Pe masura ce India se afunda in catastrofa provocata de coronavirus, un nou val de infectii cuprinde cu repeziciune tot mai multe tari din Asia de Sud si de Sud-Est, unele dintre ele - destinatii turistice consacrate - confruntandu-se cu cele mai rele situatii de la inceputul pandemiei, relateaza CNN.

OMS a anuntat miercuri ca in India se inregistreaza aproape jumatate din numarul total de noi imbolnaviri si un sfert din decesele raportate in decurs de o saptamana la nivel mondial.

Insa cazurile au crescut accelerat si in tarile din jurul Indiei, incepand cu Nepal, in nord, pana in Sri Lanka si Maldive, in sud.

Iar acum deja nu mai este vorba doar de vecinii Indiei. Boala se raspandeste si mai departe in Asia de Sud-Est, cazurile crescand semnificativ in Thailanda, Cambodgia si Indonezia, unde este o presiune enorma pe sistemul medical. Unele dintre aceste tari deja au cerut asistenta internationala. 

OMS spune ca in Asia de Sud-Est au fost raportate in decurs de o saptamana 2,7 milioane de cazuri noi si 25.000 de decese, ceea ce reprezinta o crestere de 19 la suta, respectiv 48 la suta in raport cu saptamana precedenta. 

Sri Lanka. Anul Nou cu relaxari premature

Sri Lanka a inceput sa inregistreze o crestere a numarului de cazuri de pe la mijlocul lunii aprilie, iar infectiile au depasit in scurt timp varful inregistrat in februarie, in precedentul val al pandemiei. Sambata, au fost 1.896 de cazuri noi, adica de cinci ori mai multe decat la inceputul lunii aprilie.

Ministrul sanatatii din aceasta tara spune ca aglomeratiile prilejuite de Noul An - pe care insula stat il marcheaza la 13 si 14 aprilie - au provocat noul val pandemic, in conditiile in care oamenii au iesit in numar mare afara, pe strazi, ca sa celebreze si sa faca cumparaturi. Inainte de acest eveniment, autoritatile erau increzatoare ca au pandemia sub control si chiar i-au incurajat pe oameni sa petreaca, dar tinand seama de recomandarile sanitare din pandemie.

La scurt timp dupa aceea au inceput sa creasca infectiile. La 27 aprilie, Sri Lanka inregistra 1.111 cazuri noi, fiind pentru prima data de la inceputul pandemiei cand trecea de pragul de 1.000 de cazuri noi in 24 de ore.

Autoritatile au reactionat inchizand scoli, au interzis evenimente private si au bagat in carantina peste 100 de zone din tara cu 21 de milioane de locuitori. Restrictiile n-au dat, insa, roade, iar in prezent 13 dintre cele 25 de regiuni administrative ale tarii sunt in „lockdown”. 

Interesant este ca in ciuda proximitatii fata de India, varianta indiana a coronavirusului nu a fost depistata in Sri Lanka decat saptamana trecuta. Cresterea accelerata a cazurilor este pusa mai degraba pe seama variantei britanice a virusului, B.1.1.7, foarte contagioasa. 

Presedintele tarii spune ca singurul raspuns ce poate fi dat acestui nou val pandemic este vaccinarea. Dar Sri Lanka a vaccinat pana acum doar 5 la suta din populatie, mai putin decat India, unde rata de vaccinare este de 12 la suta. Insula se confrunta si cu o criza de vaccinuri.

Joi, si-a inchis granita cu India, urmand exemplul Bangladeshului si Nepalului. Zborurile din India sunt interzise si au fost intensificate patrulele pe mare.

Maldive, refugiu pentru indienii bogati

Maldive, celalalt vecin al Indiei, a anuntat marti un bilant record de 601 cazuri noi de COVID-19. Cu o economie care depinde in mare masura de turism, arhipelagul din Oceanul Indian se redeschisese inca din iulie anul trecut, dupa trei luni de lockdown, fiind prima tara care a primit turisti straini in plina pandemie.

Cum ceilalti vecini ai Indiei s-au grabit sa-si inchida granitele si sa impuna interdictii de calatorie, resorturile din Maldive inca primesc starurile de la Bollywood si alti indieni bogati care vor sa scape de criza de acasa. Anul acesta, India a devenit cea mai mare sursa de turisti pentru Maldive. Din ianuarie pana in martie, aproape 70.000 de indieni au venit in Maldive, dublu fata de intreg anul 2020. 

Ca sa ademeneasca si mai multi turisti, luna trecuta autoritatile din Maldive au anuntat ca le ofera un bonus: vaccinare, insa numai dupa ce toti rezidentii arhipelagului isi vor incheia schema de imunizare. Deocamdata, numai 21 la suta din populatia de 530.000 de locuitori a primit ambele doze de vaccin. 

Autoritatile se straduiesc sa izoleze focarele, mai ales in Marea Regiune Male, dens populata, unde de joi a fost introdusa carantina de noapte. Numarul spitalizarilor s-a triplat in cateva zile, iar autoritatile cred ca circula o noua varianta de coronavirus.

Nepal, o Indie in oglinda

In Nepal, situatia incepe sa semene din ce in ce mai mult cu criza din India: infectii care cresc accelerat, spitale coplesite, solicitari de ajutor international. Tara a ajuns acum la o rata de 20 de cazuri noi la 100.000 de locuitori, cam cat inregistra India in urma cu doua saptamani. Weekendul trecut, rata de pozitivare a testelor ajunsese la 44 la suta. 

Insa Nepalul are mai putini doctori pe cap de locuitor decat India si o rata de vaccinare mai slaba decat vecinul din sud. 

Evenimente publice cu mari adunari de oameni - festivaluri, mitinguri politice, nunti - au inlesnit raspandirea virusului, la care s-au adaugat o complezenta a publicului larg si o lipsa de reactie din partea autoritatilor. 

Unii au pus vina cresterii rapide a cazurilor noi pe vecinatatea cu India, in conditiile in care cele doua tari au o granita comuna intinsa si prost controlata. In ultimele saptamani, unii indieni au fugit de pandemia din tara lor in speranta ca vor avea accces la sistemul de sanatate din Nepal sau ca vor putea ajunge intr-o alta tara. 

Desi Nepalul si-a inchis granitele si a impus carantina in regiunile cele mai afectate - inclusiv Kathmandu - unii spun ca raspandirea virusului nu va putea fi oprita in capitala si nici macar in tabara de la baza muntelui Everest.

Thailanda. Spitalele au ramas fara paturi

Desi a fost prima tara care a raportat un caz de COVID-19 in afara Chinei, in ianuarie anul trecut, Thailanda a reusit sa mentina un numar scazut al infectiilor in 2020, gratie masurilor de izolare, aplicate cu succes. Anul acesta, lucrurile stau altfel si provocarea e mai mare.

Dupa ce a pus domolit un al doilea val care incepuse in decembrie, Thailanda se confrunta acum cu un al treilea val ce a adus numarul de noi imbolnaviri si de decese la un nivel fara precedent. Daca Thailanda inregistrase pana la sfarsitul lui martie 28.863 de cazuri, in cinci saptamani numarul imbolnavirilor aproape s-a triplat si a trecut de 76.000. Vineri, a inregistrat 1.911 cazuri noi. 

Cresterea cazurilor este pusa pe seama intensificarii vietii de noapte din Bangkok, la care se adauga aglomeratia si deplasarile masive ale populatiei cu ocazia noului an thailandez, de la mijlocul lunii aprilie, cand sute de mii de oameni isi viziteaza familiile si ies pe plaja. 

Acum, spitalele din Bangkok au ramas fara paturi libere si refuza sa mai faca teste, iar guvernul a instalat spitale de campanie in centre sportive, centre de conferinte si hoteluri, in ideea de a interna orice pacient, chiar si pe cei asimptomatici, pentru a nu raspandi virusul in comunitatile lor. 

