Dupa ce saptamani la rand pandemia a batut record dupa record in Moldova, iar autoritatile nu au facut nimic ca sa impiedice raspandirea coronavirusului, Ion Chicu a anuntat azi dimineata ca... situatia e grava. Prim-ministrul nu a spus insa nimic atunci cand se organizau hramuri, iar socialistii chemau mii de oameni la marsuri electorale. Expertii in sanatate publica afirma ca unica solutie este acum regimul de carantina.
ION CHICU, PRIM-MINITRUL REPUBLICII MOLDOVA: ”Numarul de cazuri creste, iar presiunea pe spitale si medici este una enorma. Actualmente, suntem pe locul 19 in Europa dupa numarul de cazuri raportat la 1 mln. populatie si pe 13 la numarul de decese raportat la 1 mln. populatie.
Desi la etapa actuala locuri in spitale si in sectiile de terapie intensiva mai avem, in cateva saptamaini sistemul medical va fi la limita si vom avea dificultati mari la internarea bolnavilor noi de COVID-19.”
Reactia prim-ministrului este mult prea intarziata, dupa ce saptamani la rand, incepand din septembrie, inregistram recorduri dupa recorduri la numarul cazurilor noi de infectari. In noiembrie am ajuns la cel mai mare numar de infectati intr-o saptamana – aproape 7 mii de persoane.
Tot in postarea sa de astazi, premierul a mai mentionat ca autoritatile nu pot veni cu masuri mai dure si ca oamenii ar trebui sa respecte masurile de protectie pentru a contribui la prevenirea raspandirii coronavirusului.
Asta desi, chiar cei de la conducere au sfidat masurile de protectie. La sfarsitul lunii august, prim-ministrul Ion Chicu, care spunea ca sunt interzise astfel de evenimente, a organizat pe ascuns nunta fiului sau.
Atunci, el spunea ca nu ar fi fost o nunta, ci o masa de sarbatoare, iar la inceputul lunii septembrie, autoritatile au decis sa permita desfasurarea nuntilor cu pana la 50 de invitati.
Conducerea tarii a contribuit in mod direct la amplificarea raspandirii coronavirusului, organizand hramuri si marsuri electorale, desi tot ea a decis sa nu permita intruniri cu peste 50 de persoane.
In luna octombrie autoritatile de la Chisinau au adunat sute de oameni in scuarul catedralei, pentru a sarbatori hramul orasului.
Iar ofiterul de presa al politiei capitalei spunea atunci ca inspectorii nu i-au numarat pe cei prezenti si ca multimea era doar in treacat. La inceputul acestei luni si in orasul Orhei s-a sarbatorit hramul.
Pe 8 noiembrie, de ziua orasului Orhei, oamenii au dansat si chefuit, fara a tine cont de distanta sociala. Atunci, politia spunea ca au participat aproape 200 de oameni, dar oamenii legii nu au intreprins nimic.
In campania electorala Igor Dodon a organizat un miting, in care si-a adunat sustinatorii in fata teatrului de Opera si Balet.
Desi in capitala este Cod Rosu in sanatate publica, candidatul independent sustinut de partidul aflat la guvernare, Igor Dodon, spunea ca la eveniment au participat 20 de mii de oameni. Nici pana astazi nu am primit raspuns de la politie de ce a fost permisa organizarea acestui mars.
In troleibuze, la piata, in centrele comerciale, cluburi de noapte, oamenii parca au uitat de pandemie, nu pastreaza distanta sociala si nu poarta corect sau chiar deloc mastile. Acest exemplu de a ignora masurile vine tot... de sus. La sfarsitul lunii martie, Viorica Dumbraveanu, ministrul sanatatii, a fost surspinsa intr-un magazin fara masca. Atunci, prim-ministrul Ion Chicu a sarit in aparare, spunand ca “masca nu este necesara, daca esti sanatos si/sau nu interactionezi cu persoane infectate.” Iar Igor Dodon mergea in scoli si se intalnea cu copii sau batrani in calitate de presedinte tot fara masca.
Expertul in sanatate publica, Ala Tocarciuc, spune ca daca 95% din populatia tarii ar purta masca, nu ar fi fost nevoie de carantina. Potrivit ei, evenimentele din ultimele saptamani au contribuit la ceea ce avem acum.
Ala TOCARCIUC, EXPERT IN SISTEMUL DE SANATATE PUBLICA: “Oricare eveniment in masa unde se intalnesc mai mult de 10 oameni deja genereaza pacienti cu COVID-19. Nu avem niciun motiv sa ne plangem ca este in crestere numarul de bolnavi, pentru ca noi prin diverse evenimente, inclusiv hramuri, campanii electorale, diferite evenimente culturale sau politice, noi am contribuit la ceea ce avem acum.”
Ala Tocarciuc spune ca nu trebuie sa ne ingrijoreze numarul de paturi in spitale, ci al angajatilor medicali, care se infecteaza in numar tot mai mare si putem ramane fara cei care ne trateaza. O solutie pentru a micsora numarul infectarilor este testarea in masa si regimul de carantina locala, spune specialistul.
Ala TOCARCIUC, EXPERT IN SISTEMUL DE SANATATE PUBLICA: “Foarte multe tari o aplica. Nu o aplica la nivel national, adica pe toata tara odata, o aplica pe zone. Asta e singura metoda de pana acum dovedita eficienta.”