Spitalele destinate pacientilor infectati cu Covid-19 din Romania sunt arhipline, iar medicii nu stiu cum sa mai faca fata cererilor de internare.

La Cluj, conferentiarul doctor Milena Man, medic primar pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca, spune ca s-a ajuns in situatia dramatica in care doar moartea unui pacient mai face loc pentru internarea unui bolnav.

”Deci intotdeauna, exclus sa mai avem vreun pat. Pentru pacientii care sunt moderat sever, le facem loc, incercand sa trimitem altii acasa sau in spitalele suport. Daca vorbim de terapie intensiva, evident lucrurile stau la fel de prost ca peste tot in tara. S-a eliberat ieri un loc printr-un deces. Din pacate, era decesul unui apropiat, unui om din familie, din echipa noastra, ceea ce este mai dramatic. Am facut si facem tot ce putem, dar incep sa ne moara si rudele. Locurile sunt putine, cert, sau deloc.” - a declarat medicul pentru Stirile Pro TV.

Doctorul Man avertizeaza ca pacientii infectati cu Covid-19 nu mai sunt doar cei din grupele de risc medicale - precum persoanele obeze sau cu dianbet - ci si oameni  care, in urma cu cateva saptamani, erau considerati in afara riscului.

”Daca acum o saptamana v-asi fi spus ca vorbim doar de pacienti obezi, care sunt clar la risc, de pacientii cu diabet zaharat si eventual cu comorbiditati cardiovasculare, pot sa va spun doar ca acestia sunt cei care domina. Pot acum sa va spun ca pacientul nostru de ieri nu era nici gras, nu era nici obez, nu era nici batran, nu avea nici comorbiditati si fiind ruda a unuia din echipa noastra chiar ne-am straduit. Nu ne-am straduit pentru el mai mult decat pentru altii, dar nu intotdeauna avem solutiile bune.” -  a mai declarat ea.

Previziunile medicilor pentru perioada urmatoare in Romania sunt sumbre. Conferentiarul doctor Milena Man se asteapta ca numarul de cazuri noi de infectare cu Covid-19, in 24 de ore, sa ajunga la 5.000.

Numarul de 5000 cred ca va fi atins foarte repede la nivel de tara. Cred ca foarte curand, nu doar se vor deschide alte spitale, dar va trebui ca fiecare spital sa aiba sectia lor de Covid, mini sectia lor de Covid, in care sa-si gestioneze cazurile cu patologia aferenta. Deci pacientii de la gastro-entero sa aiba cateva cazuri de gastro-entero, la Institutul Inimii sa aiba cazuri pentru Institutul Inimii sau cardiologia .. si asa mai departe, astfel incat neurologia cu accidentele vasculare sa nu trebuiasca gestionate in sectii de nespecialitate, unde evident avem mai putine cunostinte sau mai putine mijloace de a-i trata corespunzator.” - a mai spus medicul la Stirile Pro TV.

Un numar de 3.952 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost inregistrate in Romania, fata de ultima raportare, in urma efectuarii a 31.767 de teste la nivel national, sambata, 18 octombrie.

Cele mai multe cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 inregistrate pana in prezent pe teritoriul Romaniei sunt in Bucuresti - 25.933 si in judetele Suceava - 7.830, Iasi - 7.746, Prahova - 7.710 si Brasov - 7.526.

Sursa: