Medicii trag un semnal de alarma si spun ca dublarea cazurilor de COVID-19 si formele grave ale infectiei sunt indicatori ai faptului ca in Republica Moldova a ajuns noua tulpina britanica. Desi noua tulpina nu poate fi depistata in laboratoarele din Republica Moldova, specialistii Agentiei Nationale pentru Sanatate Publica au expediat deja probe in strainatate pentru a verifica prezenta noii tulpini. Intre timp, potrivit specialistilor, doar imunizarea a 70% din populatia tarii ar putea pune capat pandemiei de COVID-19.

Fostul viceministru al sanatatii, Liliana Iasan, spune ca desi inca nu a fost depistata oficial, medicii sunt convinsi ca noua tulpina britanica de COVID-19 a ajuns si in Republica Moldova, iar majorarea brusca a cazurilor de infectari cu SARS-COV-2 este un argument in plus in acest sens.

„In ultimul timp, in lista de contacti avem tot mai multe persoane venite din Marea Britanie. Nu atat dublarea numarului de cazuri, cat gravitatea formelor ne duce la ideea ca este vorba de noua tulpina britanica”, a declarat Liliana Iasan in cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

In acelasi timp, specialistii in imunizare spun ca Republica Moldova este pregatita din punct de vedere logistic pentru demararea campaniei de imunizare. Iar inainte de vaccinare cetatenii trebuie sa cunoasca si despre existenta unor reactii ale organismului la vaccin.

„Sunt reactii care pot aparea la orice vaccin. Este demonstrat ca la a doua injectie, deoarece creste raspunsul imun al organismului, pot aparea unele reactii, durere in locul injectarii musculare, poate fi o roseata locala, febra pana la 38 grade C, poate fi o cefalee, dureri musculare care cedeaza in 24-48 ore”, a declarat Ninel Revenco, profesor universitar, specialist in imunizare.

Potrivit planului national de imunizare, in prima etapa vor fi vaccinati medicii, personalul si beneficiarii serviciilor sociale. In etapa a doua vor fi imunizate persoanele cu varste mai mari de 60 de ani si persoanele cu comorbiditati. In etapa a treia va fi imunizata populatia generala, indiferent de varsta.

„Primii vor fi imunizati medicii din terapie intensiva si spitalele cu profil COVID-19, ulterior, angajatii medicinei primare, spitalicesti, pana la farmacisti. La moment in institutiile medicale toti lucratorii medicali asteapta vaccinarea”, a spus Liliana Iasan.

Desi anterior, Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale anunta ca Republica Moldova va da startul campaniei de imunizare la mijlocul lunii februarie, deocamdata, acest lucru nu s-a intamplat. Vaccinurile promise tarii noastre pe platforma COVAX intarzie sa apara, autoritatile anuntand deja ca vaccinurile ar putea ajunge in Republica Moldova la sfarsitul lunii.

Sursa: