Pe fonul relaxarii totale in tara noastra, medicii roaga parintii sa aiba grija de cei mici, sa le puna masti si sa nu-i lase la joaca cu altii. La fel ca si adultii, copiii pot deveni usor victime ale covid-19, ceea ce multi inca nu au inteles, atentioneaza doctorii.

Publicat:15.06.2020, 21:16

Tabloul a devenit deja unul obisnuit pentru medicii de la spitalul Valentin Ignatenco. Uneori alaturi de cei mici sunt ambii parinti, alteori doar unul, insa sunt si cazuri cand bunicii isi aduc nepotii. Acum in institutie sunt internati 81 de micuti. 

Ambulanta este imediat este dezinfectata. Medicii spun ca din cauza informatiilor eronate precum ca cei mici nu se prea infecteaza cu Covid-19, majoritatea parintilor sunt mai putin responsabili.

Aurelia IAROVOI, VICEDIRECTORUL SPITALULUI “VALENTIN IGNATENCO”: ” Eu inteleg, copiii sunt copii, daca ies in curte, atunci sa fie singuri, sau cel mult cu cei din familie. Sa poarte masca neaparat in locurile publice, dar masca corect pusa pe fata, nu sub nas, nu sub barbie. Sa acopere nasul, gura in special cand comunica cu cineva. Sa isi spele mainile.”  

Coronavirusul nu a amanat si celelalte interventii, insa acestea decurg mai anevoios din cauza costumelor de protectie care fac miscarile doctorilor mai lente si stangace si ii sufoca din cauza temperaturilor inalte. Aerul conditionat este strict interzis, caci acesta poate raspandi virusul. O interventie chirurgicala dureaza de la o ora la patru sau chiar la cinci. Uneori, se intampla ca intr-o singura zi, medicii sa opereze 3 copiii concomitent.

Vitalie MIHALCEAN, VICEDIRECTOR SPITALUL “VALENTIN IGNATENCO”: ”Este complicat de inteles parintii, care nu constientizeaza sau oamenii din strada care ii vezi in troleibuz, transportul public, cand urca maximal cat pot incapea si stiind ca cand ajung la spital se sufoca, lucreaza pentru a salva viata sau a face cat mai putin complicatii si a insanatosi un pacient.”

De la inceputul epidemiei si pana acum, numarul adresarilor in departamentul urgente din cadrul spitalului a crescut, desi este mai mic decat pana la coronavirus.

Tatiana BEREJNITCHI, MEDIC PEDIATRU LA DEPARTAMENTUL DE URGENTE LA SPITALUL “VALENTIN IGNATENCO”: “Cand spitalul lucra in regim obisnuit, sigur ca noi primeam cate 200 de copii, caci aici era un profil multifunctional, dar acuma numarul este undeva de 60-70 de persoane in 24 de ore. Dar lucrul este cu totul altul si este cu mult mai complicat.” 

Copiii suspecti la Covid-19 sunt monitorizati 24 din 24, iar cei de pana la 5 ani se afla in salon cu un membru al familiei. Daca testul arata pozitiv, atunci infectatii sunt transferati in spitalul de boli contagioase pentru tratament. Acum in tara noastra 98 de copii sunt diagnosticati pozitiv la coronavirus.