Societatea si-ar dori o noua abordare din partea autoritatilor in lupta impotriva fumatului. Este concluzia unui nou sondaj international, care demonstreaza ca respondentii sustin trecerea la produse fara fum pentru a reduce efectele nocive ale fumatului asupra sanatatii publice. Mai exact, 71 dintre intervievati au declarat ca  incurajarea adultilor, care de altfel ar continua sa fumeze, sa treaca la alternative fara fum, ar putea completa eforturile existente de reducere a riscurilor asociate fumatului.

Publicat:08.04.2021, 10:08

Sondajul independent, realizat in decembrie 2020, a fost efectuat de compania de cercetare Povaddo pentru Philip Morris International (PMI), pe un esantion de 22.507 adulti din 20 de tari si regiuni. Scopul studiului este examinarea opiniei publice cu privire la rolul alternativelor fara fum, precum si asteptarile societatii fata de autoritati si industrie. Rezultatele releva un sprijin larg in favoarea noilor abordari menite sa accelereze lupta impotriva fumatului.

In mod clar, societatea isi doreste ca problema sa fie solutionata, 76% dintre respondenti considerand ca este important ca guvernele sa aloce timp si resurse pentru a reduce rata fumatului.

Potrivit rezultatelor, 73% dintre respondenti considera ca autoritatile ar trebui sa ia in considerare rolul pe care produsele alternative il pot juca in eliminarea fumatului in tara lor.

Oamenii nu cred ca doar reglementarea si impozitarea mai stricta pot duce la un viitor fara fum. Conform sondajului, strategiile actuale nu sunt considerate ca fiind suficiente, iar mai putin de o persoana din patru crede ca este nevoie doar de o reglementare si impozitare mai severa. Majoritatea celor intervievati, 58%, estimeaza ca numai adoptarea unor astfel de masuri nu va asigura un viitor fara fum.

„Produsele fara fum pot juca un rol important in reducerea ratei fumatului”, a declarat Jacek Olczak, director de Operatiuni in cadrul PMI. „Prin incurajarea corecta din partea autoritatilor de reglementare, cu sprijinul societatii civile si prin acceptarea completa a stiintei, cred ca este posibil ca apelul opiniei publice sa fie auzit si ca vanzarile de tigari sa devina de domeniul trecutului in multe tari, in decurs de un deceniu sau un deceniu si jumatate”.

77% dintre respondenti au declarat ca fumatorii adulti, care in caz contrar ar continua sa fumeze, ar trebui sa aiba acces la informatii corecte despre alternativele fara fum care s-au dovedit, din punct de vedere stiintific, mai putin daunatoare decat tigarile.

*Acest articol este un produs comercial.