Vinul spumant de calitate de tip aromat Moscato Dolce de la Apriori Wine a intrat in TOP 50 vinuri ale lumii, obtinand marea medalia de aur - Grand Gold - la cel mai mare concurs de vinuri din America de Nord — Selections Mondiales des Vins Canada editia a 29-a, competitie care s-a desfasurat in perioada 13-16 octombrie 2022. 

Publicat:26.12.2022, 15:10

Spumantul Moscato Dolce Apriori Wine a fost apreciat de jurati profesionisti recunoscuti la nivel mondial, reusind sa acumuleze 93 de puncte dintr-un total de 100 de puncte si surclasand alte 1705 vinuri din 29 de tari participante.

Este pentru prima data cand un vin spumant dulce din Republica Moldova este distins cu marea medalie de aur, care este cea mai inalta apreciere care poate fi acordata unui vin in cadrul acestei competitii. Alte doua medalii de aur au fost acordate spumantului Apriori WIne Rosato Dolce si vinului Apriori Wine Empirico Bianca & Pinot Grigio. Acest rezultat demonstreaza repetat calitatea vinurilor moldovenesti, totodata confirmand si valoarea spumantelor dulci.

Cu toate ca tendinta de consum a vinurilor spumante brut in Republica Moldova este in crestere, intaietatea in preferintele consumatorilor pe acest segment este detinuta de vinurile spumante dulci. Moscato Dolce si Rosato Dolce Apriori Wine sunt spumante cu dulceata naturala provenita exclusiv din struguri, spumante produse dupa tehnologia italiana cunoscuta in lume drept ASTI, din mustul proaspat al strugurilor de Muscat proveniti din regiunea de Sud a Moldovei, recoltati la maturitatea tehnologica si fermentati cu utilizarea levurilor selectionate sub controlul riguros al vinificatorului pana la obtinerea a 7% alc. vol. cu pastrarea zaharurilor si a paletei aromatice naturale. Aceste spumante nu contin adaosuri si aromatizatori, precum alte bauturi spumoase dulci de pe piata autohtona, care, cu parere de rau, se regasesc tot mai des in cosurile moldovenilor, fiind confundate cu vinurile spumante autentice.

Apropiindu-ne de sarbatorile de iarna, perioada in care spumantul este atributul principal pe masa, alegerea lui printre sutele de produse de pe rafturile magazinelor este o decizie pe cat de importanta, pe atat de complicata. Pentru a avea in pahar o bautura savuroasa cu un perlaj delicat si de lunga durata, specialistii recomanda sa optam pentru vinuri spumante naturale, care au fost produse prin metoda traditionala (a doua fementatie are loc in sticla) sau moderna (cu fermentatie secundara in rezervoare sub presiune) si mai putin vinurile perlante, bauturile efervescente care nu au fost supuse unei fermentatii duble, iar gazificarea este cauzata de impregnarea vinului linistit cu CO2, in acest caz bulele fiind mai mari, haotice si vor disparea mult mai rapid din pahar. 

Este foarte usor sa fii indus in eroare de etichetele excentrice in spatele carora nu este un vin spumant veritabil, ci o bautura similara care reprezinta un amestec de vin, apa, alcool etilic, aromatizanti artificiali, atipic de intensi, precum si alti conservanti care potenteaza gustul si aroma acesteia. Aceste bauturi pot fi usor confundate pe raft cu vinurile spumante veritabile din cauza similitudinii sticlelor si in general a deficientei de informare a consumatorilor cu privire la tehnologiile de fabricare. 

Vinurile spumante autentice sunt produse exclusiv din struguri, iar aroma este datorata procesului de fermentare si / sau maturarii in prezenta drojdiilor, pe cand in cazul bauturilor slab alcoolice carbogazate pe baza de vin, rolul principal in crearea aromei este jucat de aditivii alimentari, iar gazele sunt introduse exogen. Iata de ce producatorii de vinuri spumante indeamna consumatorii sa fie cat mai vigilenti si sa citeasca cu atentie contraetichetele bauturilor pe care aleg sa le savureze de sarbatori. 

*Acest articol este un produs comercial