PRECIZARE: Protv.md a preluat o stire difuzata de digi24.ro, citand Mediafax, fara a verifica sursa initiala a informatiilor. Raportul invocat nu apartine Ministerului de Interne al Germaniei, ci unei persoane private, cu agenda politica proprie. Ne cerem scuze cititorilor pentru aceasta eroare.
Un raport realizat la nivelul Ministerului de Interne din Germania, ajuns in mass-media, sustine ca pandemia de coronavirus este o alarma falsa si ca majoritatea celor care au murit oricum ar fi decedat din cauza comorbiditatilor. Cel mai mare propagator de stiri false si confuzie ar fi Statele Unite, spun autorii raportului.
Masurile de securitate luate de autoritati au ”consecinte mai grave” decat pandemia in sine, potrivit raportului, care minimalizeaza importanta virusului.
Cateva concluzii din raportul Ministerului de Interne german, consultat de Mediafax:
- Pericolul Covid-19 a fost supraestimat: probabil, in niciun caz, pericolul prezentat de noul virus nu a depasit nivelul normal
- Oamenii care mor de Covid-19 sunt in esenta cei care ar muri statistic anul acesta, deoarece au ajuns la sfarsitul vietii, iar corpurile lor slabite nu mai pot face fata stresului zilnic aleator (inclusiv cei aproximativ 150 de virusi aflati in prezent)
- La nivel mondial, in trei luni, nu au fost mai mult de 250.000 de decese din cauza Covid-19, comparativ cu 1,5 milioane de decese (25.100 in Germania) in timpul valului de gripa 2017/18
- Pericolul este, evident, nu mai mare decat cel al multor altor virusuri. Nu exista nicio dovada ca aceasta a fost mai mult decat o alarma falsa.Un repros ar putea merge pe aceste linii: in timpul crizei Corona, statul s-a dovedit a fi unul dintre cei mai mari producatori de Fake News.
Publicarea raportului a provocat un adevarat scandal in Germania, guvernul negand initial valabilitatea lui, iar apoi motivand ca ”ar fi opera unui singur angajat”.
Ulterior, autorii raportului au facut comentarii in presa prin care au acuzat guvernul german de luare a unor masuri exagerate si de ignorarea informatiilor primite.
Raportul ”Analiza Criza Managementului” a fost produs in cadrul unei unitati din cadrul Ministerului de Interne, numita KM4, si a fost publicat inclusiv pe site-uri de specialitate medicala sub supravegherea unor experti in medicina germani.
Stepehen Kohn, unul dintre autori, l-a transmis ulterior mass-media. Autorii au efectuat si o conferinta de presa in care au criticat guvernul de la Berlin.
„Masurile terapeutice si preventive nu ar trebui sa aduca niciodata mai mult rau decat boala in sine. Scopul lor ar trebui sa fie protejarea grupurilor de risc, fara a pune in pericol disponibilitatea ingrijirii medicale si a sanatatii intregii populatii. Noi, in practica stiintifica si medicala, suferim zilnic daunele secundare ale masurilor Corona asupra pacientilor nostri. Prin urmare, solicitam Ministerului Federal al Internelor sa comenteze comunicatul nostru de presa si speram la o discutie relevanta cu privire la masurile [Corona], una care sa conduca la cea mai buna solutie posibila pentru intreaga populatie”.
Printre semnatarii raportului se numara Dr Gunter Frank, membru al Societatii pentru Medicina Familiei, profesor doctor Andreas Lubbe director MZG Westfalia sau Peter Schirmacher, profesor in Patologie, Universitatea Heidelberg.