Guvernul a fost criticat insa ca s-a miscat prea incet cu vaccinarea. Intr-o tara cu aproape 70 de milioane de oameni, numai 2 la suta din populatie a fost vaccinata.

Cambodgia. Incuiati in case, fara alimente

Cazurile au inceput sa se inmulteasca si in Cambodgia, tara care, pana in februarie, avea una dintre cele mici rate de infectare din lume si nu inregistrase niciun deces. 

Dar in februarie, lucrurile au luat-o razna. De la aproape zero cazuri pe zi s-a ajuns la sute. La sfarsitul lunii februarie, erau 500 de cazuri, iar acum s-a ajuns la peste 18.000 de imbolnaviri si 114 decese. Sistemul medical si-asa fragil al tarii este greu incercat. La inceputul lunii aprilie, autoritatile au decis ca pacientii cu simptome usoare vor fi tratati acasa, iar la 11 aprilie OMS avertiza ca aceasta tara este „in pragul unei tragedii nationale”. Sistemul medical risca sa fie coplesit, iar consecintele ar fi dezastruoase. 

Specialistii spun ca valul de acum este cauzat de varianta britanica a virusului, mai contagioasa, care a fost depistata deja in tara. 

Autoritatile au impus carantina in capitala Phnom Penh si intr-o localitate de periferie, la 15 aprilie. Restrictiile au venit chiar in toiul Anului Nou, cand multi oameni se intorc acasa ca sa celebreze cu familiile lor. In „zonele rosii” oamenii nu mai pot iesi din case decat pentru urgente medicale.

Rezidentii isi pot procura cu greu hrana si alte produse de prima necesitate, in conditiile in care nici macar ONG-urile nu sunt lasate sa distribuie ajutoare. 

Luni, capitala a iesit din lockdown, in ciuda faptului ca sunt in crestere cazurile. Cambodgia isi pune acum speranta in vaccinuri pentru a domoli al doilea val. La 1 mai, armata a inceput o campanie de vaccinare de o luna in care vrea sa imunizeze jumatate de milion de persoane din zonele cele mai afectate. Sunt folosite vaccinurile companiilor chineze Sinopharm si Sinovac. Pana acum, peste 2,6 milioane doze au fost administrate in randul celor 16 milioane de locuitori, dar numai 6,33 la suta din populatie si-a incheiat schema de vaccinare.

Indonezia. Nu circula nimic de Ramadan

La inceputul acestei saptamani, Indonezia a confirmat doua cazuri de infectie cu varianta extrem de contagioasa B.1.617, care a fost identificata prima data in India. Saptamana trecuta, in aceasta tara cu 270 de milioane de locuitori au fost in medie 5.000 de cazuri de imbolnaviri zilnic. 

Autoritatile sunt ingrijorate de impactul sarbatorii Mudik, cand zeci de milioane de persoane calatoresc in locurile natale pentru a-si vedea familiile si pentru a celebra Eid al-Fitr, sfarsitul Ramadanului.  Pentru a opri raspandirea virusului cu ocazia sarbatorilor, guvernul a interzis toate calatoriile interne din 6 pana in 17 mai. Interdictia priveste atat deplasarile cu mijloace publice, cat si private. Practic, nu au voie sa fie folosite automobilele, motocicletele, autobuzele, trenurile, feriboturile, ambarcatunile si avioanele.

In ciuda acestor interdictii de calatorie, circa 18 milioane de oameni - cam 7 la suta din populatie - tot are de gand sa faca deplasari, potrivit agentiei oficiale de presa Antara. 

Circa 155.000 de persoane, inclusiv 90.000 de politisti si 11.500 de militari, au fost desfasurati in intreaga tara pentru a se asigura ca sunt respectate interdictiile de deplasare. Numai in capitala Jakarta sunt pe strazi 4.000 de membri ai fortelor de ordine.