Europa este ingenuncheata de pandemia de Covid-19. In doar 10 zile s-au inregistrat 1 milion de cazuri noi. In Cehia numarul infectiilor a depasit azi pentru prima oara 11 mii. Pentru a doua zi consecutiv, Germania a anuntat un record de cazuri. Franta a trecut de 30 de mii, iar Belgia a decis inchiderea completa a restaurantelor si cafenelelor. Intre timp ministrul de externe austriac a anunttat ca a fost depistat cu coronavirus dupa o intrunire la nivel inalt in UE.

Publicat:17.10.2020, 16:58

Belgia a anuntat ieri peste 10.500 de cazuri de COVID-19, un record pentru aceasta tara. In aceste conditii, Guvernul introduce noi restrictii, inclusiv carantina - de la miezul noptii pana la 5 dimineata. Iar vanzarea bauturilor alcoolice va fi interzisa dupa ora 20:00. Regulile intra in vigoare de luni.

Alexander DE CROO, PREMIERUL BELGIEI: ”In primul rand, vom limita numarul contactilor apropiati pe care ii puteti avea la unul singur. Munca de acasa trebuie sa devina norma, pentru cei care pot face asta. Barurile si restaurantele se inchid pentru o luna.”

In Barcelona unde la fel au fost inchise barurile si restaurantele angajatii din domeniul Horeca au iesit la proteste. Bucatarii si chelnerii au aruncat cu oua si pietre in cladirea guvernului regional din Catalonia.

Ciocniri cu politia au avut loc aseara si la Londra cu o zi inainte de a impune noi restrictii de functionare a barurilor si restaurantelor.

Pentru prima oara de la debutul pandemiei, Germania a inregistrat, peste 7000 de infectari cu coronavirus. A fost a doua zi consecutiva cu un record nedorit.

Martina FIETZ, PURTATOR DE CUVANR AL GUVERNULUI: ”Am inregistrat astazi o crestere pe care pe care nu am mai intalnit-o pana acum in Germania, iar viteza cu care se propaga infectiile creste constant. Trebuie sa ne asiguram ca tinem sub control ceea ce se intampla.”

Intre timp, Cehia se pregateste pentru ce este mai rau. Armata a inceput amenajarea unui spital de campanie cu 500 de locuri la Centrul Expozitional din Praga. Unul similar va fi facut si la Brno, al doilea oras ca marime al tarii.

Roman PRYMULA, MINISTRUL SANATATII DINCEHAI: ”Ne asteapta cel putin trei saptamani de crestere mare a numarului pacientilor cu COVID-19.”

Guvernul negociaza cu Germania si cu alte state vecine posibilitatea ca bolnavii de COVID-19 sa fie tratati in strainatate daca sistemul sanitar din Cehia va fi coplesit.

Nou maxim de cazuri zilnice in Ucraina - 6.410. Spitalele sunt pline pana la refuz, iar medicii nu mai faca fata fluxului mare de pacienti.  

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca daca nu sunt respectate restrictiile, riscam ca, in ianuarie, numarul deceselor sa fie de 4-5 ori mai mare decat in primavara.

Hans Kluge, DIRECTOR OMS EUROPA: “Proiectiile venite de la modele epidemiologice de incredere nu sunt prea optimiste. Acestea indica faptul ca relaxarea prelungita a masurilor ar putea duce, pana in ianuarie 2021, la o rata a mortalitatii de 4-5 ori mai mare decat cea din aprilie.”

Numarul cazurilor de coronavirus din lume se apropie de 40 de milioane, iar cel al deceselor a trecut de 1,1 milioane.