Peste 6 mii de moldoveni care au luat sau dat mită pentru a vota în favoarea unui anumit candidat la alegerile prezidențiale din toamnă și a spune NU la referendum la scrutinul de anul trecut au fost amendați de poliție. Anunțul a fost făcut de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, care a precizat că aceștia fac parte dintr-un grup de peste 140 de mii de persoane vizate inițial în cadrul unor cauze penale. 

Viorel CERNĂUȚEANU, ȘEFUL IGP: „Până la moment au fost întocmite un număr de peste 6 mii de sancțiuni contravenționale în perioada următoare la fel vor fi întreprinse acțiuni de documentare.”

Trei la sută dintre persoanele amendate au contestat sancțiunea. În urma audierilor polițiștii au stabilit că sunt 3 categorii de cetățeni care au luat sau dat mită. Din prima fac parte cei care au conlucrat cu ancheta și cu ajutorul cărora au fost identificate alte persoane implicate în schema corupției electorale. 

Viorel CERNĂUȚEANU, ȘEFUL IGP: „Există a două categorie, care își recunosc vina și cer realizarea acestui proces prin acord de recunoaștere și există a treia categorie, persoanele care nu vor sub nici o formă să conlucreze, dar în mare parte aceste persoane sunt acei organizatori la nivel local, care au asigurat în mare parte aceste procese.”

Cele 6 mii de persoane amendate fac parte dintr-un grup de peste 140 de mii vizate inițial în cadrul unor cauze penale.

Viorel CERNĂUȚEANU, ȘEFUL IGP: „Scopul instituțiilor de drept nu este de a sancționa cetățenii. Scopul instituțiilor de drept este de a curma acest fenomen ca să nu se mai repete astfel de forme de corupere și în următoarele scrutine electorale.”

În toamna anului trecut, poliția anunța că peste 130.000 de persoane ar fi fost implicate într-o rețea bine organizată de corupere electorală, coordonată de persoane afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor. Coordonarea se realiza prin aplicația Telegram, iar plățile erau făcute prin conturi deschise la o bancă comercială din Rusia. Până în prezent CNA a aplicat amenzi în sumă de peste 10 milioane de lei pentru cazuri de corupere electorală pasivă, care se pedepsește cu până la 37 500 de lei.