Stim bine ca atunci cand nu mai utilizezi un gadget, cea mai buna decizie este sa-l transmiti spre reciclare. Insa te-ai intrebat care e drumul pe care-l parcurge un dispozitiv electronic dupa ce este preluat? Ne-am propus sa aflam acest lucru de la Asociatia „Colectez.eu”, care a lansat recent campania „Alege un viitor sustenabil”, prin care indeamna utilizatorii de dispozitive fara fum sa contribuie la un viitor mai curat. Anterior, Colectez.eu a reusit sa transmita 1,5 tone de dispozitive la centrul CIRCLE al partenerilor Philip Morris International (PMI). Cum au fost reciclate IQOS-urile? Iti povestim mai jos.
De ce reciclarea dispozitivelor fara fum este atat de necesara?
Pentru inceput, hai sa analizam din ce sunt compuse acestea.
IQOS are doua componente: dispozitivul suport si incarcatorul portabil. Dispozitivul suport contine o lamela, care este conectata la o baterie. La randul sau, incarcatorul portabil contine, de asemenea, o baterie si o placa de circuit imprimata. Atat dispozitivul suport, cat si incarcatorul portabil sunt integrate intr-o carcasa din plastic.
Toate componentele pot fi reciclate. Dar sa ne oprim un pic la bateriile cu litiu-ion, care astazi sunt folosite pe scara larga si care se regasesc practic in toate gadget-urile moderne precum laptop-uri, telefoane mobile, aparate de fotografiat si multe altele.
Desi sunt mai putin nocive in comparatie cu alte acumulatoare, bateriile litiu-ion contin substante chimice toxice, care sunt periculoase pentru mediul inconjurator in cazul in care sunt aruncate la gunoi sau incinerate. Iata de ce, din moment ce nu-l mai utilizati, IQOS trebuie transmis spre reciclare.
Ce se intampla cu dispozitivele colectate de la utilizatori in cadrul campaniei?
Toate dispozitivele colectate sunt transmise la unul dintre centrele de reciclare ale partenerilor Philip Morris International. Este vorba despre hub-uri dotate cu echipamente de ultima generatie pentru prelucrarea deseurilor electronice. Aici, fiecare IQOS este scanat, inspectat, dezasamblat dupa tipul de material: plastic, placa de circuit imprimat, baterie si metal. Ulterior, toate aceste materiale sunt sortate si maruntite, iar apoi - utilizate in procesul de productie.
In 2022, la centrele CIRCLE au fost maruntite peste 112 tone de materiale provenite din dispozitivele dezasamblate.
Dincolo de faptul ca-si doreste sa recicleze volume tot mai mari de materiale, PMI isi propune sa prelungeasca durata de viata a produselor sale. De asemenea, unul dintre scopurile companiei este ca, pana in 2025, toti utilizatorii sa aiba acces la programele de colectare a dispozitivelor de incalzire a tutunului.
Ce pot face utilizatorii IQOS in Moldova?
In loc sa aruncati la gunoi dispozitivele fara fum iesite din uz, aveti acum posibilitatea sa va despartiti de ele intr-un mod ecologic si responsabil. Astfel, puteti sa le transmiteti spre reciclare la trei puncte de colectare din Chisinau, adresele carora pot fi gasite pe site-ul colectez.eu, dar si la orice retea de magazine Enter sau Darwin din intreaga tara.
Prin implementarea programelor de colectare si reciclare, compania Philip Morris Moldova, cu suportul Asociatiei „Colectez.eu”, isi propune sa promoveze economia circulara, in care materialele nu sunt irosite, ci reutilizate. De asemenea, programul este implementat in conformitate cu obligatiile asumate de Philip Morris Moldova in calitate de importator de echipamente electronice, care sunt prevazute de legea privind deseurile din Republica Moldova.
*Acesta este un articol comercial