La jumatate de an de la aparitia primului caz, pandemia de COVID-19 este departe de a se fi incheiat si chiar se accelereaza, a avertizat Organizatia Mondiala a Sanatatii. Situatia cea mai grava ramane in continuare in Statele Unite, asa ca zeci de state americane au pus pauza masurilor de relaxare. In Marea Britanie orasul Leicester a intrat in carantina.

Ieri in Marea Britanie s-au inregistrat 312 cazuri noi de Coronavirus, iar autoritatile nu reusesc sa tina sub control focarul din Leicester. Aici ritmul de infectare este de trei ori mai mare decat in plina pandemie. Asa ca orasul a fost plasat in carantina.

Matt HANCKOK, MINISTRUL SANATATII, MAREA BRITANIE: ”Noi recomandam locuitorior din Leister sa stea acasa cat mai mult posibil si recomandam evitarea calatoriilor dinspre si spre Leicester.”

Si in Serbia unde purtarea mastii in public nu a fost obligatorie s-a inregistrat o crestere a numarului de infectari. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca pandemia nu s-a terminat si ca ce e mai rau abia urmeaza.

Tedros ADHANOM GHEBREYESUS, DIRECTOR OMS: ”Raul abia urmeaza. Imi pare rau sa spun, dar in acest mediu si conditii ne temem de ce este mai rau. De aceea trebuie sa actionam impreuna si sa luptam impreuna important acestui virus periculos.”    

Daca anumite tari din vestul Europei sau Asia reusesc, in acest moment, sa tina numarul de infectii sub un oarecare control, boala continua sa se raspandeasca intr-un ritm accelerat in alte regiuni ale lumii. In Statele Unite, epicentrul pandemiei s-a mutat in sudul si vestul tarii. Situatia cea mai grava este in Texas, Arizona si Florida.  

Douag DUCEY, GUVERNATOR ARIZONA:”Incepand de astazi inchidem baruruile, salile de sport, de cinema, teatrele si piscinele."

In Texas, zilnic sunt internati 5.000 de oameni infectati, adica dublu fata de cati erau aici la inceputul pandemiei.

Joseph VARON, MEDIC-SEF: ”In ultimele trei saptamani, am avut mai multe internari si pacienti cu forme grave decat in precedentele 10 saptamani. Vorbim deci de o crestere exponentiala a severitatii bolii si a numarului de pacienti internati.”

Brazilia se situeaza pe locul doi, dupa SUA, in ceea ce priveste numarul de infectii. India a inregistrat si ea recent un record nedorit: 15.000 de infectii intr-o singura zi. Tarile aflate la polul opus, care au reusit pana in acest moment sa tina epidemia sub control sunt Noua Zeelanda, Australia, Coreea de Sud si Vietnamul. Vietnamul se poate lauda in acest moment cu zero persoane decedate in urma Covid-19, o performanta notabila in conditiile in care aceasta tara are granita comuna cu China.  O intrebare cu inca multe necunoscute ramane Africa. Aici, pe de o parte, lipsa de infrastructura din majoritatea tarilor africane nu face posibila realizarea unui numar mare de testari, motiv pentru care rata reala de infectii pe acest continent ramane inca invaluita in mister. Pe de alta parte, continentul african are cea mai tanara populatie, comparativ cu restul continentelor, ceea ce ar putea fi un avantaj in ceea ce priveste numarul de cazuri grave. Nu in ultimul rand, drumurile proaste si lipsa acestora fac  mai dificil accesul in mai multe zone din Africa, care raman astfel protejate de posibile contaminari.