Patru familii, fiecare cu o poveste diferită de viață, dar cu un scop comun: să-și asigure un viitor mai bun pentru copiii lor cu dizabilități. Au găsit speranță sub același acoperiș - o casă socială din satul Bușeuca, raionul Rezina. Dar acum, această speranță este pusă în pericol. Casa nu este achitată complet, iar familiile riscă să rămână fără un adăpost. Cum îi poți ajuta, dar și ce s-a organizat în acest sens, vedem în cadrul unui reportaj marca „O Seară Perfectă”.

„Astăzi, noi vrem să îndemnăm oamenii buni să ne ajute să cumpărăm această casă. Casa se află în raionul Rezina, în satul Bușeuca. Este o casă amplasată foarte bine, cu grădină, iar în total sunt 5 hectare. De ce ne trebuie această casă? Ca copiii cu necesități speciale să poată trăi o viață normală ca toți ceilalți. Acolo, acești copii învață foarte multe lucruri, să se îngrijească singuri, să mănânce și să pregătească mâncare, mai pregătesc și conserve, fac tot ceea ce fac și oamenii acasă”, a spus Ludmila Shishkina, directorul Asociației „Planeta Carității”.

Aurica, mama unei fete cu Sindrom Down, locuiește de patru ani în această casă socială. După ce fiica ei a fost nevoită să plece din internat la împlinirea vârstei de 18 ani, Aurica a decis, împreună cu alte familii, să creeze un cămin comun - un loc sigur în care copiii să rămână chiar și atunci când părinții nu vor mai fi.

„După ce noi am fost la un internat unde trăiesc copii cu dizabilități și limite în dezvoltare și am aflat că după ce împlinesc 18 ani ei trebuie să plece de acolo, am decis că copiii noștri nu vor ajunge acolo. Ne-a venit ideea ca să ne unim mai multe familii și să locuim împreună pentru că, noi toți suntem mari și dacă cineva din părinți pleacă, noi avem siguranța că copilul va rămâne în mâini bune și nu va fi nevoit să stea pe drumuri... La început noi am achitat 5 mii de euro, iar după eu am vândut apartamentul familiei și am mai achitat din ceea ce am putut noi, dar mai avem nevoie de suma de 35 de mii de euro ca să ne răsplătim cu proprietarul. Noi credem că o să putem să adunăm suma cu care vom cumpăra această casă și să facem în continuare ceea ce ne-am planificat. De la început, scopul nostru a fost să fim 4 familii, dar acum ne-am ciocnit cu problema că în Republica Moldova sunt foarte multe familii puse în dificultate și asta este o problemă globală. Noi ne gândim că proiectul nostru totuși va fi un pilon și oamenii uitându-se la noi, vor face în fiecare raion o astfel de casă pentru familiile cu copii cu dizabilități”, a spus Aurica Antonova.

La aflarea veștii că locuința socială ar putea să dispară, trei femei din capitală s-au mobilizat și au organizat un eveniment de caritate.

„Noi știam că există o asemenea casă, însă nu i-am dat importanță. Până ne-am dat seama că acei copii sunt într-o situație foarte dificilă și chiar și cu ajutorul unor companii mari care i-au ajutat să filmeze filmulețe, să promoveze proiectul, până la urmă nu au reușit să adune banii. În ziua de azi la nimeni nu este ușor și toată lumea este ocupată cu problemele sale. De aceea, auzind că ar putea să rămână pe drumuri, acei copiii care deja s-au acomodat cu acea casă, au animăluțe pe care le îngrijesc, au o viață acolo, ne-a venit ideea că noi toate suntem mame, toate avem copiii, am spus să ne adunăm toate mamele împreună și să ne invităm și prietenii ca să facem o faptă bună. De asemenea, ne-am gândit ca în această seară, împreună cu invitații să ne gândim la o strategie pentru următoarele luni unde fiecare își va asuma o responsabilitate ca să putem aduna acea sumă de bani”, a menționat Ecaterina Papanaga, activista civică.

De asemenea, fondatoarea Centrului OO WELL, Olga Odobescu, a adăugat:

„Pe mine m-a sunat Ecaterina și m-a întrebat dacă vreau să fac o faptă bună și mie mi se pare că e mult mai ușor să faci o faptă bună când cineva îți amintește că este necesar uneori să faci fapte bune și eu am spus: „Ok”. După asta ne-am întâlnit și am înțeles ce trebuie să facem, cum să adunăm oamenii și cum să atragem atenția la această problemă”.

„Eu am aflat despre această familie acum 2 ani, o cunoscută de-a mea mi-a zis că trebuie să îmi facă cunoștință cu cineva și iată așa am ajuns prima dată la ei acasă și am văzut cu ochii mei cine trăiește acolo și cu ce se ocupă ei zilnic. De obicei, acolo trăiesc 4 familii, dar când am mers noi la ei era vacanța de iarnă și aceștia sărbătoreau Anul Nou. Ei sărbătoreau conform tradițiilor din ajun, era totul frumos, pentru că altundeva nu au unde să se ducă, iar acel loc era exact pentru a petrece timpul împreună ca o familie. Această întâlnire a fost foarte caldă și astfel, acești copii mi-au rămas în suflet”, a spus activista civică Anastasia Răilean.

Ajutorul poate avea multe forme. Marina Țapeș, antrenoare de înot, contribuie cu ce știe mai bine, lecții gratuite de înot pentru copiii cu dizabilități.

„Eu îi învăț pe copiii cu Sindrom Down să înoate, dar anume după principiul mama și copilul, însemnând că fiecare mamă cu copilul intră în apă să lucreze individual și astfel, să aibă rezultate foarte bune. Mulți oameni nu știu că pot ajuta nu doar cu bani, dar și cu serviciile pe care le prestează sau doar să le fie alături și să le dea părinților ocazia să se odihnească”, a spus antrenoarea de înot Marina Țapeș.

*Acest articol este un produs comercial