Asigurarea securitatii radiologice a procesului de productie este una dintre cele mai importante misiuni in procesul de activitate a Uzinei Metalurgice „MMZ”. Uzina efectueaza monitorizarea radiatiilor in mai multe etape prin instrumente de masurare, inclusiv sisteme stationare pentru detectarea materialelor radioactive, dozimetre portabile si spectrometre pentru monitorizarea produselor finite.

Publicat:03.10.2022, 14:33

Evgenii Vasiliev, seful Laboratorului de control radiologic al Uzinei Metalurgice „MMZ”:

„La uzina se efectueaza un control radiologic in mai multe etape, rezultatele carora pot fi monitorizate, in timp real,la locul de munca al dozimetristului de gardal. La punctele de control, la trecere sunt instalate scanere stationare de monitorizare radiologica pentru transportul feroviar si rutier.

Urmatoarea etapa a controlului radiologic este controlul produselor finite, care sunt depozitate pe teritoriul fabricii. Un dozimetrist efectueaza controlul de-a lungul unui anumit traseu la locatiile depozitarii. Un control suplimentar este efectuat in procesul de topire directa a metalului in cuptor si la eliberarea produselor finite. Daca undeva exista un nivel mai inalt radiologic, potrivit planului de actiuni elaborat la uzina se va declansa o alarma, inclusiv la locul de munca al dozimetristului din laboratorului de control radiologic al uzinei”.

Indicatorii de securitate radiologica sunt inclusi in acte care reglementeaza standardele de radioprotectie. In caz de depasire a acestora la controalele efectuate pe teritoriul centralei se declanseaza o alarma cu indicarea locatiei unde sunt depasite normativele. In acelasi timp este chemat dozimetristul de serviciu care, cu ajutorul unui dozimetru portabil, efectueaza controlul radiologic pentru a determina cauza alarmei.

Laboratorul de Control al Radiatiilor al Uzinei Metalurgice „MMZ”este monitorizat de Centrul Republican de Igiena si Epidemiologie din Tiraspol si este autorizat de Agentia Nationala pentru Activitati Nucleare si Radiologice a Republicii Moldova. Uzina Metalurgica „MMZ” a primit de la aceasta organizatie o autorizatie pentru dreptul de a lucra intr-o anumita zona, iar toate instrumentele de masurare sunt testate anual in „INM” (Institutul National de Metrologie) din Chisinau.

*Acest articol este un produs comercial