Coronavirus in lume, LIVE UPDATE 28 martie. Bilantul persoanelor infectate cu coronavirus in SUA a depasit pragul de 100.000.


Publicat:28.03.2020, 19:14

La nivel mondial au fost confirmate peste 600.000 de cazuri de infectare cu coronavirus si peste 28.000 de decese.

Italia a anuntat vineri 969 de decese in ultimele 24 de ore, fiind cea mai mare crestere zilnica de la inceputul epidemiei. Bilantul total al mortilor a ajuns la 9.134.

In Spania, numarul deceselor provocate de COVID-19 a depasit 5.000.

Premierul britanic, Boris Johnson, dar si ministrul Sanatatii din cabinetul lui au fost testati pozitiv pentru coronavirus. Amandoi au simptome moderate si lucreaza din izolare.

Rusia isi va inchide total frontierele incepand de luni pentru a lupta contra raspandirii noului coronavirus, au anuntat sambata autoritatile ruse, citate de AFP.Potrivit unui decret guvernamental, Rusia “va inchide temporar traficul” la toate punctele de frontiera rutiera, feroaviara si maritima de la intrare si iesirea din tara incepand de luni, la miezul noptii (duminica, ora 21.00 GMT).

Tara, care a interzis deja toate zborurile internationale, a inregistrat 1.264 de cazuri de Covid-19.

Diplomatii rusi si soferii de camioane, printre altii, vor fi exceptati de la aceasta regula, conform The Guardian.

UPDATE 17:00 Peste 20.000 de morti in Europa 

Pandemia de coronavirus nou a ucis peste 20.000 de persoane in Europa, potrivit unui bilant alcatuit de AFP din surse oficiale, sambata, la ora 14:15 GMT.

Cu un total de 20.059 de decese (din 337.632 de cazuri), Europa este continentul cel mai puternic afectat de pandemia de COVID-19.

Italia si Spania, cu 9.134 de decese, respectiv 5.690, sunt cele mai afectate tari din lume si totalizeaza aproape trei sferturi din decesele inregistrate in Europa, noteaza AFP. 

UPDATE 16:40 Regatul Unit a depasit pragul de 1.000 de decese

Bilantul cazurilor de coronavirus a depasit 1.000 de decese in Regatul Unit, cu 260 intr-o zi, potrivit informatiilor oficiale publicate sambata, scrie AFP.

Oficial, numarul persoanelor decedate a ajuns la 1.019 iar al celor infectate este de 17.089.

Pandemia de coronavirus a ucis mai mult de 20.000 de persoane in Europa, potrivit unui bilant stabilit sambata, la ora 14.15 GMT de AFP.

Cu un total de 20.059 de decese (pentru 337.632 de cazuri), Europa este continentul cel mai afectat de pandemia de Covid-19.

Cu 9.134 si 5.690 de decese, Italia si Spania sunt cele doua tari cel mai grav lovite si care insumeaza singure mai mult de trei sferturi de decese pe continent.

UPDATE 16:20 In Belarus, fotbalul si viata continua aproape normal

Campionatul de fotbal continua, restaurantele sunt deschise si presedintele califica criza coronavirusului drept “psihoza”, astfel ca Belarus este exceptia din Europa, refuzand sa blocheze tara pentru a stopa pandemia de Covid-19, informeaza AFP.

Fosta republica sovietica situata la portile Uniunii Europene, Belarus numara oficial doar 88 de cazuri de infectie cu noul coronavirus si niciun deces.

De la debutul crizei, presedintele Aleksandr Lukasenko, aflat in functie din 1994, a refuzat masuri de izolare, iar saptamana trecuta a denuntat o “psihoza”, afirmand ca panica este mai periculoasa decat virusul in sine.

Presedintele a indemnat populatia (9,5 milioane de locuitori) sa continue sa munceasca, sa mearga la camp, sa conduca tractoarele - pe care tara sa le produce - intrucat “tractorul vindeca pe toata lumea”.

De asemenea, vodka si sauna se numara printre remediile sale miraculoase.

Dupa ce ligile europene s-au suspendat din cauza pandemiei de coronavirus, campionatul de fotbal din Belarus este singurul care continua, cu aprobarea Uniunii europene de fotbal (UEFA).

Aleksandr Hleb, fostul mijlocas ofensiv al echipei FC Barcelona, a invitat cele doua mari vedete ale fotbalului mondial, argentinianul Lionel Messi si portughezul Cristiano Ronaldo, sa vina sa evolueze in campionatul tarii sale, Belarus, singurul in care se mai joaca in prezent in Europa, ca urmare a pandemiei de coronavirus.

