Se spune ca parinte nu se naste nimeni, prin urmare, rolul de parinte se invata in timp si, desigur, se intampla aceasta cu participarea nemijlocita a copiilor. Daca ti-a atras atentia acest mesaj, cel mai probabil, ai un adolescent/a acasa si vrei sa afli ce este adolescenta, sa inveti cum poti face fata provocarilor varstei si sa gasesti cea mai buna modalitate de a comunica cu copiii ajunsi la aceasta etapa a vietii.
Adolescenta nu este o perioada omogena. Nu putem compara un copil de 11-12 ani cu unul de 18-19. Primul se afla la inceputul adolescentei, iar al doilea este la sfarsitul ei.
Ca sa intelegem diferentele mai usor, sa cunoastem care sunt cele 3 etape ale adolescentei:
1. adolescenta timpurie (fete – 11 ani; baieti – 12 ani)
2. adolescenta mijlocie (fete – 13 – 16 ani; baieti – 14 – 17 ani)
3. adolescenta tarzie (fete – 16 – 17; baieti – 18 – 21 ani)
Adolescenta timpurie
In aceasta perioada, corpul trece prin anumite transformari, apar fire de par in zonele intime, se maresc sanii, se schimba vocea, baietii au polutii, iar la fete apare menstruatia etc.
Acum veti observa si primele sentimente de amorezare, trairi emotionale intense si contradictorii. Nu va panicati daca veti observa ca adolescentii vor avea tendinta sa se distanteze, este o traire fireasca. Pe ei ii preocupa la aceasta etapa mai mult locul lor in grupul de colegi, prieteni si sunt usor atrasi in grupuri unde li se acorda atentie si statut. Prefera sa se izoleze si sa de retraga din grupurile formale.
Adolescenta mijlocie
La aceasta etapa a adolescentei, de regula, modificarile corporale s-au produs. In schimb, apare deja si interesul pentru sexualitatea impartasita cu o alta persoana. Tot acum, incep sa apara si gandurile despre viitor.
Daca in etapa precedenta distantarea fata de parinti era in faza initiala, acum devine si mai accentuata, adolescentii se indeparteaza de parinti si, in general, chiar de familie. De asemenea, tinerii ajunsi la aceasta varsta devin membri fideli ai anumitor grupuri.
Adolescenta tarzie
Abia in jurul varstei de 18 ani, adolescentii devin capabili sa ia decizii si sa isi asume anumite responsabilitati pe termen lung. Ei se pregatesc pentru viata de adult, iar relatiile intime, amoroase ajung pe primul plan.
Vei remarca, la aceasta etapa, ca relatia ta in calitate de parinte se va imbunatati, pe masura ce adolescentul, ajuns aproape matur, va prelua responsabilitati.
In contextul in care stii deja care este specificul fiecarei etape a adolescentei, il poti insoti, cu incredere, prin adolescenta.
Pentru a-i fi un ghid bun si prieten de incredere, retine si aplica recomandarile ce urmeaza:
– Asculta-ti copilul si respect-i propria opinie;
– Vorbeste-i deschis si pe intelesul lui despre sexualitate;
– Stabileste reguli si respectati-le in egala masura;
– Respecta granitele copilului si pe ale tale;
– Ofera-i posibilitatea sa experimenteze, dar si timp sa analizeze.
Adolescentul tau are nevoie de sprijin si incurajare. Fii alaturi de el, deci, incurajeaza-l si ofera-i suportul de care are nevoie cu ajutorul platformei 12plus.md.
12plus.md este un spatiu virtual util atat pentru adolescenti cat si pentru parinti, care contine articole despre adolescenta, vloguri realizate de psihologi, teste psihologice, istorii video cu baieti si fete, in care sunt abordate subiecte ce tin de relatii in adolescenta, sexting, blocaje emotionale, etc.
Platforma dispune si de un chat online GRATUIT si CONFIDENTIAL, care poate fi accesat de catre adolescentii in cautare de sprijin si indrumare. Psihologul din spatele chat-ului te ajuta sa:
gasesti raspuns la intrebarile care te preocupa;
construiesti relatii sanatoase;
lasi ingrijorarile in spate si sa mergi inainte;
iti imbunatatesti starea de bine;
inveti sa depasesti usor provocarile din adolescenta.
Platforma online 12plus a fost dezvoltata de Centrul National de Prevenire a Abuzului fata de Copii (CNPAC), cu suportul financiar al organizatiei Plan International, in scopul de a preveni abuzul si exploatarea sexuala in randul adolescentilor.
*Acest articol este un produs comercial