Constructia „Satului German”, cel mai mare proiect imobiliar din ultimii 30 de ani din tara noastra, marcheaza inceputul unei noi etape de dezvoltare a pietei imobiliare din municipiul Chisinau. Agentia Infomarket considera ca, in urmatorii ani, tot mai multi dezvoltatori imobiliari care vor supravietui perioadei actuale de stagnare a pietei, vor cumpara, bucata cu bucata, terenurile din jurul capitalei pentru a construi orasele. 

Publicat:01.07.2022, 10:23

Cum acest proces va dura mult timp, dar si din alte cateva motive despre care vom vorbi mai jos, „Satul German” este la moment si va ramane, pentru multi ani inainte, singura localitate moderna de tip european de la periferia Chisinaului in care sa investesti acum si sa te muti peste doar cativa ani. 

Conform analizei Infomarket, in ultimii 30 de ani, piata imobiliara din Chisinau a trecut prin trei etape de dezvoltare, urmand acum cea de-a 4-a. Din cauza pandemiei si a Chisinaului tot mai inghesuit si sufocat, companiile de constructii vor dezvolta proiecte la periferia capitalei. 

Pentru cei care au abia doar ideea proiectului, pregatirile vor dura insa destul de mult timp. De exemplu, dezvoltatorul „Satului German”, Ceslav Ciuhrii, spunea anterior, intr-un interviu, ca i-a luat aproape 5 ani procesul de cumparare a terenului, pe bucati, de la tarani si de la o banca, dar si schimbarea destinatiei si racordarea la toate utilitatile: energie electrica, canalizare si apeduct. 

Ciuhrii a inceput constructia „Satului German” in decembrie anul trecut si va da in exploatare prima etapa a proiectului in 2024. El a recunoscut ca la inceput pregatea terenul pentru un proiect imobiliar, dar nu era convins cum va arata acesta. 

Abia in pandemie a inteles ca trebuie sa construiasca acolo o localitate de tipul si asemanarea suburbiilor oraselor europene, cu case la sol imprejmuite de gradini si blocuri de locuit cu putine etaje. 

Cu propria scoala, gradinita, spital, centru de fitness, centru comercial, centru de business si chiar un hotel, toate moderne, pentru ca locuitorii sa se bucure de aceste facilitati la ei in localitate.

Datorita acestei etape avansate la care se afla proiectul „Satul German”, multi dintre cetatenii convinsi si decisi sa se mute din aglomeratia urbana intr-o localitate de tipul „Satul German” fie au ales deja o locuinta in „Satul German”, fie inca se gandesc.

Expertii imobiliari anticipeaza ca locuintele din „Satul German” vor fi vandute destul de repede pentru ca o alta oferta asemanatoare nu este pe piata si nici nu va fi in urmatorii cativa ani, dar si pentru ca odata cu casele construite conform tuturor normelor de eficienta energetica, locuitorii vor primi si o infrastructura moderna, incepand de la retele de cabluri, strazi asfaltate si iluminate, trotuare si piste pentru biciclisti, si pana la institutii social-culturale si de divertisment moderne.

La fel cum s-a intamplat in cazul unor proiecte exclusiviste din capitala, unde reuseai sa cumperi cu greu o locuinta doar dupa ce ai stat mult timp la coada si doar fiind recomandat de cineva dintre locatari, la fel va fi si in cazul Satului German. 

Infomarket scrie ca se va ajunge pana in situatia cand achizitia unei case intr-o astfel de comunitate va fi posibila numai cu acceptul vecinilor. „Asa este natura umana si experienta care mai devreme sau mai tarziu va fi preluata si in Moldova”, explica Infomarket.  

O parere similara are si Ceslav Ciuhrii. El s-a aratat convins ca locuitorii „Satului German” vor forma o comunitate care impartaseste aceleasi valori si interese, care vor dori sa locuiasca acasa, intr-o localitate ca in Europa, unde sa se simta in siguranta, unde aerul e curat, ecologic si placut. 

„Satul German” reprezinta la moment una din cele mai atractive si sigure investitii de pe piata imobiliara. Preturile pentru un m2 de locuinta in „Satul German” sunt chiar mai mici decat in cazul multor apartamente din capitala. 

Cel putin deocamdata, pentru ca Ceslav Ciuhrii afirma recent intr-un interviu TV ca cetatenii care investesc acum in „Satul German” se bucura de preturi mai mici decat cei care vor investi mai tarziu sau decat cei care vor cumpara locuinte atunci cand localitatea va fi data in exploatare.

Reamintim ca „Satul German” este construit de la zero si va fi situat in preajma bd. Dacia, la iesirea din capitala. Oraselul se va intinde pe o suprafata de 800 mii mp si va avea doar 38 de blocuri de locuit de pana la cinci etaje si 800 de vile de tip duplex si casa individuala. 

Va avea o capacitate de circa 5000 de locuitori. 

Mai multe informatii despre proiect, tipurile de locuinte si oferte gasiti la Departamentul Vanzari:

 +373 22 99 11 11, email - sales@satulgerman.md.

*Acest articol este un produs comercial.