“Acum toata lumea priveste campionatul Belarus, toti ar trebui sa se aseze in fata televizoarelor si sa-l urmareasca. Atunci cand NHL si-a inchis portile, multi jucatori de hochei au venit sa joace aici. Poate ca Messi si Ronaldo ar putea face acelasi lucru si sa vina in Belarus pentru a continua sa joace fotbal”, a declarat Hleb pentru cotidianul britanic The Sun.

“Este singurul loc din Europa in care se poate juca fotbal, iar acest lucru ii face pe suporteri fericiti”, a adaugat Aleksandr Hleb, care a mai evoluat in cursul carierei sale si la alte echipe de top, intre care VfB Stuttgart si Arsenal Londra.

Noua editie a campionatului Belarus a debutat la sfarsitul saptamanii trecute, in plina pandemie de coronavirus.

UPDATE 15:50 Olanda anunta 93 noi decese si 1.159 cazuri de infectare suplimentare

Olanda a anuntat 93 noi decese provocate de coronavirus, bilantul ajungand la 639 de morti, in timp ce numarul cazurilor confirmate de infectare a crescut cu 1.159, potrivit Reuters.

“Daca aceasta tendinta continua, va fi posibil sa se stabileasca in cateva zile daca masurile luate (de distantare sociala) functioneaza”, a precizat sambata Institutul National de Sanatate Publica din Olanda (RIVM).

Olanda a confirmat in total 9.762 de cazuri de infectare cu coronavirus, conform RIVM. 

UPDATE 13:20 - Numarul cazurilor a depasit 600.000 la nivel mondial (Universitatea Johns Hopkins)

Numarul cazurilor de coronavirus la nivel mondial a depasit 600.000, conform celor mai recente date anuntate de Centrul pentru Stiinta si Ingineria Sistemelor (CSSE) al Universitatii Johns Hopkins din Statele Unite, citate sambata de Xinhua.

Pana la ora 9:00 GMT, la nivel mondial au fost confirmate 601.478 cazuri, dintre care 27.862 decese, in timp ce peste 130.000 de persoane s-au vindecat, conform unei harti interactive intocmita de CSSE.

Statele Unite au inregistrat cele mai multe cazuri de COVID-19 - peste 104.000 - in timp ce Italia a raportat peste 9.100 de decese, cel mai mare numar dintre toate tarile.

UPDATE 13:10 - Numarul persoanelor vindecate l-a depasit pe cel al persoanelor infectate in Coreea de Sud

Autoritatile sud-coreene au anuntat ca pentru prima data de la inceputul epidemiei, numarul persoanelor vindecate l-a depasit pe cel al persoanelor infectate cu coronavirus, conform BBC.

In ultimele 24 de ore au fost raportate 146 de noi cazuri, bilantul total fiind de 9.478. Dintre acestia, 4.811 sunt vindecati si au fost externati din spital.

UPDATE 13:05 - Bilantul mortilor a depasit 5.000 in Spania. 832 de decese in 24 de ore

Autoritatile spaniole au anuntat 832 decese noi provocate de infectarea cu coronavirus, bilantul total ajungand la 5.690, conform BBC.

Este cea mai mare crestere zilnica inregistrata in Spania de la inceputul epidemiei. De asemenea, 72.248 de persoane sunt infectate.

In ceea ce priveste numarul de morti, Spania este in prezent a doua cea mai afectata tara din lume, dupa Italia.

Starea de urgenta este valabila in tara pana cel putin pe 12 aprilie.

In acest timp, in Madrid, doar doua persoane au participat la inmormantarea unei rude - un peisaj tot mai des intalnit in Spania.

UPDATE 11:30 - Turcia aplica restrictii de circulatie

In Turcia au fost sistate sambata toate cursele feroviare intercity si au fost limitate zborurile interne, in timp ce numarul de cazuri de infectare cu coronavirus a crescut la aproape 5.700 - cu o treime intr-o singura zi - si s-au confirmat 92 de decese provocate de epidemia de COVID-19, informeaza Reuters.

Directorul general al companiei Turkish Airlines, Bilal Eksi, a precizat ca zborurile interne vor face legatura doar intre Ankara, Istanbul si cateva orase mari; lista urmeaza sa fie anuntata. Incepand de sambata, ora 14.00 GMT, pasagerii vor avea nevoie de aprobarea unui guvernator de provincie.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan le-a cerut vineri concetatenilor sai sa intre in ‘carantina voluntara’, intrerupta doar pentru cumparaturi de stricta necesitate.

