S-au rascolit amintiri dureroase astazi la Memorialul Victimelor Fascismului din Chisinau. Zeci de persoane, rude ale victimelor holocaustului, s-au adunat pentru a aduce un omagiu celor care acum 77 de ani si-au gasit sfarsitul in cel mai mare lagar de concentrare nazist din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
In debutul ceremoniei de comemorare, cativa tineri au inscenat un moment al Holocaustului, incercand sa redea o alta realitate pe care ar fi trait-o victimele, daca nu ajungeau sa fie ucise cu cruzime.
Dupa aceasta scena cutremuratoare, toti cei prezenti au tinut un minut de reculegere.
Apoi, oficialii prezenti, dar reprezentanti ai comunitatilor de evrei si romi din tara noastra au tinut discursuri. Natalia Gavrilita a fost prima si si-a inceput cuvantarea numind-o pe Maia Sandu prim-ministru.
Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:„Buna ziua! Stimata doamna prim-ministru, excelentele voastre dragi prieteni.”
Premierul si-a continuat discursul aducand un omagiu vitimelor Holocaustului.
Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:„Ar fi fost o alta lume, o lume cu mai multe descoperiri stiintifice, cu mai multe idei, cu mai multe opere de arta, cu o economie mai dezvoltata.”
Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:„Holocaustul inseamna si cei peste 100 de mii de evrei basarabeni si romani, peste 150 de mii de evrei ucraineni si peste 11 mii de romi, care au murit sau au disparut fara urma in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in lagarele de concentrare din Transnistria.”
A urmat o rugaciune in memoria celor care au murit in lagarele de concentrare ale regimului nazist.
Daniel SHIMSHON IZAKSON, REPREZENTANT AL COMUNITATII EVREILOR DIN MOLDOVA:„Eu sunt convins ca nu o sa gasiti nicio familie de evrei pe glob, care nu are rude ce au avut de suferit in urma holocaustului. In familia noastra sunt mai mult de 40 de nume, rude, fratii bunicilor, unchii mei, matusele.”
Iosif Belous a fost martor al Holocaustului. Din cauza vremii si a pandemiei nu a putut participa fizic.
"Noi traim cu un singur gand... Am trait nu doar pentru noi, dar pentru acei baieti, fete care nu au supravietuit.”
Victimele Holocaustului au fost comemorate si la Balti. Aceasta femeie a povestit despre calvarul prin care a trecut mama sa pe cand avea doar sase ani.
„ Ea ne-a povestit cat de greu a fost, cum au mers, cum au vrut sa-i omoare, sa le ia calul. 00.36 MUSCA 00.41 Isi amintea de foame, cel mai rau lucru a fost lipsa de mancare.”
Ziua de 27 ianuarie marcheaza eliberarea lagarelor de concentrare naziste si sfarsitul Holocaustului, un termen utilizat pentru a descrie uciderea a circa 6 milioane de evrei de toate varstele, majoritatea din Europa, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Printre victime au fost si 1,5 milioane de copii. In Moldova mai sunt in viata in jur de 30 de supravietuitori ai acelei terori, cea mai tanara persoana are 80 de ani, iar cea mai in varsta 93 de ani.