Ai auzit vreodata termenul de obezogeni? Este vorba de chimicale de mediu care s-a descoperit ca exercita asupra corpului un efect estrogenic care duce la ingrasare.

Publicat:04.10.2016, 07:17

Chimicala potabila care ingrasa.

Dintre toate chimicalele de mediu care incurajeaza formarea grasimilor, substanta la care sunt cel mai expusi este clorul. Clorul este peste tot: in apa de baut, in apa bazinelor de inot, in apa cu care ne facem baie, samd.

Cum contribuie clorul la ingrasare?
Apa clorinata de la robinet poate influenta nivelul de iod din glanda tiroida, mineral esential care, in doze foarte mici, mentine in echilibru intreg metabolismul corpului. Daca alimentatia este foarte saraca in iod, functia tiroidiana poate fi dereglata considerabil. In plus, anumite medicamente si substante precum aspirina, steroizii si anticoagulantele pot accentua si ele deficitul de iod, agravand astfel problemele tiroidiene.
Este practic imposibil sa evitam complet expunerea la clor, desi aceasta substanta poate declansa chiar si probleme cardiovasculare, respectiv creste riscul imbolnavirii de cancer al vezicii urinare si determina insuficiente imunitare. Ironia este ca, desi se stie clar ca clorul poate fi foarte toxic pentru persoanele mai sensibile, mai ales cele cu dereglari de glanda tiroida, aceasta substanta joaca un rol esential in decontaminarea apei, motiv pentru care este introdusa si in apa de baut.
Decizia de a se folosi in continuare florul la epurarea apelor ne protejeaza de bacterii, dar ne expune la efectele adverse ale agentului de decontaminare in sine. Odata cu expunerea la clor intervine si expunerea la alti sub-produsi toxici ai clorului, asa cum este radonul, de exemplu.
Cu exceptia cazurilor de sensibilitate la iod, se recomanda sa consumi alimente bogate in iod, precum gomasio si alge marine. Sunt indicate si suplimentele de iod luate zilnic in 4 prize a cate 12.5 mg.
Cum poti elimina clorul din apa
- Cel mai simplu mod de eliminare a clorului din apa il constituie adaugarea cu 2-3 minute inainte de consum, a 4-5 picaturi de zeama de lamaie la fiecare pahar de apa (200 de m)l. Vitamina "C" care se regaseste din abundenta in lamaie este un foarte bun purificator.
- Puteti adauga direct in apa pe care doriti sa o consumati tablete de vitamina C. De obicei, raportul recomandat este de 1 mg de vitamina pentru 1 litru de apa, dar puteti adauga si mai mult, depinde de cantitatea de clor care se regaseste in apa.
- Apa se mai poate curata de clor si in cazul in care o lasati intr-un recipent pentru mai mult timp. Conditia este ca recipientul sa ramana deschis, intrucat acest clor se va evapora singur. Problema este ca acest procedeu (evaporarea) poate dura 2-3 zile.