In cadrul masurilor de limitare a raspandirii virusului, el a anuntat interzicerea tuturor curselor aeriene internationale spre si dinspre Turcia. Pentru deplasarile intre orase urmeaza sa fie necesara aprobarea unui guvernator, a mai spus seful statului.

Deplasarea in afara localitatii de domiciliu va fi permisa doar cu adeverinta medicala, in caz de deces al unui membru de familie apropiat sau pentru cei care nu dispun de cazare.

UPDATE 10:45 - Un caz de infectare cu coronavirus, confirmat in cadrul Administratiei Prezidentiale din Rusia

Un membru al Administratiei Prezidentiale din Rusia a fost testat pozitiv pentru coronavirus, a anuntat purtatorul de cuvant de la Kremlin, Dmitri Peskov, conform vedomosti.ru.

Din primele informatii, acesta nu a intrat in contact cu presedintele rus Vladimir Putin.

„A fost un caz de coronavirus in administratie. Este adevarat”, a declarat Peskov, cu mentiunea ca au fost luate toate masurile sanitare si epidemiologice necesare. 

UPDATE 10:40 - Statele Unite au omologat un test care da rezultate in cateva minute

In Statele Unite a fost aprobat un test care poate depista infectia cu coronavirus in cateva minute, informeaza dpa.

Compania Abbott Laboratories, care a anuntat vineri disponibilitatea testului, afirma ca primele rezultate pozitive apar in cinci minute, iar in maximum 13 minute se confirma daca rezultatul este negativ. Aparatul este portabil, aproximativ de marimea unui prajitor de paine, si poate fi utilizat si in afara spitalelor.

Producatorul a precizat ca obiectivul este productia a cinci milioane de kituri pe luna. La sfarsitul saptamanii trecute, FDA a aprobat o procedura de testare care da rezultate in 45 de minute. Testele produse de Cepheid trebuie insa utilizate in general in spitale.

Reactia Statelor Unite la epidemia de COVID-19 a fost ingreunata initial de capacitatea de testare insuficienta si de intervalul mare intre colectarea probelor si obtinerea rezultatelor testelor.

UPDATE 10:35 - Restrictiile din Germania raman in vigoare cel putin pana in 20 aprilie

Seful de cabinet al cancelarului german Angela Merkel a declarat intr-un interviu publicat vineri ca restrictiile impuse pentru a limita raspandirea coronavirusului raman in vigoare cel putin pana in 20 aprilie, informeaza dpa.

Batranii vor fi nevoiti sa evite deplasarile si contactele cu alte persoane pe o perioada mai mare decat tinerii, a precizat Helge Braun pentru ziarul Tagesspiegel.

In privinta epidemiei de COVID-19, „toate modelele au un punct comun, indiferent de ce decidem: persoanele in varsta si cu sistemul imunitar compromis din societatea noastra trebuie protejate eficient de infectare pana cand va fi disponibil un vaccine”, a adaugat Braun.

El a afirmat ca ar dori ca Germania sa abordeze pandemia dupa modelul Coreei de Sud, cu ajutorul urmaririi digitale pentru alertarea celor care au intrat in contact cu purtatori ai coronavirusului. Rata ridicata de testare si restrictiile decise de guvernul de la Berlin sunt similare cu cele impuse de autoritatile de la Seul, a mai mentionat oficialul.

UPDATE 9:30 - Infectie la bordul unui portavion american. Marinarii depistati intra in carantina in Guam

Un grup de marinari de pe portavionul american USS Theodore Roosevelt a fost pus in carantina pe insula Guam, in urma depistarii coronavirusului, a confirmat vineri guvernatorul teritoriului respectiv din Micronezia al Statelor Unite, Lou Leon Guerrero, citat de Xinhua.

Pana vineri, fusesera confirmati ca purtatori ai virusului 30 de marinari de pe portavion, au transmis posturile de televiziune Fox News si ABC News. Secretarul interimar al marinei militare a SUA. Thomas Modly, a anuntat de joi ca vor fi testati toti cei aproximativ 5500 de membri ai echipajului. Circa 20 dintre acestia sunt originari din Guam.

US Navy (marina militara americana) a dat asigurari ca personalul infectat va ramane in carantina, izolat de populatia locala, a precizat guvernatorul.

USS Theodore Roosevelt a plecat din portul de baza San Diego din California in ianuarie, in vederea desfasurarii planificate in zona indo-pacifica, si a facut o escala neanuntata la o baza navala din Guam, unde se afla si in prezent.

UPDATE 8:00 - Franta a prelungit starea de urgenta cu doua saptamani

In Franta, guvernul a prelungit starea de urgenta cu doua saptamani.

