La spitalul raional din Straseni sectia de pediatrie a fost reprofilata in una Covid, pentru a putea fi internati pacienti infectati. Totodata, pentru ca medicii au un volum mare de lucru, in tratamentul bolnavilor sunt implicati medici de diferite specialitati. Acestia spun ca sunt tot mai multe persoane care au nevoie de ajutor, iar angajatii sunt coplesiti de situatie.

Publicat:22.03.2021, 18:38

La sectia de boli contagioase a spitalului din Straseni, care are cea mai mare capacitate de internare a bolnavilor cu coronavirus, doua infirmiere duceau cearsafurile adunate din saloane la spalatorie.

 “ -Pacientii transpira?

-Da, transpira, au febra si transpira, se umezesc albiturile.

 -Este mult de lucru? 

-Este foarte mult. 

-Si cum va descurcati?

-Cu greu, dar ne descurcam.”


Daca la inceputul pandemiei la acest spital au fost activate circa 20 de paturi pentru pacientii Covid, acum numarul a crescut pana la 80.

Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: “Iar pentru a face fata numarului mare de bolnavi, saptamana trecuta a fost reprofilata sectia de pediatrie. Copiii internati aici au fost transportati la Institutul Mamei si Copilului din capitala pentru a elibera 15 paturi pentru pacientii cu coronavirus.” 

Rodica CROITORU, VICEDIRECTORUL MEDICAL AL SPITALULUI DIN STRASENI:  “Acum sunt foarte multi, ne inecam in pacienti. E greu, iata acum intr-adevar e ca pe front, e un razboi adevarat.”

Sectia de terapie intensiva are doar 4 locuri. Toate sunt ocupate - un pacient este intubat, iar ceilalti sunt conectati la masca cu oxigen. Vicedirectorul medical sustine ca boala a devenit mult mai agresiva, iar in institutie pacientii ajung, uneori, prea tarziu.

Rodica CROITORU, VICEDIRECTORUL MEDICAL AL SPITALULUI DIN STRASENI: “Se observa o tendinta de crestere a cazurilor de decese in ultimele doua saptamani, pentru ca vin extrem de gravi, vin depasiti deja, nu-i din cauza pacientului, a medicului de familie, e din cauza ca boala decurge atipic.”

Asa cum medicii sunt istoviti, in institutie se activeaza in ture de cate o luna, dupa care echipele de medici, care lucreaza in sectiile Covid, se schimba.

Rodica CROITORU, VICEDIRECTORUL MEDICAL AL SPITALULUI DIN STRASENI: “Noi implicam orice specialist, ca avem foarte multi medici in zona de risc, adica pensionari, pe care noi nu ii putem implica in lucrul cu Covid si merg in focare si medici ginecologi, si chirurgi, medici de tot profilul.”

In prezent, in raionul Straseni sunt peste 1200 de cazuri active de coronavirus, de la inceputul pandemiei fiind inregistrate aproape 5 mii.