Vladimir Putin a anuntat saptamana aceasta ca tara sa a reusit sa impiedice raspandirea pe scara larga a epidemiei de coronavirus si ca situatia este "sub control", datorita masurilor agresive luate din timp, informeaza CNN.

Potrivit informatiilor facute publice de autoritati, strategia lui Vladimir Putin a functionat. Numarul cazurilor de infectare cu coronavirus confirmate in Rusia este suprinzator de mic, desi tara are granita comuna cu China si a raportat primul caz inca din luna ianuarie.

Numarul persoanelor infectate creste, insa Rusia - o tara cu o populatie de aproape 150 de milioane de locuitori - a raportat doar 253 de cazuri pana acum. Spre exemplu, Ducatul Luxemburg are o populatie de 628.000 de locuitori, iar pana sambata raportase deja 670 de cazuri si 8 decese.

Masurile luate de Rusia din timp - precum inchiderea granitei de 4.500 de kilometri pe care o are cu China inca din ianuarie si stabilirea unor zone de carantina - ar fi contribuit la intarzierea epidemiei, spun anumiti experti.

Testarea in Rusia a inceput mai devreme

"Directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a spus <<Testati, testati, testati>>. Ei bine, Rusia a inceput sa faca asta de la finalul lunii ianuarie", a declarat doctorul Melita Vujnovic, reprezentantul OMS in Rusia.

Vujnovic a spus ca Rusia a luat si alte masuri pe langa testare. "Testarea si identificarea cazurilor, urmarirea contactelor, izolarea, acestea sunt masuri propuse si recomendate de OMS, si au fost implementate", a adaugat medicul. "Distantarea sociala a fost o alta componenta care a fost introdusa relativ devreme".

Rospotrebnadzor, serviciul federal pentru supravegherea in domeniul protectiei drepturilor consumatorilor, a anuntat sambata ca au fost efectuate peste 156.000 de teste pana in prezent, inca de la inceputul lunii martie fiind efectuate testari in masa, inclusiv in aeroporturi, in special asupra pasagerilor veniti din China, Iran sau Coreea de Sud.

Cu toate acestea, Rusia nu a inceput sa testeze imediat si pasagerii sositi din Italia sau din alte tari europene afectate grav de coronavirus, limitand verificarile la luarea temperaturii si introducerea in carantina timp de doua saptamani. Majoritatea cazurilor de coronavirus raportate in Rusia au provenit din Italia, au anuntat oficialii rusi din domeniul sanatatii.

Neincredere in randul populatiei

Rusia se confrunta cu un nivel de scepticism ridicat in randul populatiei, o reminiscenta din perioada sovietica. In mediul online, rusii au ridicat problema lipsei de transparenta a autoritatilor, dand ca exemplu catastrofa nucleara de la Cernobal din 1986 sau epidemia de HIV/SIDA din anii '80.

Autoritatile actioneaza pentru a contracara ceea ce numesc dezinformare. In luna martie, a fost indepartata de pe internet o postare virala care sustinea ca numarul real al cazurilor este de 20.000 si ca autoritatile ascund informatiile.

Au existat informatii si despre eficacitatea redusa a testelor folosite in Rusia pentru a testa Covid 19, insa ramura locala a OMS a anuntat CNN ca a primit specificatiile testului folosit in Rusia si ca laboratorul care il produce a fost pus pe lista institutiile aprobate sa confirme prezenta virusului.

Acuzatii de musamalizare, respinse de autoritati si OMS

Anastasia Vasilyeva, un medic apropiat lui Alexey Navalny, opozant al regimului Putin, a sustinut ca autoritatile ascund numarul real al bolnavilor, folosind pneumonia si infectiile respiratorii drept diagnostic. Autoritatile au negat acuzatiile si doctorul Melita Vujnovic, reprezentanul OMS in Rusia, s-a declarat sceptica in privinta acuzatiilor.