalii despre retinerea lui Viorel Morari, acuzat de „abuz in serviciu” si „fals in acte publice”.

„Astazi, 11 ianuarie 2020 este programata punerea lui Viorel Morari sub invinuire, audierea lui in aceasta calitate procesuala, precum si solutionarea chestiunilor privind suspendarea lui din functia de procuror si aplicarea in privinta lui a masurii preventive.

In fond, Viorel Morari este banuit ca in martie 2017 a primit de la Vladimir Plahotniuc o plangere pe care a inregistrat-o contrar cerintelor legale, pornind un proces penal si ulterior urmarirea penala si falsificand in cauza penala mai multe acte procesuale. Toate aceste actiuni au fost facute din interese personale, precum si in interesul petentului si a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare in calitate de banuiti in cauza penala privind frauda bancara - furtul miliardului si a obstructiona cercetarea rapida, completa si obiectiva a acestei cauze penale.

In cadrul urmaririi penale, Viorel Morari nu a recunoscut comiterea infractiunilor de care este banuit si la aceasta etapa nu coopereaza cu ancheta. Totodata, numitul a adus in cadrul actiunilor de urmarire penala amenintari procurorului de caz, fapte ce urmeaza a fi examinate in ordinea legala”, se arata intr-un comunicat al Procuraturii Generale.