Contrar perceptiei generale, in Republica Moldova pasagerii companiilor aeriene beneficiaza de aceleasi drepturi ca si in Uniunea Europeana. Pasagerii afectati de perturbari de zbor pot solicita despagubiri de 250, 400, sau 600 de euro conform HG836/2012 si EC261/2004.
Suma este stabilita in functie de distanta zborului, durata intarzierii zborului la destinatie sau cand a fost comunicata decizia de anulare a zborului de catre compania aeriana.
Tot ce trebuie sa faci este sa te informezi, sau sa contactezi Trouble Flight pentru a solicita despagubiri fara riscul de a pierde timp si bani.
Serviciile Trouble Flight: metoda cea mai simpla de a obtine compensatii
Trouble Flight este o companie romaneasca, cu expertiza in domeniul aviatiei, drepturilor pasagerilor, si procedurilor legale impotriva companiilor aeriene.
Echipa Trouble Flight investigheaza motivele perturbarii zborurilor, negociaza cu operatorii aerieni, obtine despagubirea si o transfera in contul pasagerilor.
Impreuna cu partenerul de incredere, cabinetul avocatului “Andrei Bas”, vom demara procedura judiciara impotriva operatorului aerian in cazul refuzului de plata a despagubirii pe cale amiabila.
Drepturile pasagerilor in conformitate cu HG836/2012: Ce trebuie sa stii?
Hotararea Guvernului Republicii Moldova nr. 836/2012 a fost creata similar cu Regulamentul European 261/2004 si defineste drepturile pasagerilor atunci cand intampina probleme in timpul zborurilor. Conform acestei legi, poti fi eligibil pentru compensatii daca:
Zborul tau intarzie cu cel putin 3 ore la destinatie;
Zborul tau este anulat cu mai putin de 14 zile inainte de data calatoriei;
Ti se refuza imbarcarea din cauza suprarezervarii zborului.
In contextul numeroaselor anulari de zboruri de pe aeroportul Chisinau in ultimile zile, pasagerii sunt invitati sa isi revedince drepturile la despagubiri completand formularul pe site-ul Trouble Flight.
Tinand cont de faptul ca pasageri din intreaga tara decoleaza si aterizeaza pe aeroprotul Chisinau, costurile suplimentare pentru transport, cazare la hotel, mancare si apa generate de anularea zborurilor, pot fi recuperate de la compania aeriana in baza bonurilor de plata, in limita unei sume rezonabile.
Mai jos raspundem la top cinci intrebari primite de la pasageri.
Trebuie sa platesc serviciile Trouble Flight in avans?
Trouble Flight presteaza serviciul de despagubire gratuit in avans si incaseaza comision doar daca incaseaza si pasagerii despagubirea.
Comisionul de 25% din suma despagubirii este platit dupa solutionarea pe cale amiabila cu operatorul aerian.
Daca nu reusim sa obtinem despagubirea, pasagerii nu platesc comision.
Daca primesc despagubire, nu mai am dreptul la rambursarea banilor pentru zborul anulat?
Una dintre cele mai frecvente nelamuriri ale pasagerilor este legata de rambursare si despagubire.
Trebuie sa stiti ca in cazul in care nu ajungeti la destinatie si compania aeriana nu v-a oferit un zbor alternativ, aveti dreptul al rambursarea banilor platiti pentru zborul anulat si despagubire pentru fiecare pasager. Sunt doua sume diferite, nu se exclud reciproc si nu sunt interdependente.
Daca primesc despagubire, compania aeriana va refuza sa imi mai vanda bilete?
Este un mit generat de frica pasagerilor fata de autoritatea si puterea de decizie a companiei aeriene. Dreptul la despagubire este absolut legal, este aparat in instantele de judecata competente si nu reprezinta o incalcare a normelor si prevederilor legale. Niciun operator aerian nu poate refuza sa transporte un pasager cu bilet platit pentru ca acesta din urma a solicitat despagubiri.
Compania aeriana este responsabila sa ma anunte daca am nevoie de viza sau alte acte pentru destinatia mea?
Compania aeriana ofera serviciul de transport aerian. Pasagerii sunt responsabili sa verifice conditiile de intrare si/sau tranzitare a teritoriului unei tari.
Operatorul aerian are obligatia de a verifica actele pasagerilor la imbarcare si are autoritatea de a refuza imbarcarea in cazul constatarii unor nereguli. In acest caz operatorul aerian nu are obligatia de plata a despagubirilor.
Voi dormi pe scaun in aeroport daca operatorul aerian nu imi ofera cazare in urma anularii zborului?
Compania aeriana este responsabila sa ofere cazare in cazul anularii zborului insa in situatia in care acest lucru nu se intampla, puteti rezerva o camera la hotel si veti recupera tariful pentru cazare in baza facturii emise de hotel.
Cheltuielile pentru mancare si apa sunt la fel eligibile pentru rambursare (in limita unei sume rezonabile).
Acestea sunt cele mai frecvente intrebari si neclaritati insa fiecare caz trebuie sa fie tratat in mod individual pentru o evaluare obiectiva si corecta.
Daca ati intampinat probleme cu zborurile si aveti nevoie de ajutor, completati formularul pe site-ul www.TroubleFlight.com sau ne puteti contacta pe adresa de email contact@troubleflight.com.
*Acest articol este un produs comercial