Dubai, Egipt, Thailanda sau poate Austria, Bulgaria, Franta? Cand este vorba de vacanta de iarna, mintea o ia, uneori, razna. Ba vrei la munte, ba vrei la mare, ba vrei sa vizitezi o tara europeana cu traditie… Mintea ca mintea, dar buzunarele arata de cele mai multe ori directia: Romania ori Ucraina, ori, din ce in ce mai des, Bulgaria.

Publicat:15.11.2019, 13:48

Noi am incercat partiile si dintr-o tara, si din alta, si din a treia, si iti vom spune tot ce ne-a placut sau nu ne-a placut in cele mai populare destinatii alese de moldoveni pentru vacanta de iarna la Munte.

Cu cativa ani in urma, Romania era in topul preferintelor celor care alegeau sa mearga la munte. De vreo 3-4 ani insa Ucraina atrage tot mai multi turisti cu cele peste 68 de kilometri de partii din regiunea Bukovel.

Romania (Poiana Brasov, Predeal, Sinaia) si Bukovel – in topul destinatiilor

Daca am alege cateva regiuni din cele doua tari, atunci ar fi Poiana Brasov, Sinaia si Predeal in Romania si Bukovel in Ucraina. Acestea sunt cele mai populare si bune zone de schi de aici – ca infrastructura, partii, posibilitati de distractie si locuri de vizitat. Le-am pus pe toate pe cantar, ca sa vedem incotro inclina balanta.

Partii, schi & echipamente

Cu cativa ani in urma, regiunea Bukovel nu era decat o zona muntoasa obisnuita, o regiune pustie, fara partii, pensiuni sau alte zone de agrement. Dupa un proiect reusit si investitii de milioane, Bukovelul a prins viata. Acum aici poti gasi 61 de partii excelente, care fac cam cat toate partiile din Romania, adunate la un loc.

Poiana Brasov are o istorie de mai bine de 100 de ani si este cea mai populara statiune de schi din Romania. Poiana are un domeniu schiabil, care se intinde pe aproximativ 80 de hectare de partii cu diverse grade de dificultate.

Predeal este una dintre cele mai apreciate statiuni romanesti, in special, in sezonul de iarna, se intampla des ca in celelalte statiuni de pe Valea Prahovei zapada sa ajunga mai tarziu decat la Predeal, motiv pentru care turistii si iubitorii de schi adora aceasta statiune montana. Referitor la partii, nu sunt foarte multe, insa sunt foarte indragite plus este o zona mare pentru sanius!

Sinaia detine cel mai intins domeniu schiabil din Romania, din cate stim noi. In acest moment sunt 16 partii de schi omologate, cu peste 16 kilometri schiabili. Partiile sunt deservite de telecabine, o telegondola, instalatii de telescaun si teleschi, precum si de tunuri pentru zapada artificiala si instalatii de nocturna.

Partii, schi & echipamente

Pe langa partii, pentru a schia mai ai nevoie si de echipamente speciale. Daca analizam preturile de inchiriere a schiurilor, snow-boardului, ATV-urilor si ale altor echipamente sportive, in Ucraina costurile sunt usor mai mici decat in Romania, cu 1-2 euro.

Cazare

 Atat regiunea Bukovel, cat si statiunile din Romania dispun de o multime de hoteluri de lux, pensiuni, vile sau cabane. Preturile variaza in functie de conditii si distanta fata de partii. In mediu, in Ukraina preturile pentru cazare sunt mai mari, pentru aceleasi conditii ca in Romania. In schimb, aici sunt mai apreciate partiile si zonele de agrement. Daca alegi sa te cazezi chiar in zona turistica, preturile s-ar putea sa te bata la buzunar. Daca vrei sa te alegi cu un pret bun, poti alege si o regiune din apropiere, cum ar fi Bran, Moeieciu de Sus, Rasnov pentru Poiana Brasov. De regula, agentiile de turism asigura transportul la partii in fiecare dimineata si seara.

Sejur la munte Bukovel poti gasi aici

Sejur la Munte Romania poti gasi aici

Sejur la Munte Bulgaria aici 

Infrastructura

Regiunea Bukovel este apreciata pentru infrastructura sa bine organizata. Asta datorita unei bune proiectari, a unor investitii serioase si a modului organizat in care s-au construit toate partiile, zonele de odihna si pensiunile in doar cativa ani. Asta spre deosebire de Poiana Brasov, unde lucrurile sau ridicat, rand pe rand, in cei peste 100 de ani de cand este cunoscuta ca zona de schi.

Lipsa parcarilor este unul din neajunsurile cu care se vor lovi cei care vor veni sa schieze in Poiana. In Bukovel, in schimb, exista parcari multietajate chiar in apropiere de partii si mai multe drumuri de acces spre acestea.

Distractii

Daca mergi la munte pentru distractie, atunci Bukovel iti va da zeci de posibilitati ca se distrezi la maximum. Partiile excelente pentru schi, ATV-uri, sanii trase de caini, paintball, snow-board sau snowbike sunt doar cateva dintre activitatile pe care trebuie neaparat sa le incerci! Tot aici gasiti Centru SPA VODA, Centrul de agrement „Buka”, unde poti juca bowling, billiard, aero-hokey s.a., un Centrul de distractie pentru copii „Leopark” si tot pentru cei mici „Kinder Club”.

Si in Poiana Brasov poti merge la sanius, cu skiurile, snowmobil-ul sau snow-boardul. In sezonul cald se pot practica sporturi extreme: bungee-jumping la Cheile Rasnoavei, la 9 kilometri de Poiana Brasov, sarituri cu parasuta, parapanta, deltaplanul si catarari.

Locuri de vizitat

Cei care merg la munte nu doar pentru a schia, dar si pentru a vizita cat mai multe obiective turistice, trebuie sa stie ca vor avea ce vedea si intr-o regiune si in alta, chiar daca, la acest capitol, balanta inclina inspre Romania.

Cateva dintre locurile pe care trebuie sa le vezi in Brasov sunt: Biserica Neagra, Cetatea Brasovului, Casa Sfatului s.a. In apropierea Brasovului puteti vizita si Castelul Bran, Cetatea Fagaras, Cetatea Rasnov. In zona Bukovel poti sa vezi mai multe cascade, cum ar fi Jenetkii, Trufanetki, izvoare de apa minerala, dar si cateva muzee in Yaremche.

Vama, perioade

In perioada de varf (sarbatorile de iarna), trecerea granitei poate fi o adevarata incercare atat in Romania, cat si in Ucraina, insa puteti opta si pentru alte dati ale sejurului. Mai jos va prezentam cand este mai putin aglomerat:

Ca e mai bine la Bukovel, ca e mai bine intr-o statiune din Romania… alegerea apartine fiecaruia!

Sau poate Bulgaria?!?!?!

*Acest articol este un produs comercial.