Coreea de Sud, Singapore ori Israel tind sa fie modele cand vine vorba de masuri eficiente care sa tina sub control raspandirea virusului.
Au investit in laboratoare de testare, i-au monitorizat strict pe suspecti si au impus pedepse severe pentru abateri. In Singapore, de pilda, incalcarea izolarii la domiciliu, obligatorie dupa intoarcerea din strainatate, este pasibila de amenzi de 6.250 de euro si inchisoare pana la 6 luni.
Masurile luate in Germania pentru stoparea epidemiei
Fred Pleitgen, corespondent CNN in Germania: „Germania se numara printre tarile cu cele mai numeroase imbolnaviri , dar are o rata a mortalitatii foarte scazuta. Autoritatile spun ca asta se datoreaza faptului ca au testat masiv foarte de timpuriu, fiind astfel in masura sa izoleze multe cazuri in stadiile incipiente ale epidemiei. Pe de alta parte, Germania are unul dintre cele mai bune sisteme medicale din lume.”
Pe langa disciplina binecunoscuta a germanilor, care respecta restrictiile in mai mare masura decat altii, exista si alte explicatii.
Prof. Lothar Wieler, presedintele Institutului Robert Koch: „In primul rand vreau sa spun raspicat ca nu omitem sa raportam decese, acestea sunt cifrele reale. Am testat masiv inca de la inceput. Am descoperit si cazurile moderate, care altminteri n-ar fi fost detectate. Pe de alta parte, am ajustat din mers criteriile de testare. Doctorul ia decizia de la caz la caz. Adica am renuntat rapid la criteriul intoarcerii dintr-o “zona rosie”.
Germania a crescut numarul de teste pentru Covid-19 la 500.000 pe saptamana, aceasta depistare precoce ajutand in parte la mentinerea numarului de decese la un nivel relativ scazut.
Israelul a luat masuri mai devreme decat majoritatea tarilor
Masurile stricte de preventie, adoptate mai devreme decat in majoritatea tarilor, au ajutat si Israelul sa raporteze deocamdata 5 decese la 2.500 de imbolnaviri.
Restrictiile sunt luate in serios si inasprite continuu. S-a testat masiv, iar cei aflati in grupa de risc sporit au fost avertizati prin SMS de medicii de familie. Politistii israelieni se concentreaza in aceste zile pe un tip aparte de incalcare a legii.
Oren Liebermann, corespondent international CNN: „Politistii detin adresele celor care ar trebui sa fie in autoizolare la domiciliu, asa ca o sa-i insotim in timp ce verifica daca cei intorsi din strainatate respecta carantina de 14 zile.”
Echipa opreste la un apartament din Tel Aviv, ai carui locatari s-au intors recent din strainatate. Chiar daca persoanele respective au testele negative, politistii nu-si asuma niciun risc si poarta costume complete de protectie. In toata tara, echipe similare au verificat zeci de mii de persoane aflate in autoizolare.
Oficial israelian: „Incercam sa anticipam evolutia situatiei, nu sa privim inapoi ce am facut in urma cu 14 zile, pentru ca virusul este deja aici si ce se intampla in acest moment va avea consecinte peste 14 zile.”
Pe de alta parte, statele asiatice s-au remarcat pentru modul in care au tinut sub control raspandirea pandemiei.
Singapore a instituit carantina imediat dupa izbucnirea epidemiei in China
Imediat dupa izbucnirea epidemiei in China, orasul-stat Singapore a instituit carantina obligatorie pentru cei intorsi din zone de risc.
Asa se face ca, la 2 luni si jumatate de la primul caz, Singapore inregistreaza doar 2 decese si 639 de imbolnaviri.
Un oras din Coreea de Sud, declarat zona speciala de dezastru
Orasul sud-coreean Daegu, unde sunt 2,5 milioane de oameni a fost declarat zona speciala de dezastru, pentru ca acolo s-au inregistrat 80%din numarul total de infectari din tara.
Autoritatile au infiintat peste noapte 100 de laboratoare de testare. Sunt primii care au instituit sistemul de testare din masina, tip drive in.
Pana acum au fost testati aproximativ 350.000 de oameni. Sud-coreenii sunt obligati sa descarce o aplicatie prin telefonul mobil care permite verificarea celor aflati in izolare.