Aventura digitala #Supercoders 2019 a inceput in data de 19 octombrie, la Clasa Viitorului. 61 de profesori si 37 de voluntari au parcurs traningul de coding. Ei au invatat sa animeze personaje si sa dea viata unor povesti si jocuri folosind platforma Scratch.

Elena JEVERDAN, Profesoara de informatica Gimnaziul Raderni, s. Radeni, r-nul Calarasi: ”Acest proiect este foarte important atat pentru profesori, cat si pentru elevi. Profesorii pot promova un proiect de coding foarte interesant, pot capata cunostinte noi si sa se dezvolte profesional. Pentru elevi este foarte interesant si distractiv. Copiii isi dezvolta creativitatea, gandirea logica si cea algoritmica”.

Valentina GHILUTA, Voluntar Orange: ”Noi ne-am cunoscut cu profesorii si urmeaza sa ne familiarizam si mai mult cu Scratch-ul”.

Pe 26 octombrie – profesorii si voluntarii au desfasurat 61 de ateliere gratuite de programare in 57 de scoli din tara, institutii partenere si beneficiare ale Orange Digital School, programul national de sustinere a educatiei digitale, lansat de Fundatia Orange in 2016.

Pe parcursul atelierelor, cei peste 1200 de elevii au invatat conceptele de baza ale programarii in Scratch, tehnica drag&drop si au dezvoltat jocuri si animatii. Astfel, acest proiect i-a ajutat sa isi dezvolte gandirea logica, sa interactioneze in echipe si sa traiasca experiente de neuitat.

Robert GAIDAU, elev clasa a 4-a, L/T ”Mircea Eliade”, or. Chisinau: ”In loc sa stau acasa, in fata televizorului sau calculatorului, mai bine vin aici sa mai invat lucruri noi alaturi de colegii mei”.

Catalina ONOFREI, eleva clasa a 6-a, L/T ”Mihail Barca”, s. Milestii Mici: ”Am venit la #Supercoders pentru a invata sa programam jocuri si sa ne dezvoltam capacitatile de programare. Eu cred ca acest proiect este foarte important pentru a dezvolta tinerii in acest domeniu”.

Mihai GULIC, elev clasa a 7-a, L/T ”Mihai Eminescu”, or. Anenii Noi: ”Acest proiect m-a atras prin libertatea actiunilor deoarece pot crea mai multe istorioare. Poti sa le arati prietenilor si sa radeti impreuna”.

Prin acest proiect ambitios Centrul de Informatii Universitare si Orange Moldova si-a propus sa contribuie la educatia digitala a tinerei generatii si sa dezvolte abilitati pentru o educatie de calitate. La #SuperCoders, copiii au invatat sa foloseasca in mod util timpul petrecut la computer, iar programarea s-a transformat intr-o adevarata aventura digitala.

Julien DUCARROZ, Director General Orange Moldova: „Educatia digitala este raspunsul nostru la cerintele care au aparut odata cu era tehnologiilor si la necesitatea de a dezvolta competente necesare pentru a face fata provocarilor actuale. Orange Moldova sustine activ eforturile autoritatilor in promovarea modulului Educatia digitala si in dezvoltarea competentelor digitale a tinerilor. Proiectul #SuperCoders este o forma captivanta de a invata in mod simplu, distractiv si inovativ, precum si o oportunitate unica de a trai experiente noi si utile. Ne bucuram ca #SuperCoders are o mare popularitate in randul copiilor si al parintilor si ne dorim ca acest proiect de coding de talie nationala sa contribuie la alinierea Republicii Moldova la cerintele erei digitale”.

Proiectul este implementat de Centrul de Informatii Universitare si Orange Moldova.

Angela MUSET, Directorul Centrului de Informatii Universitare: „La editia 2019 a atelierelor Orange #SuperCoders au fost invitati toti copiii pasionati de calculator si lumea codingului. Astfel, ne-am propus sa oferim copiilor o perspectiva distractiva si educativa asupra valorii mediului digital, iar Internetul sa devina o platforma pentru exprimarea creativitatii, dezvoltarea abilitatilor analitice si aplicarea cunostintelor.”

Cele patru editii ale proiectului au intrunit o echipa de peste 4000 de supercoderi, 128 profesori de informatica si peste 100 de voluntari, care au gustat din ceea ce inseamna sa faci coding creativ. 

*Acest articol este un produs comercial.