Secretul logevitatii a fost descoperit de cercetatorii americani: nu sportul sau miscarea, ci doua pahare de alcool pe zi. Oamenii de stiinta de la Universitatea din California au facut un studiu pe 1.700 de nonagenari, iar rezultatul uimeste acum pe toata lumea.

Cei care au baut doua pahare de vin sau bere pe zi si nu au facut sport, si-au redus riscul de a muri prematur cu 18%. Cei care au facut miscare timp de 15- 45 de minute pe zi au redus riscul cu doar 11%.

Beneficiile vinului asupra sanatatii:

Vinul a fost un obiect de studiu stiintific destul de popular in ultimele decenii, mai ales dupa ce in compozitia lui a fost izolat resveratrolul, un antioxidant foarte puternic, care poate face minuni pentru imunitatea noastra. Unde mai pui ca antioxidantii sunt la moda, iar asocierea lor cu alimentele cele mai comune este intotdeauna o tema de discutie interesanta.

1. Vinul rosu contine melatonina, un antioxidant care ajuta la reglarea ceasului biologic. studiile au demonstrat ca un pahar de vin rosu baut inainte de culcare te ajuta sa adormi mult mai usor. Soiurile bogate in melatonina sunt Cabernet sauvignon, Merlot sau Sangiovese.

2. Consumul excesiv de alcool este interzis mai ales persoanelor hipertenisive. insa vinul rosu consumat cu socoteala (nu mai mult de 300 ml in timpul mesei) ajuta la scaderea tensiunii arteriale. in plus, alti doi compusi ai vinului, flavonoidele si saponinele, ajuta la prevenirea catorva dintre cele mai comune afectiuni ale inimii.

3. Nu intamplator companiile de cosmetice isi asociaza mai nou produsele cu vinul rosu. Este vorba, din nou, despre antioxidantii pe care ii gasesti in acest aliment, care s-au dovedit benefici si pentru sanatatea tenului. Conform studiilor, resveratrolul are reale proprietati antiimbatranire, prin urmare el este cel mai adesea pomenit in reclamele pentru cremele care au rolul de a pastra prospetimea tenului.

4. Tot resveratrolul este foarte des pomenit in discutiile despre un viitor medicament pentru prevenirea obezitatii. studiile confirma faptul ca acest antioxidant inhiba inmultirea celulelor bolnave in general si, mai mult, contribuie la cresterea colesterolului bun (HDL).

5. Polifenolii aflati in vinul rosu contribuie la mentinerea sanatatii vaselor de sange favorizand crearea oxidului nitric, o substanta chimica cu rol de relaxare pentru tesuturi, care joaca un rol foarte important in reglarea tonusului vascular.

6. Un pahar de vin rosu contine o serie intreaga de ingrediente active, care ajuta la reglarea nivelului de zahar in sange. Cu toate acestea, trebuie men­tionat faptul ca bolnavilor de diabet le este interzis consumul de alcool de orice fel.

7. Un studiu realizat recent in spania a demonstrat faptul ca persoanele cu varste intre 55 si 80 de ani care consuma in mod uzual, insa moderat, vin rosu, au sanatate mintala buna si sunt mult mai putin expuse depresiei sau afectiunilor neurologice frecvente pentru cei cu varsta inaintata (dementa, alzheimer etc.)

8. Un pahar de vin la masa stimuleaza si digestia nu doar conversatia. Polifenolii din vin functioneaza ca un pansament gastric in contact cu compusii chimici din alimente si relaxeaza muschii stomacului in timpul digestiei.

Beneficii pentru organism ale consumului de bere:

Berea este produsa prin fermentarea unei infuzii de malt (germeni de orz), avand un aport ridicat de minerale precum potasiu (36,5 mg/100ml), fosfor (13,5 mg/100ml)si magneziu (7,37 mg/100ml). De asemenea, berea este bogata in vitamine B, in special vitamina B9.

1. Mentine sanatatea rinichilor
Un studiu finlandez a demonstrat ca, fata de alte bauturi alcoolice, berea are mult mai multe efecte benefice asupra aparatului renal, fiecare sticla de bere consumata reducand cu 40% riscul de aparitie a calculilor renali (pietre la rinichi).

2. Amelioreaza digestia
Berea (in special cea bruna) contine pana la 1 g de fibre solubile la fiecare pahar de 300 ml, spre deosebire de vin, care nu contine fibre. Fibrele au un rol important in procesul de digestie, regland tranzitul intestinal (constipatia si diareea).

3. Scade nivelul de colesterol „rau”
De asemenea, fibrele continute in bere ajuta la scaderea nivelului de LDL-colesterol („colesterolul rau”).

4. Creste aportul de vitamine B
Conform unui studio olandez, bautorii de bere au un nivel de vitamina B6 cu 30% mai ridicat decat persoanele care nu beau si un nivel dublu fata de bautorii de vin. Este cunoscut faptul ca berea are un continut ridicat in vitamina B12, care are proprietati antianemice, fiind rar gasita in alte alimente.

5. Buna pentru sistemul osos
Nivelul ridicat de siliciu din bere favorizeaza cresterea densitatii osoase.

6. Bun remediu impotriva insomniei.
Berea contine acid nicotinic si lacto-flavina, care favorizeaza somnul.

7. Protejeaza impotriva infarctului miocardic
Bautorii de bere au un risc cu 40-60% mai mic de a face infarct miocardic decat cei care nu beau niciodata.

8. Impiedica formarea cheagurilor de sange
ingredientele continute de bere previn aparitia cheagurilor de sange.

9. Mentine memoria vie
studiile au aratat ca bautorii de bere au un risc mai scazut de a dezvolta boala alzheimer si dementa decat persoanele care nu beau bere.

10. Remediimpotriva racelii
Berea calda este un bun remediu impotriva racelii, orzul incalzit ameliorand circulatia sangvina si respiratia, lupta impotriva durerilor articulare si intareste sistemul imunitar.

11. Reintinereste pielea
anumite vitamine continute de bere regenereaza pielea si au un rol pozitiv asupra pigmentilor, pielea devenind supla si neteda.