Ziua de 9 mai a început la complexul memorial Eternitate unde, la 80 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial au fost comemorați moldovenii care au căzut pe câmpul de luptă. Primii au ajuns acolo șefa statului, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul dar și comisarul european pentru extindere Marta Kos. Aceștia au depus flori la plăcile comemorative și au vorbit despre cât de important este să păstrăm pacea și libertatea.

Ceremonia a început odată cu apariția reprezentanților conducerii țării. Maia Sandu a salutat garda de onoare, iar ulterior alături de premierul Recean și șeful legislativului, Igor Grosu, a depus flori, la memorialul „Eternitate.” - RECITIT

S-a ținut un minut de reculegere și s-au tras salve de pușcă.

Apoi a fost intonat imnul țării.

Și toți cei prezenți au urmărit defilarea gărzii de onoare.

Ceremonia de comemorare a victimelor celui de-al doilea război mondial a continuat cu depunerea de flori a oaspeților de la Bruxelles. Mai întâi comisarul europen pentru extindere, Marta Kos, care a venit la Chișinău pentru 3 zile.

Apoi, eurodeputatul Siegfried Mureșan, alături de șeful delegației UE.

Au urmat șefii instituțiilor responsabile de apărarea și securitatea țării.

Și cei de la poliție.

Nu a lipsit cabinetul de miniștri și deputați sau alți membri în special ai partidului de guvernare.

La eveniment s-au alăturat și oameni de rând, veternai ai războiului de pe Nistru sau din Afganistan.

Șefa statului a ținut practic o lecție de istorie în fața mulțimii, având un discurs în două limbi, română și rusă. A vorbit despre ororile celui de-al doilea război mondial pentru Republica Moldova, dar a pomenit și despre războiul de la graniță și despre crimele pe care le comite azi Rusia în Ucraina.

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Nu poți comemora victimele trecutului, în timp ce justifici crimele prezentului.
Noi, moldovenii, am trăit prea multe tragedii în istoria noastră. Nu mai vrem tiranie, nu mai vrem război. Vrem pace. Vrem libertate. Oricâte răni ale trecutului am purta cu noi, haideți să fim uniți în numele viitorului în pace și demnitate. Să mergem împreună în familia europeană a țărilor care prețuiesc viața umană, libertatea și securitatea fiecărei familii.” 

Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: „Este un motiv în plus de a ne gândi cât de fragilă poate fi pacea și cât de mult contează să ținem minte trecutul. Cei care nu-și amintesc sau nu cunosc trecutul, riscă să-l repte.”

Oficialii au declarat că astăzi, Republica Moldova își dorește să facă parte din UE, care este un proiect al păcii.

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Timp de opt decenii, statele care fac parte din Uniunea Europeană trăiesc cea mai lungă perioadă de pace din istoria lor. Iar Moldova aspiră să facă parte din această familie – nu doar pentru dezvoltare economică, ci mai ales pentru a păstra pacea, democrația și libertatea.”

Același lucru a spus și Recean într-o declarație făcută alături de comisarul european pentru extindere.

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: „Republica Moldova vrea să facă parte din UE care este proiectul păcii, proiectul prosperității. Astăzi îi comemorăm pe cei care s-au jertifit și celebrăm victoria păcii.”

Marta KOS, COMISARUL EUROPEAN PENTRU EXTINDERE: „Astăzi le aducem un omagiu celor care au luptat pentru libertatea Europei, pentru a pune capăt războiului și nu-i vom uita niciodată. Nu este o coincidență că Ziua Europei este marcată astăzi. Europa este un proiect al păcii, care a început pentru că oamenii au au spus că nu mai vor război niciodată.”

Astăzi se împlinesc 80 de ani de la încheierea celui de-al doilea răzoi mondial, în care au murit peste 70 de milioane de oameni, dintre care 56.000 de moldoveni.