Incepand cu 15 martie, Romania a dat start celei de-a treia etape de vaccinare impotriva coronavirusului. Ceea ce inseamna ca orice persoana care are cetatenie romana si a implinit varsta de 16 ani poate merge sa se imunizeze cu unul dintre serurile oferite: Astra Zeneca, Pfizer si Moderna. 

Publicat:21.04.2021, 10:45

Pentru a ajunge la unul dintre centrele de vaccinare din Romania, mai intai trebuie sa te programezi, iar pentru asta ai nevoie sa-ti creezi un cont pe www.programare.vaccinare-covid.gov.ro. Cetatenii romani din Republica Moldova se pot vaccina in Romania, chiar daca nu au buletin. E nevoie de Codul Numeric Personal (CNP), in baza caruia este verificata eligibilitatea si de un numar de telefon valabil pe teritoriul Romaniei, care trebuie introdus la programare.

PROGRAMARE, PAS CU PAS

1. Completezi datele de identificare: nume, prenume, CNP-ul persoanei care a creat contul (nu neaparat persoana care vrea sa se vaccineze), judetul si localitatea (pot fi puse oricare) si mergi la PASUL URMATOR.

2. Bifezi ca "Prin acceptarea acestor politici de utilizare, sunteti de acord cu cele de mai sus", apoi FINALIZEAZA.

3. Apoi accesezi butonul PROGRAMEAZA.

4. Deschide din meniu categoria BENEFICIARI, apoi ADAUGA BENEFICIAR. 

5. Aici deja completezi datele persoanei care urmeaza sa se vaccineze. Pe un cont creat, pot fi programate mai multe persoane la imunizare. Atentie, aici ai nevoie de un numar de telefon valabil pe teritoriul Romaniei. Pe acest numar vei primi o notificare de confirmare.

6. Dupa ce au fost completate toate datele, alegi centrul de vaccinare. Intri pe VACCIN.LIVE pentru a vedea locurile disponibile, in functie de vaccinul pe care il doresti. Unele centre de vaccinare au locuri disponibile la imunizare, altele, insa, care sunt mai mult solicitate, te pune in lista de asteptare. Mergi la FILTRARE CENTRU si scrii denumirea centrului de imunizare ales. 

7. Ulterior, selectezi data cand vrei sa mergi la vaccinare, pentru prima doza.

8. Dupa data, iti alegi ora la care sigur vei fi prezent la centrul de imunizare.

9. Programa automat iti alege data pentru a 2-a doza, iar tu iti selectezi, din nou, ora si mergi la PASUL URMATOR.

10. Ulterior, nu mai trebuie sa completezi nimic, doar sa bifezi ca esti de acord cu tot ce ai scris si sa accesezi butonul FINALIZEAZA.

11. Apoi iti vei putea descarca recipisa programarii, ca sa o prezinti la necesitate, atat la vama, cat si la centrul de vaccinare. Confirmarea programarii o vei primi si pe posta electronica. 

Moldovenii care merg la vaccinare in Romania trebuie sa prezinte la vama un test negativ la coronavirus sau o DEROGARE DE LA CARANTINA. Acest lucru permite intrarea pentru cateva ore in Romania cu scop de a efectua vaccinul si fara de a fi plasat in carantina. Derogarea reprezinta o permisiune oferita de Directia de Sanatate Publica a judetului in care urmeaza sa te vaccinezi de a intra in tara vecina fara test.

Cum treci vama, fara a prezenta un TEST LA CORONAVIRUS, atunci cand mergi sa te vaccinezi:

Deci, dupa ce te programezi si ai confirmarea de vaccinare pe email, trebuie sa trimiti o cerere de derogare la Directia de Sanatate Publica a judetului in care e centrul de vaccinare cu 24 ore inainte, daca e in timpul saptamanii, si cu 48 ore inainte daca e in weekend.

Email-ul trebuie sa contina urmatoarele documente:

-recipisa pe care ati primit-o la programare;

-copiile la buletinul sau pasaportul romanesc;

-un document cu solicitarea pentru derogare. Va prezentam mai jos un exemplu:

Deci, email-ul transmis la Directia de Sanatate Publica a judetului in care mergi sa te vaccinezi ar putea contine urmatorul mesaj: 

Dupa ce ai trimis acest email, inapoi trebuie sa primesti neaparat o derogare, oficiala, pe care o printezi si o arati la vama. Acest lucru te scuteste de prezentarea unui test negativ la coronavirus. Iata derogarea primita la solicitarea noastra:

Cei care vor sa se vaccineze intr-o localitate din judetul IASI, pot trimite solicitarea la Directia de Sanatate Publica IASI: derogari@dspiasi.ro Detalii AICI. 

Mai jos, va prezentam cateva adrese de email a unor Directii de Sanatate Publica:

-Directia de Sanatate Publica BOTOSANI: djspbotosani@yahoo.com;

-Directia de Sanatate Publica VASLUI: secretariat@dspvs.ro si dsp_vs@yahoo.com;

-Directia de Sanatate Publica GALATI: dispecerat@isujgalati.ro si dspgl@dsp-galati.ro;

-Directia de Sanatate Publica SUCEAVA: dspsv@dspsv.ro si dsp@dspsv.ro;

-Directia de Sanatate Publica NEAMT: dspj.neamt@sant.ro;

-Directia de Sanatate Publica BACAU: dspjbacau@aspjbacau.ro si cjcci@isubacau.ro;

-Directia de Sanatate Publica ARAD: secretariat@dsparad.ro;

-Directia de Sanatate Publica HARGHITA: dspj.harghita@aspharghita.ro;

-Directia de Sanatate Publica BRASOV: derogari@dspvb.ro;

-Directia de Sanatate Publica BUCURESTI: dspb@dspb.ro;

-Directia de Sanatate Publica BUZAU: dspbz@dspbz.ro.

La intoarcere in Moldova, la frontiera Republicii Moldova, trebuie sa prezinti doar certificatul de vaccinare, pentru a nu fi obligat sa stai in carantina.