Deoarece piata imobiliara este in declin, expertii prognozeaza ca numarul apartamentelor noi, date in exploatare, va fi de doua ori mai mic comparativ cu anul trecut. Ei sustin ca razboiul din Ucraina, cresterea si de trei ori a preturilor la materialele de constructii, dar si scumpirea creditelor, toate impreuna au infranat trendul ascendent in ramura constructiilor.

Publicat:27.03.2023, 15:11

Premonitiile comune ale celor ce activeaza in ramura constructiilor sunt impartasite si de Presedintele Asociatiei Patronale a Dezvoltatorilor Imobiliari, Vitalie Perciun. Astfel, dansul estimeaza ca in 2022 constructia de locuinte se va reduce cu cel putin 35% comparativ cu anul precedent si, prin urmare, dupa o crestere puternica timp de 4 ani, piata constructiilor intra in criza. In acest an, bunaoara, asistam la o scadere atat a volumului de constructii, cat si reducerea numarului de tranzactii.

Datele alarmante, sustine Vitalie Perciun, sunt confirmate de statisticile din ramura. Astfel, in trimestrul III 2022 volumul lucrarilor de constructii s-a diminuat fata de aceeasi perioada a anului 2021 cu 26,3% (in preturi comparabile), ca urmare a descresterii, pe elemente de structura, a volumelor lucrarilor de constructii noi cu 25,1%, reparatii capitale cu 46,6%, volumul lucrarilor de intretinere si reparatii curente cu 6,1%, volumul altor lucrari de constructii (demolari, amenajarea terenurilor pana la constructii etc.) cu 32,0%.

Pe obiecte de constructii, in trimestrul III 2022 fata de acelasi trimestru al anului 2021 s-au inregistrat diminuari (in preturi comparabile) ale volumelor lucrarilor de constructii executate la cladirile rezidentiale (-38,2%), cladirile nerezidentiale (-28,2%) si constructiile ingineresti (-18,4%).
In ianuarie-septembrie 2022 volumul lucrarilor de constructii s-a diminuat fata de aceeasi perioada a anului 2021 cu 18,0% (in preturi comparabile), ca urmare a descresterii, pe elemente de structura, a volumelor lucrarilor de constructii noi cu 21,9%, reparatii capitale cu 34,2%. In acelasi timp, in perioada analizata volumul lucrarilor de intretinere si reparatii curente a crescut cu 7,7%, iar volumul altor lucrari de constructii (demolari, amenajarea terenurilor pana la constructii etc.) – cu 5,2%.

Pe obiecte de constructii, in ianuarie-septembrie 2022 fata de aceeasi perioada a anului 2021 s-au inregistrat diminuari (in preturi comparabile) ale volumelor lucrarilor de constructii executate la cladirile rezidentiale (-28,5%), cladirile nerezidentiale (-16,8%) si constructiile ingineresti (-12,3%).

In aceasta situatie, multe companii au oprit constructia de blocuri noi si asteapta cum se vor schimba lucrurile in primavara care vine, iar altele  cauta solutii pentru a nu intra in insolventa.

Criza din domeniu, afirma Vitalie Perciun, se datoreaza in mare parte  scumpirii materialelor de constructii, uneori si cu 300%. Pe acest fundal, in Chisinau nu au fost incepute proiecte de anvergura, iar cele existente se deruleaza cu chiu cu vai.
Pe de alta parte, si-a spus cuvantul si scumpirea creditelor, dar a scazut si cererea pentru apartamentele noi. Totodata, si-au spus cuvantul si efectele razboiului din Ucraina, dar si cresterea preturilor la resursele energetice. Astfel ca, acum, lucrarile de constructii au fost reduse practic la jumatate.

Potrivit Presedintelui Asociatiei Patronale a Dezvoltatorilor Imobiliari, Vitalie Perciun, este de asteptat ca numarul apartamentelor noi, date in exploatare, va scadea de doua ori, comparativ cu anul trecut. Dansul mai sustine ca aceste probleme sunt discutate cu institutiile de resort si se cauta solutii pentru ca atat dezvoltatorii, dar, mai ales, cetatenii care deja au platit o buna parte din costuri si pe deasupra au luat credite sa treaca mai usor peste aceasta criza. Iar cum se va reusi depasirea acestei crize, deocamdata nu este pe deplin clar. Astfel, expertii in domeniu insista ca doar incheierea razboiului din Ucraina si depasirea crizei energetice ar putea aduce stabilitate in acest domeniu.

*Acest articol este un produs comercial