Philip Morris International a prezentat cel de-al șaselea Raport Integrat anual și a marcat astfel 10 ani de transformare a afacerii și de comunicare în domeniul sustenabilității. Documentul subliniază efortul companiei în parcursul său către un viitor fără fum și progresele în diferite domenii, precum promovarea unui mediu incluziv de lucru și reducerea impactului asupra mediului înconjurător.
Raportul Integrat scoate în evidență eforturile Philip Morris International în dezvoltarea, cercetarea și comercializarea produselor fără fum. Din 2008, compania a investit peste 14 miliarde de dolari în această direcție, continuând să extindă portofoliul acestor produse.
„În Republica Moldova, Philip Morris își reafirmă angajamentul față de un viitor fără fum, investind în continuare pe piață, completând portofoliul de produse alternative și dezvoltând infrastructura. În 2024, investițiile locale în categoria de produse fără fum au fost estimate la 2 milioane de dolari. Și în acest an ne propunem să modernizăm serviciile și infrastructura, precum și să lansăm noi proiecte de sustenabilitate. Astfel, estimăm să direcționăm suplimentar un milion de dolari în această direcție”, a declarat directorul Philip Morris Moldova, Elena Naumenko.
În același timp, Philip Morris International își concentrează eforturile și asupra inițiativelor de mediu care au drept scop reducerea deșeurilor de post-consum. Compania a lansat programe care oferă posibilitate utilizatorilor să returneze produsele utilizate. În cazul dispozitivelor electronice de încălzire a tutunului, odată ce sunt colectate, acestea ajung la centrele specializate din Ungaria și Japonia. Acolo, specialiștii au misiunea de a sorta dispozitivele care pot fi reciclate și reparate.
Din 2021, Philip Morris International a reușit să repare și să recondiționeze peste 860 de mii de dispozitive, ambiția companiei fiind ca, până la sfârșitul anului 2025, să atingă cifra de un milion. Dispozitivele recondiționate la cele mai înalte standarde de calitate și siguranță sunt returnate pe piață pentru a fi comercializate. De curând, și Republica Moldova s-a alăturat programului.
„Suntem conștienți că mulți consumatori iau în considerare amprenta ecologică atunci când aleg un produs sau serviciu. Acest lucru ne motivează să inovăm și să găsim soluții tehnologice pentru un viitor sustenabil. Lansarea IQOS Iluma Refreshed oferă utilizatorilor adulți acces la cea mai avansată versiune a dispozitivului de încălzire a tutunului, dar și posibilitatea să contribuie la un mediu mai curat prin procurarea unui produs recondiționat”, a menționat managerul Departamentului de produse fără fum, Tatiana Scîntian.
Dispozitivele care nu pot fi reparate sunt transmise spre reciclare, după care sunt utilizate din nou în producție. În 2024, rata de reciclare în centrele din Ungaria și Japonia a atins 87%. Rata de reciclare este un indicator de performanță esențial, deoarece măsoară direct progresul companiei în reducerea deșeurilor electronice. De asemenea, reflectă succesul în recuperarea materialelor valoroase din dispozitivele uzate - un aspect care susține atât obiectivele de mediu, cât și utilizarea eficientă a resurselor, contribuind la consolidarea circularității.
Republica Moldova s-a aliniat programului global de colectare a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului din 2018, reușind până în prezent să transmită spre reciclare 6 tone de astfel de dispozitive. Totodată, în 2024 a fost lansat un program de colectare a rezervelor de tutun utilizate și au fost identificați parteneri locali care vor recicla rezervele returnate.
„Sunt extrem de mândră de echipa Philip Morris Moldova, care reușește să vină cu soluții creative în diverse domenii și să le dea viață. În cadrul companiei, mereu punem accent pe oameni și le oferim spațiu pentru a se dezvolta. Certificarea de Angajator de Top, oferită de Top Employers Institute în acest an, confirmă angajamentul nostru de a construi o echipă bazată pe respect și susținere reciprocă, în care fiecare angajat este încurajat să inoveze și să contribuie cu idei noi”, a menționat Elena Naumenko, director Philip Morris Moldova.
Compania Philip Morris este prezentă pe piața Republicii Moldova din 1996. Aceasta și-a propus să fie un angajator și contribuabil responsabil la bugetul de stat, precum și să-și dezvolte portofoliul de alternative într-o manieră responsabilă, minimizând impactul operațiunilor asupra mediului.
*Acest articol a fost publicat cu susținerea Philip Morris Moldova.
*Acest articol este un produs comercial