Un focus de trei filme dedicat actorului roman de origine basarabeana Ion Sapdaru, doua pelicule clasice ale regizorului Lucian Bratu, un film pentru copii si mai multe scurtmetraje studentesti din arhiva UNATC completeaza programul celei de-a saptea editii a Zilelor Filmului Romanesc la Chisinau, care va avea loc intre 7 si 10 octombrie.

Publicat:22.09.2021, 11:09

Ion Sapdaru, unul din actorii reprezentantativi ai Noului Cinema Romanesc, va fi invitatul special al editiei din acest an a ZFR Chisinau, care revine la Cinema Odeon, cu proiectii cu intrare libera.

ZFR ii dedica lui Ion Sapdaru un focus de trei fime. In „Berliner” (2020, regia Marian Crisan), care va fi proiectat la gala de deschidere, actorul joaca un politician pe care campania electorala il prinde blocat intr-un orasel de provincie, unde este gazduit de un localnic.

 

Celelalte titluri din sectiunea Focus sunt doua filme clasice ale Noului Val, premiate la Festivalul de la Cannes. In filmul care l-a facut cunoscut in cinematografia romana, „A fost sau n-a fost?” (2006), debutul regizorului Corneliu Porumboiu, Ion Sapdaru interpreteaza un profesor de istorie din Vaslui, care este invitat, alaturi de un pensionar, intr-o emisiune a unei televiziuni locale pentru a raspunde unei intrebari esentiale: A fost sau n-a fost Revolutie in orasul lor? Pentru acest rol, actorul a fost premiat la Gala Gopo.

In „California Dreamin` (Nesfarsit)” (2007), al regretatului regizor Cristian Nemescu, Ion Sapdaru joaca un primar dintr-un sat unde, in timpul razboiului din 1999 din fosta Iugoslavie, seful de gara opreste un tren NATO cu echipament militar pazit de soldati americani, care traverseaza Romania fara acte de transport, dar avand aprobarea verbala a guvernului roman.

Nascut in 1961 la Dorotkaia, in Republica Moldova, Ion Sapdaru este actor, regizor de teatru si dramaturg. A absolvit in 1983 Institutul de Teatru de la Chisinau, apoi, in 1989, VGIK din Moscova. Este stabilit de mai multi ani la Iasi, unde are o bogata activitate teatrala la Teatrul National, cat si o activitate didactica. S-a afirmat pe marele ecran in special in filme semnate de regizori ai Noului Cinema Romanesc, cum ar fi Corneliu Porumboiu, Cristian Nemescu, Cristian Mungiu sau Radu Muntean. Filmografia sa cuprinde pana acum peste 30 de titluri. 

O alta sectiune traditionala a ZFR este Retro, dedicata filmelor clasice din cinematografia romana. Editia din acest an ii aduce un omagiu regizorului Lucian Bratu (1924-1998), prin includerea in program a celor mai importante doua filme ale sale, „Un film cu o fata fermecatoare” (1966), care o are in rolul central pe Margareta Paslaru, si „Angela merge mai departe” (1981), unde interpreta principala este Dorina Lazar.

Un film cu o fata fermecatoare”, o pelicula emblematica a anilor `60, are in prim-plan o tanara care a picat examenul la teatru si isi foloseste farmecul personal pentru a dovedi ca poate fi actrita. Astfel, ea incearca sa se apropie de mai multi barbati: un regizor de filme publicitare, un inginer descoperit la intamplare in cartea de telefon si un regizor secund.

 

Despartita de un sot alcoolic si violent, protagonista din „Angela merge mai departe” este o soferita de taxi care duce o existenta banala si ale carei putine evenimente tin de relatia cu oamenii care i se urca in masina, in calitate de clienti. La un moment dat, ea intalneste un muncitor petrolist, venit in Bucuresti, pentru specializare. Cei doi se casatoresc, desi barbatul urmeaza sa plece pentru trei ani in India, la lucru, iar Angela nu-l poate urma.

 

Din program nu putea lipsi o proiectie dedicata copiilor. Micii cinefili, dar si parintii lor vor putea vedea „Strajerii” (2018, r. Liviu Marghidan), un film de aventuri despre peripetiile unor copii aflati in vacanta intr-o tabara. 

ZFR continua in acest an si parteneriatul de traditie cu Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale” din Bucuresti, prin proiectarea la AMTAP a doua calupuri de scurtmetraje din istoria UNATC, restaurate in cadrul unui proiect recent, intitulat „Arhiva activa”. Studentii de la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau, dar si publicul larg vor avea sansa sa descopere scurtmetraje studentesti din perioada `60-`80, unele fiind realizate de mari regizori precum Mircea Daneliuc, Dan Pita, Radu Gabrea sau Mircea Veroiu.

Mai multe informatii sunt disponibile pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Romanesc la Chisinau.

Proiectiile se vor desfasura cu respectarea regulilor de protectie sanitara impuse de autoritati.

Zilele Filmului Romanesc la Chisinau sunt un eveniment organizat de Asociatia Cineastilor Independenti „Alternative Cinema” din Republica Moldova si casa de productie Rova Film din Romania.

Acest proiect este realizat cu sprijinul Ministerului Educatiei, Culturii si Cercetarii al Republicii Moldova, Departamentului pentru Relatia cu Republica Moldova, Centrului National al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Roman „Mihai Eminescu” la Chisinau si Uniunii Cineastilor din Romania.

Parteneri: Arhiva Nationala de Filme din Romania, Moldova Film, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC) „Ion Luca Caragiale” de la Bucuresti, Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Republica Moldova.

Sponsori: Asociatia Investitorilor din Romania in Republica Moldova, Lucru Manual Moldova, Symbol Media, Idegraf, HaiKuTaTa, Raquette.

Parteneri media: Jurnal TV, TVR Moldova, Moldova 1, Realitatea TV, RLive, RLiveTV, Bani.md, Noroc TV, Radio Chisinau, Radio Noroc, Diez, Moldova.org, Agora, Ziarul de Garda, Gazeta de Chisinau, Ziarul National, Deschide.md, Thewoman.md, Unimedia, Ea.md, Moldpres, Observatorul.

*Acest articol este un produs comercial.