Atmosfera e tensionata si sunt temeri ca spitalele din Paris vor ramane fara paturi libere pana la sfarsitul saptamanii.

In unele locuri, medicii au instalat laboratoare mobile, unde oamenii pot sa-si faca din masina testul COVID-19. Au prioritate medicii si asistentele medicale.

Veronique Boucher, coordonatorul laboratorului mobil: „Facem asta doar pe baza de programare, ca sa nu incurcam traficul si, in plus, nu avem prea multe teste asa ca suntem nevoiti sa filtram cazurile. E dificil sa obtinem kiturile de testare.”

UPDATE 7:55 - Sistemul sanitar din Italia este „intins la maxim”

Specialistii spun ca pana pe 1 mai, cazurile confirmate in Italia vor depasi 150.000. Sistemul sanitar italian e intins la maximum, iar medicii risca cel mai mult.

Exista un singur spital in regiunea Lazio in care sunt tratati copiii infectati cu noul coronavirus. In acest moment, medicii au sub supraveghere cinci , iar starea lor de sanatate este una buna.

Dr. Barbieri: „Copiii sunt mult mai fragili, dar si mai puternici, in acelasi timp, mai ales din punctul de vedere al imunitatii. Nu e clar inca motivul pentru care virusul nu ii afecteaza grav pe copii.”

Pentru a mai ridica presiunea de pe spitalele din nordul peninsulei, armata a instalat un nou spital de campanie la cateva zeci de kilometri de Milano.

Lorenzo Guerini, ministrul italian al Apararii: „Sunt constient ca ati fost chemati sa interveniti intr-un context dificil, intr-o situatie de urgenta prin care nu am mai trecut pana acum. Traim intr-o urgenta.”

UPDATE 7:50 - Autoritatile spaniole anunta ca epidemia da semne de stabilizare

In Spania, autoritatile au anuntat pentru prima oara ca epidemia da semne ca se stabilizeaza si intra in faza liniara.

Dr. Fernando Simon, Head of Medical Emergencies: „Cresterea numarului de decese inregistrate astazi nu este, statistic vorbind, mai mare ca ceea ce am vazut acum doua zile, cand am observat o tendinta de stabilizare care continua in ciuda bilantului de astazi.”

In acest timp, in Madrid, doar doua persoane au participat la inmormantarea unei rude - un peisaj tot mai des intalnit in Spania.

Javier Fuenmayor, preot: „Familiile se confrunta cu unele restrictii. Toata lumea le-a acceptat, in masuri diferite. Unii le-au acceptat, desi sufera. Altii nu inteleg si adevarul e ca nu e usor pentru ei sa ramana singuri si sa treaca prin toate astea.”

UPDATE 7:45 - Papa s-a rugat singur intr-o ceremonie istorica

In peisajul dezolant al Pietei Sfantul Petru din Vatican, pentru prima oara pustie la un astfel de eveniment, papa Francisc a adresat cuvantarea Urbi Et Orbi intr-un cadru apasator si emotionant.

Papa Francisc: „Am realizat ca suntem in aceeasi barca, toti fragili si dezorientati dar, in acelasi timp, importanti si solicitati. Cu totii trebuie sa vaslim in aceeasi directie, fiecare dintre noi avand nevoie de mangaiere si consolare. In aceasta barca... suntem toti.”

UPDATE 7:40 - Situatia cea mai grava din SUA este in New York

SUA a devenit prima tara din lume care a depasit pragul de 100.000 de cazuri confirmate. In acest moment sunt 104.205 cazuri.

Numarul deceselor a ajuns la 1.701, iar situatia cea mai grava este in New York.

Donald Trump a emis ordinul prin care forteaza compania General Motors sa produca ventilatoare pentru spitale in baza unor prerogative federale care permit presedintelui american sa oblige companiile private sa produca bunuri necesare pe timp de criza sau in razboi.

Unul dintre cei care i-au cerut lui Trump sa faca acest pas a fost guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo.

Andrew Cuomo, guvernatorul New York: „Va spun, prieteni, o sa iesim astazi in strada si o sa luam coronavirusul la suturi. Atata spun. O sa salvam vieti si New York-ul o sa va multumeasca.”

In ciuda incurajarilor venite de la autoritati, New York-ul e in plina criza. Strazile sunt pustii, in timp ce spitalele sunt arhipline.

Cartierul Queens este epicentrul absolut al pandemiei in America, iar medicii de aici sunt lasati fara protectie in lupta cu virusul.

