Piata imobiliara a avut de suferit de pe urma pandemiei de COVID-19, insa acum situatia a revenit la normal. Care au fost efectele asupra acestui domeniu si cum s-au modelat cerintele vanzatorilor si cumparatorilor, aflati din interviul acordat de Vlad Musteata - Proimobil.md.

Publicat:06.07.2020, 13:18

BizLaw: Cat de mult a fost afectata piata imobiliara de pandemia COVID-19?

Vlad Musteata: In fond, pentru piata imobiliara pandemia s-a sfarsit, practic, acum o luna. Cumparatorii au devenit aproape la fel de activi ca in perioada anterioara crizei. Ba chiar pe unele segmente cererea a crescut. Semn ca, indiferent de provocarile pe care suntem nevoiti sa le confruntam, viata isi continua mersul firesc. 

BizLaw: Cresterea cererii se datoreaza anumitor facilitati? Sau care este dinamica preturilor in acest moment?

Vlad Musteata: E adevarat ca preturile la apartamentele din blocurile vechi continua sa scada, iar pretul caselor (pentru care a crescut cererea) s-a majorat cu 10%. In rest, pandemia nu a influentat in mod special evolutia preturilor. 

BizLaw: In contextul crizei, s-au schimbat cumva cerintele vanzatorilor si cele ale cumparatorilor? 

Vlad Musteata: "Se pare ca epidemia, care a venit la pachet cu restrictii si limitari ale libertatii de deplasare, a facut oamenii sa-si reevalueze prioritatile si cerintele in materie de locuinta. Foarte multi se orienteaza acum sa-si procure sau sa-si schimbe apartamentul pe o casa la sol fie in Chisinau, fie in suburbii. La mare cautare sunt si apartamentele cu terase si blocurile de locuit care dispun de curte mare, teren de joaca si zone de agrement."

BizLaw: Exista diferente mari intre dinamica tranzactiilor din timpul pandemiei comparativ cu perioada anterioara? 

Vlad Musteata: Bineinteles ca s-a simtit o scadere mare a tranzactiilor in lunile martie-aprilie. Din mai insa lucrurile au inceput sa revina la normal, iar in iunie aproape ca se pastreaza trendul anilor trecuti. 

BizLaw: Cat de solicitate sunt acum creditele ipotecare? Stiu ca inainte de carantina erau destul de accesate.

Vlad Musteata: "La acest capitol simtim o continua crestere in tara noastra. Deci, creditele ipotecare sunt la fel de solicitate. Ba mai mult decat atat, in parteneriat cu cele mai mari companii de constructii, le putem oferi acum clientilor nostri imprumuturi mult mai avantajoase din punct de vedere al conditiilor - un aport initial de cel putin 10% pe o periada de 5-7 ani."

BizLaw: Presupun ca si agentii de vanzari lucreaza intr-un mod special in aceasta perioada. Se respecta toate normele sanitare?

Vlad Musteata: "Categoric! Toata echipa s-a conformat noilor conditii impuse de starea de alerta. Se respecta cu strictete masurile de protectie si normele sanitare. Ne mandrim si pentru faptul ca echipa noastra e intr-o dinamica pozitiva. In ultima perioada chiar am facut multe angajari si ma bucura faptul ca numerosi tineri au decis sa se reprofileze, din diverse motive, iar o parte din ei au ales imobiliarele si ni s-au alaturat."

*Acest articol este un produs comercial. 

Sursa: