Situatia creata la Societatea pe Actiuni Gemeni, ce detine cladirea istorica din centrul capitalei, devine tot mai aprinsa, cu cat se apropie data la care Curtea Suprema de Justitie ar urma sa se pronunte pe un aspect din tot acest dosar. Cazul a fost examinat si de catre Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, care a obligat statul sa intoarca bunul fostilor actionari si fara nicio claritate pentru actualii actionari. Octavian Cazac, avocatul partener la biroul de avocati „Turcan Cazac” din Chisinau, reprezentant al Gemeni SA, spune ca nu exista inca o caz similar, iar statul nu ar trebui sa incerce sa solutioneze o problema, din contul altor persoane terte. Acest lucru ar genera litigii de nivel international si despagubiri mult mai mari decat suma dictata de CtEDO.

Istoria legata de cladirea istorica din inima Chisinaului, unde este amplasat Centrul Comercial Gemenii vine din 2003. Atunci, cativa proprietari, ce detineau 43 la suta dintre actiuni, prin decizie judecatoreasca, si-au adjudecat 72 la suta dintre spatiile comerciale existente.

Ceilalti actionari au atacat aceasta hotarare in judecata, iar in 2 ani au obtinut castig de cauza.

„E foarte straniu modul in care s-a luat acea decizie in 2003, avand in vedere ca acesti actionari nu aveau pachet majoritare de actiuni, dar acest lucru s-a intamplat, instantele au revizuit, iar aceste persoane s-au plans la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului”, spune Octavian Cazac, care a devenit reprezentant SA Gemeni in 2019 si a examinat intreg dosarul ce vizeaza societatea.

CtEDO a examinat dosarul timp de 14 ani, iar decizia pronuntata obliga statul sa achite despagubiri persoanelor reclamante si sa le intoarca spatiile comerciale in marime totala de 2 mii metri patrati.

„Situatia este mult mai complicata decat pare. SA Gemeni nu este vizata de acest proces. Statul este vizat. Acum, agentul guvernamental s-a adresat la Curtea Suprema de Justitie cu solicitarea de a intoarce situatia din cadrul SA Gemeni la anul 2005, ceea ce evident este imposibil. In toti acesti ani, centrul s-a dezvoltat, s-au vandut actiuni, s-au cumparat, s-au facut investitii. Deci statul propune exproprierea altor persoane, pentru a realiza o decizie CtEDO, ceea ce este un precedent foarte periculos si inacceptabil”, spune avocatul.

Mai mult, potrivit lui, exista si doi investitori straini, cetateni romani, care au si angajat deja o Casa de avocatura pentru a-si proteja investitiile. In cazul in care statul nu va schimba tactica de actionare in acest dosar, investitorii straini vor initia un litigiu international si pregatesc o suma a despagubirilor de 100 de milioane de euro.

Toata povestea, din perspectiva avocatului Octavian Cazac, o aflati din emisiune:

 *Acest articol este un produs comercial.