UPDATE 7:20 - SUA au depasit 100.000 de cazuri declarate oficial 

Statele Unite, unde numarul de cazuri inregistrate de COVID-19 explodeaza, au depasit vineri pragul de 100.000 de persoane infectate, potrivit datelor publicate vineri de Universitatea Johns Hopkins, scrie AFP.

Statele Unite au depasit joi Italia si China si au ajuns tara care numara la nivel mondial cele mai multe cazuri declarate de infectare cu noul coronavirus. Vineri, inregistrasera deja cu aproape 15.000 de cazuri mai mult decat Italia si cu 20.000 in plus fata de China.

Numarul mortilor ramane insa mai mic in Statele Unite decat in aceste doua tari, cu un total de 1.544 de decese legate de coronavirus.

UPDATE 7:15 - O elvetianca de 95 de ani, externata dupa ce a supravietuit infectiei cu SARS-CoV-2

O elvetianca de 95 de ani, vindecata de noul coronavirus, s-a intors vineri acasa si a inceput sa discute pe internet cu cei 10 nepoti si cei 11 stranepoti ai ei, dupa ce a fost internata timp de o saptamana la terapie intensiva din cauza infectiei cu coronavirus, conform Reuters.

Gertrude Fatton a dezvaluit reporterilor ca a fost tratata intr-o rezerva izolata si ca, la un moment dat, a refuzat sa fie intubata.

„Nu la varsta mea, nu ma intubati. Mi-am trait viata, si le-am spus: ‘Lasati-ma sa mor in pace’”, a declarat ea, referindu-se la o discutie purtata cu medicii care o tratau.

Dupa o saptamana de tratament cu antibiotice si cu medicamentul antimalaric Clorochina, Gertrude Fatton s-a declarat bucuroasa ca se afla din nou in casa ei din cantonul Neuchatel, unde traieste alaturi de pisica si rudele sale.

„Sper sa ma intorc suficient de puternica pentru a mai trai putin. Am nepoti, stranepoti, mi-ar placea sa ii vad si sa ii aud. Vorbesc cu ei pe internet, de pe iPad-ul meu”, a adaugat ea.

In Elvetia, bilantul deceselor cauzate de noul coronavirus a ajuns vineri la 197 de victime, iar numarul cazurilor de infectare a crescut la 12.161, a anuntat Ministerul Sanatatii din aceasta tara.

UPDATE 7:10 - Irlanda impune izolarea populatiei cu incepere de la miezul noptii

Irlanda va impune populatiei sale o izolare totala cu incepere de vineri la miezul noptii si pana la 12 aprilie pentru a lupta impotriva raspandirii noului coronavirus, a anuntat premierul Leo Varadkar, citat de AFP.

„Toata lumea trebuie sa ramana acasa, in orice circumstanta”, a declarat el, precizand ca exceptii vor fi posibile pentru deplasarea la locul de munca, cumpararea de alimente, in interes medical sau pentru a face exercitii in apropierea domiciliului.

UPDATE 7:05 - Armata canadiana se pregateste sa lupte impotriva pandemiei

Seful statului-major al fortelor armate canadiene, generalul Jonathan Vance, a afirmat vineri ca „prima preocupare” a trupelor sale este de a preveni raspandirea noului coronavirus, flagel care face ravagii in lumea intreaga, conform AFP.

„Astazi, misiunea noastra, pe langa apararea nationala a Canadei, este de a proteja sanatatea noastra si a populatiei canadiene”, a explicat generalul Vance intr-o scrisoare publicata pe Twitter si adresata militarilor.

Unitati ale armatei vor fi pregatite sa se desfasoare „pe mare, pe uscat sau pe cale aeriana acolo unde va fi nevoie” in cadrul operatiunii Laser, care vizeaza sa raspunda la pandemia de COVID-19 in Canada.

Pana vineri, Canada numara 4.757 de cazuri de persoane contaminate cu COVID-19 si 55 de decese.

UPDATE 7:00 - Donald Trump a semnat vastul plan de relansare economica adoptat de Congres

Presedintele american, Donald Trump, a semnat vineri planul de relansare in valoare de 2.000 de miliarde de dolari adoptat de Congres pentru a sprijini prima economie mondiala, sufocata de noul coronavirus, scrie AFP.

„Am fost loviti de un dusman invizibil si am fost loviti dur”, a declarat Donald Trump la Casa Alba in cursul ceremonie de semnare.

Liderul administratiei de la Washington a prezis inca o data revenirea economica “spectaculoasa” a Statelor Unite dupa ce lupta impotriva virusului se va incheia.

Sursa: