Materialele de constructie si finisaj au prins sa se ieftineasca in 2023. Era de asteptat si iata ca a venit momentul. Insa, nu la toate grupele de produse. La care anume? Cat vor dura ofertele cu preturi scazute? Vor mai fi scaderi de pret in continuare? Ca sa devina clar, studiem motivul acestor ieftiniri.

DE CE AU FOST SCUMPE?

Scumpirile au inceput in 2020, spre sfarsit de an, cand s-au perturbat stocurile de produse si materie prima, la nivel mondial. Carantina a oprit multe produceri si procese logistice ceea ce a fost resimtit mai in toate domeniile. 

Merita de mentionat ca, scumpirile din ultimii ani nu au afectat negativ vanzarile la materiale de constructie, caci in timpul pandemiei s-a observat o explozie a cererii de  cumparare a imobilelor la nivel global cat si a lucrarilor de finisari si renovari. Insa, o  data cu atenuarea crizei, acestea nu mai sunt in deficit si iata ca le vedem cu preturi mai mici.

MOTIVELE IEFTINIRILOR

Ca si scumpirile, ieftinirile au loc la nivel global din urmatoarele motive: 

-Au revenit la functiune normala lanturile logistice dupa criza Canalului Suez si criza de containere din cauza restrictiilor pandemice, cat si regional, din cauza razboiului din Ucraina.  Vezi aici motivele perturbarii. 

-Scad costul carburantilor si energiei, ceea ce se reflecta in formarea preturilor mai mici. 

-Anumite produceri, care e complicat de oprit, au continuat producerea in perioadele dificile pentru a mentine procesul tehnologic neintrerupt. Acum, ca sa elibereze depozitele, sunt dispuse sa ofere produse cu un pret cu adaos mai mic sau chiar la pret  de producere.

-Stocurile de marfa din Rusia, Belarus sunt la lichidare la mai multi distribuitori care se reprofileaza la importuri din alte tari, respectiv apar pe piata oferte mai bune ca pana la razboi. 

-Mai multe proiecte de investitii au fost amanate sau merg in tempo mai lent, pe motiv  ca investitorii la nivel mondial, au decis ca sa tempereze volumul investitiilor in imobiliare. 

-Local, avem o apreciere a leului moldovenesc, comparativ cu perioada 2021 2022, ceea ce a facut ca marfa de import sa aiba pret de intrare mai mic, la vamuirea ei, ceea  ce se regaseste si in pretul de vanzare pe raft.

Astfel, la moment asistam la reduceri de pret de pana la 30% la unele categorii de produse, in special la cele care vin din China, Turcia si din Rusia, Belarus, ceea ce nu cade sub restrictii.

Unele produse, in special, cele produse in Rusia, au parasit piata din Republica Moldova, in special din cauza sanctiunilor. Mentionam ca, Republica Moldova nu a impus sanctiuni, dar ele sunt in UE, marfa din Rusia, acum fiind nevoita sa tranziteze Polonia, Bulgaria sau  Romania, pentru a ajunge aici. 

Distribuitorii nostri de materiale de constructii si finisaj, mai ales cei cu experienta, tin  cont de toate aceste posibilitati de a oferi materiale de calitate superioara la preturi bune. 

CARE PRODUSE S-AU IEFTINIT?

Ca exemplu, administratia magazinului dekora.md mentioneaza urmatoarele scaderi de pret in septembrie 2023:

-Usi de interior preturile au scazut cu - 20% fata de septembrie 2022. Modelele scoase la lichidari de stoc in septembrie pot fi procurate cu -36% discount in magazinul dekora.md.

-Laminatul are preturile de vitrina scazute cu - 23% fata de septembrie 2022 datorita reducerilor de la producator si din cauza aprecierii leului moldovenesc.

-Pardoseli de vinil SPC pot fi cumparate acum cu reducere de la -30 pana la – 38%, fata de anul trecut, pentru marfa din China, venita in a doua jumatate a anului 2023.

-Profilele din aluminiu din cele mai recente importuri, au preturi mai mici pana la -15%.

-Plintele si alte articole din duropolimerfiind import din EU si-au pastrat pretul de anul trecut, astfel sortimentul a fost suplinit cu alternative de la mai multi producatori dintre care se poate de gasit optiuni bune la cost.

-Jaluzelele si-au pastrat pretul constant ultimii trei ani. Modelele scoase la lichidare de stoc in 2023 pot fi cumparate cu -50% discount.

CUM S-A REFLECTAT PRETURILE ASUPRA LUCRARILOR DE CONSTRUCTII?

Materialele de constructie si finisaj sunt strans corelate cu lucrarile de constructie, astfel studiem acesti indici, caci separat la materiale, biroul de statistica nu duce evidenta. Deci, la noi in Moldova, lucrarile de constructii au evoluat in felul urmator in ultimii ani:

Sursa: statistica.md

Conform analizelor statistice, in 2021 s-a inregistrat o crestere a constructiilor noi, in 2022 in ascendenta sunt reparatiile curente si in descendenta celelalte, iar in 2023 tind spre crestere reparatiile capitale si constructiile noi. 

Deci, se profita de situatia de moment pentru investitii avantajoase.

Fata de anul 2018, un an stabil economic, situatia lucrarilor de constructii in anul 2022 
arata astfel:

Este in crestere cota constructiilor noi, reparatiile capitale sunt mai rar solicitate, iar lucrarile de intretinere si reparatii curente au ramas practic la fel ca in anul 2018. Fata de anul 2021, valoarea lucrarilor de constructii in 2022 scade cu 13,9%.

PROGNOZE

Daca e sa analizam numarul de autorizatii de construire eliberate in ultimii ani, se observa o crestere de solicitari in 2021 fata de anii precedenti, iar in 2022 descreste fata de 2021, insa sunt mai multe ca in anii 2018, 2019 si 2020.

Sursa: statistica.md

Scaderile procentelor, la credite ipotecare care au fost operate anul acesta si care urmeaza sa mai fie, tot sunt un un avantaj pentru moldoveni.

Luand in considerare toti factorii de mai sus si faptul ca, conflictul din Ucraina inca e departe de a fi solutionat definitiv, administratia dekora.md recomanda la cei care investeau in imobile cu scop de profit la revanzare peste 1-2 ani, sa fie mai precauti, dar pentru cei care  se gandesc sa faca investitii pentru necesitati proprii, sa nu taraganeze, viata trece! 

*Acest articol este un produs comercial