Moldoveni care detin cetatenie romana si intentioneaza sa-si perfecteze o carte de identitate romaneasca sunt refuzati de catre autoritati, in urma unor verificari, din oficiu, la adresa de domiciliu. Motivul indicat de catre serviciile publice comunitare judetene/locale este ca persoana nu locuieste la domiciliul indicat la perfectarea actului de identitate.

Publicat:10.01.2023, 12:44

Fenomenul, ce ia amploare in ultimele luni, a fost sesizat de catre mai multi cetateni care intentionau sa-si perfecteze un buletin de identitate romanesc in Bucuresti, Iasi si Vaslui etc, dar au fost refuzati, astfel fiindu-le incalcat dreptul de a obtine un act de identitate.

In urma multiplelor solicitari din partea cetatenilor, compania juridica din Republica Moldova, JustConsult, a adresat o petitie Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Romania pentru clarificarea motivelor si normelor legale in baza carora cetatenii romani, care anterior au detinut domiciliu in strainatate, sunt refuzati la perfectarea cartii de identitate. 

In special, compania juridica solicita mai multe clarificari la modul in care autoritatile fac uz de art. 62 alin. 1) si 3) din Normele din 10 martie 2021 de aplicare unitara a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani. 

Juristii constata ca autoritatile abuzeaza de prezenta norma, care prevede ca, „urmare a sesizarii din oficiu ca o persoana fizica nu mai locuieste la adresa cu care figureaza inregistrata in R.N.E.P., lucratorii de evidenta solicita lucratorilor de politie efectuarea de verificari in teren”. In cazul in care se constata ca persoana fizica in cauza nu mai locuieste la adresa declarata ca domiciliu, lucratorul de la S.P.C.E.P. efectueaza mentiuni in registrul national de evidenta a pasapoartelor simple cu privire la incetarea valabilitatii mentiunii privind domiciliul. Actul de identitate al persoanei aflate in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) sau (3) se anuleaza.

Trezeste ingrijorari si modul in care este aplicat art. 62 alin 6) din acelasi act normativ. Astfel, in cazul in care se constata ca persoana nu mai locuieste la domiciliul inscris in actul de identitate, la momentul legitimarii, actul acestuia se retine spre anulare.

„Am solicitat prin demers oficial sa ne fie prezentate explicatii in ce mod are loc sesizarea din oficiu prevazuta de Normele Metodologice mentionate. Mai exact, autoritatile sunt obligate sa ne ofere un raspuns la petitie si sa explice in ce conditii si cum are loc sesizarea din oficiu la perfectarea unui buletin de identitate si cum are loc procedura de stabilire a faptului ca persoana domiciliaza la o adresa sau nu”, a declarat directorul JustConsult, Ion Gustiuc. 

Directorul companiei juridice mai mentioneaza ca, prin aplicarea abuziva a acestei norme, mii de cetateni romani sunt ingraditi de dreptul legal de a detine un act de identitate, cu care se legitimeaza in fata autoritatilor. De asemenea, este incalcat flagrant Art. 25 din Constitutia Romaniei, prin care este stabilit dreptul fiecarui cetatean „de a-si stabili domiciliul sau resedinta in orice localitate din tara, de a emigra, precum si de a reveni in tara”.

JustConsult este o companie juridica din Republica Moldova, care activeaza in acest domeniu de 20 de ani. Peste 370 de mii de persoane au apelat la serviciile JustConsult cand au redobandit cetatenia romana sau au perfectat acte romanesti.   

Oricand ai nevoie de ajutor in procesul de perfectare a actelor romanesti, JustConsult este la dispozitia ta, la numarul de telefon 022 10 50 80. Poti solicita o consultatie gratuita la telefon prin completarea formularului pe pagina justconsult.md.  

*Acest articol este un produs comercial