In timp ce autoritatile vorbesc despre suplinirea numarului de paturi in spitale pentru a face fata fluxului mare de bolnavi de coronavirus, medicii spun ca sunt la limita. La spitalul Arhanghel Mihail din capitala, care are toate locurile ocupate, multi dintre doctori s-au reprofilat pentru a putea trata pacientii. Este si cazul chirurgului Valentin Mustea, care a lasat bisturiul si are acum grija de cei infectati.

Publicat:12.10.2020, 19:19

Valentin Mustea este chirurg de profesie, dar din luna aprilie, de când spitalul Arhanghel Mihail a început sa trateze pacienți cu Covid, nu a mai fost în sala de operație. El, ca și mulți alti doctori, s-au reprofilat, ca sa poată vindeca bolnavii.

Valentin MUSTEA, SEFUL SECTIEI INFECTII AEROGENE, SPITALUL SF. ARHANGHEL MIHAIL: “Noi activam din luna aprilie si deja suntem si noi la o limita. Facem un lucru in care noi nu suntem specialisti. Am fost nevoiti sa ne schimbam specialitatile, transformandu-ne din chirurgi in internisti, din ginecologi in internisti.”  

Numarul tot mai mare de pacienti il face sa creada ca pandemia nu va lua sfarsit in curand si povesteste ca doctorii sunt epuizati.

Valentin MUSTEA, SEFUL SECTIEI INFECTII AEROGENE, SPITALUL SF. ARHANGHEL MIHAIL: “Sunt supra obositi si marirea numarului de pacienti cu forme grave, asta un pic ne face sa pierdem speranta si curajul.”

Isi pierd speranta si atunci cand privesc in jur si vad ca oamenii sunt relaxati si nu respecta regulile de protectie.

Valentin MUSTEA, SEF SECTIE INFECTII AEROGENE: “Mergi sa-ti cauti virusul ca mai apoi sa mergi sa-ti cauti un doctor sau un loc in spital, care deja sunt pline, nu cred ca este corect.”  

Medicul povesteste ca masca o scoate doar atunci cand urca in masina personala, cand merge acasa. Pe langa asta, doctorii poarta si echipamentul de protectie, asa ca se sufoca, dar nu renunta.

Valentin MUSTEA, SEFUL SECTIEI INFECTII AEROGENE, SPITALUL SF. ARHANGHEL MIHAIL: “Masca isi are efectul ei. Nu aspiri volumul de oxigen. Da, ea filtreaza, parca un pic retine, dar cred ca este o influenta asupra fiecarui om.”  

Valentin isi vede familia zilnic, dar de la distanta.

Valentin MUSTEA, SEFUL SECTIEI INFECTII AEROGENE, SPITALUL SF. ARHANGHEL MIHAIL: “Am camera mea separata, ne straduim sa avem conversatii la distanta, automat cand vii acasa, schimbi hainele, faci un dus. Suntem o familie de medici care inteleg si consideram ca suntem in armata  si armata este armata.”

Medicul recunoaste ca ii este teama ca s-ar putea infecta, pentru ca, in unele cazuri, consecintele sunt grave.

Valentin MUSTEA, SEFUL SECTIEI INFECTII AEROGENE, SPITALUL SF. ARHANGHEL MIHAIL: “Sigur ca nu as vrea sa ma infectez, pentru ca stiu ce urmari pot aparea, indiferent daca esti tanar, in varsta.”  

Acum, toate sectiile de la spitalul Arhanghel Mihail sunt destinate pacientilor infectati cu coronavirus, iar cele 270 de paturi pentru bolnavii in stare medie si 15 locuri din reanimare sunt ocupate.