Procesul de vaccinare in tara noastra a decurs lent pe toata perioada campaniei de imunizare si avut doar cateva ascensiuni, sustin expertii. Cresterile de scurta durata au fost datorate fie de aparitia unui nou tip de vaccin in Moldova, fie de faptul ca pentru a putea calatori liber oamenii trebuiau sa prezinte un certificat de vaccinare. Specialistii indeamna responsabilii din sanatate sa gaseasca solutii pentru a creste rata imunizarii.
Experta in sanatate, Ala Tocarciuc, a analizat graficul privind procesul de vaccinare in tara noastra, realizat de Pro TV, care are la baza date oferite de ministerul Sanatatii. Tocarciuc afirma ca toata campania a avut un ritm lent, cu exceptia anumitor perioade.
Ala TOCARCIUC, EXPERTA IN SANATATE PUBLICA: “Spre exemplu nu a fost vaccinul Pfizer si el dupa aceea a venit, a crescut numarul acelor vaccinati. Nu a fost vaccin Sputnik si dupa aceea noi l-am primit. Respectiv toti acei care au asteptat Sputnik, au mers si s-au vaccinat.”
Un alt factor care a favorizat cresterea pentru o scurta durata a numarului doritorilor de a se vaccina a fost perioada vacantei si a concediilor.
Ala TOCARCIUC, EXPERTA IN SANATATE PUBLICA: “Unii oameni si-au dorit sa mearga in vacanta si cerintele in tarile de intrare era prezenta unui certificat de vaccinare. Presupun ca tot a fost unul din stimulenti.”
Un alt motiv care a incurajat administrarea vaccinului a fost si prezenta tulpinii Delta in Moldova care a ingrijorat cetatenii.
Ala TOCARCIUC, EXPERTA IN SANATATE PUBLICA: “In rest vedem o meridiana, care acum stagneaza deci cam la, in jur la 20 de mii de doze administrate saptamanal si asta de fapt este trist pentru ca noi avem vaccin suficient acus si procesul este deja setat.”
In acelasi timp, medicul epidemiolog, Veaceslav Gutu sustine ca in perioada urmatoare numarul celor care se imunizeaza ar putea scadea, asa cum au ramas doar cei reticenti.
Veaceslav GUTU, MEDIC EPIDEMIOLOG: “In contextul in care vor fi, sa spunem asa, elaborate noi masuri cu caracter, nu ca obligatoriu, dar mai restrictiv, si certificatul de vaccinare va capata o pondere mai mare si va fi solicitat mai des, am putea asista la o crestere si o cerere mai mare din partea populatiei si, respectiv, a cresterii numarului zilnic de vaccinari.”
Intre timp, autoritatile din sanatate spun ca se gandesc la diferite metode pentru a convinge oamenii sa se imunizeze.
Ala NEMERENCO, MINISTRUL SANATATII: “Noi acum incercam sa schimbam aceste maratoane, care erau destul de cautate si intrebate cand nu era suficient vaccin, spre apropierea mai mult de comunitatile mici. Noi acum avem un alt grup de lucru vis-a-vis de comunicarea cu populatia si cum sa aducem mesaje mai clare si explicite.”
Potrivit datelor oferite de Ministerul Sanatatii, in luna septembrie, zilnic, circa 3 mii de persoane se vaccineaza cu prima doza. In tarile europene, precum Italia, Franta, Grecia sau Austria accesul in cluburi, restaurante, piscine, sali de sport sau cinematografe este permis doar in baza certificatului de vaccinare.